Iloni Imedemaal esietendub pühapäeval Krista Kumbergi näidend

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Elsa Johanna Talvistu on lavastuses Iloni rollis. Foto: Maarja Kõuts

Iloni Imedemaal esietendub pühapäeval, 2. augustil kell 17 Ilon Wiklandi 90. juubeliaastaks kirjutatud Kirsta Kumbergi näidend “Iloni pliiatsid joonistavad”, mille on lavastanud Haapsalu noorte huvikeskuse draamaringi juhendajad Anne Suislep ja Triin Reemann.

Esialgu plaaniti näidend Suislepa sõnul lavale tuua juba märtsis, kuid koroonakriis lükkas etendused hilisemaks.

Kumbergi uhiuus näidend on inspiratsiooni saanud Ilon Wiklandi elust ja loomingust. Iloni loo jutustajateks on kunstniku pliiatsid ja kustukumm.

Erinevates rollides astuvad üles Haapsalu noorte huvikeskuse draamaringi õpilased, kes on sama vanad, kui Ilon Haapsalus vanavanemate juures elades. Lugu keskendubki kunstniku lapsepõlvele nii Tallinnas kui Haapsalus.

“Mõnes mõttes oli selle näidendi kirjutamine lihtne, sest Anne Suislep inspireeris mind parimal võimalikul moel, tegi töö mulle lihtsamaks,” lausus Kumberg.

“Kohe tuli mõte, et kindlasti võiks mängus olla Iloni teravad pliiatsid. See mõte vist käivitaski Kristat,” lisas Suislep. “Arutasime temaga ka seda, mis peaks poole tunni pikkusesse näidendisse kindlasti sisse mahtuma.”

Elutud tegelased – pliiatsid ja kustukumm – valiti osalisteks selle tõttu, et see oleks väljakutse draamaringi lastele. “Nad pole selliseid rolle enne mänginud,” nentis Suislep.

Kumbergil on seni trükis ilmunud viis näidendit. “Aga kirjutatud olen neid vähemalt 15. Lastenäidendid on olnud samas ka koguperenäidendid,” ütles Kumberg. Näidendeid on Kumberg kirjutanud peamiselt Risti koolile, kuid valdade liitmisel kirjutas ta ka “Kosjad Läänemaa moodi”.

Haapsalu noorte huvikeskuse draamaringi õpilased toovad igal aastal välja ühe lavastuse, millega on rõõmustatud nii publikut kui ka festivali žüriid erinevatel teatrifestivalidel.

“Iloni pliiatsid joonistavad”

  • Autor: Krista Kumberg
  • Lavastajad: Anne Suislep ja Triin Reemann
  • Originaalmuusika: huvikeskuse pilliringi juhendaja Arno Suislep
  • Osades: Elsa Johanna Talvistu, Tõru Kannimäe, Uku Suislep, Jarek Mandre, Lilia Viiret, Grete Edasi, Emma Sofia Pets
  • Etendus on sobilik alates 4. eluaastast ja kestab umbes 35 minutit
  • Pilet: 5 eurot, müügil Iloni Imedemaa kassas
  • Iloni imedemaa aias toimuvat etendust mahub lavale vaatama 40 inimest.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments