Juhtkiri: algkool peab säilima

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Kui seni tundus Nõva kooli põhimure olevat see, et ei jätku lapsi, et kooli pidada, siis pärast ministeeriumi järelevalvet tänavu mais selgus, et kooli pidamiseks ei jätku seal ka õpetajaid.

Haridusminiteeriumi kehtestatud nõuetele vastab Nõva koolis ainult neli õpetajat. Ülejäänud kaheksal ei ole nõutavat ettevalmistust – neil puudub kõrgem haridus, magistrikraad või õpetajakutse. Kõigi nende õpetajatega on sõlmitud tähtajatud lepingud, mis ei ole lubatud. Kvalifikatsioonita õpetaja võib teatud juhtudel küll tööle võtta, aga ainult aastaks. Kui konkursiga uut ja paremat ei leita, võib vanaga aasta kaupa lepingut pikendada. Nii paljudes koolides ka toimetataksegi, sest õpetajate põud on tõsiasi, millega tuleb hakkama saada.

Sellest küljest ei olekski Nõval nagu suurt midagi lahti. Teisest küljest on kvalifikatsioonita õpetajate hulk Nõval kahjuks väga suur – neid on üle poole. Loetelu ainetest, mida annavad ettevalmistuseta õpetajad, on ehmatavalt pikk – koolis pole ühtki nõutud ettevalmistusega eesti ja inglise keele, matemaatika, loodusainete, sotsiaalainete ega tööõpetuse õpetajat.

Kuidas kool sellisesse olukorda on sattunud? Koht on kõrvaline, kool pisike. Ühest küljest mugav, aga teisest küljest ei saa õpetajad töötada täiskoormusega. Mida väiksem koormus, seda pisem palk. Oma osa on andnud ka kooli aastaid saatnud skandaalid. Probleemid koolis pole tekkinud üleöö. Tosina aasta sisse on mahtunud ka kolm direktorit ja haldusreform.

Õpetajate probleem laheneks Nõval iseenesest hiljemalt ületuleva aasta 1. septembrist, mil praegune üheksaklassiline kool peaks jätkama kuueklassilisena – siis poleks enam vaja hulka aineõpetajaid, vaid kooli saaks pidada 1.-6. klassis kõiki aineid andvate klassiõpetajatega.

Enne seda aga – kui puudusi ei kõrvaldata – võib haridusministeerium koolilt tegevusloa ära võtta. Loodetavasti õnnestub ehk halvimat vältida, et kodulähedane algharidus Nõval säliks.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mann
3 aastat tagasi

Suurem laste karistamine on see,kui väike laps peab sõitma mitukümmend kilomeetrit iga päev kooli ja tagasi või veel halvemal juhul elama 5 päeva nädalas kuskil õpilaskodus,sest kodukool pandi kinni.Pole ome,et paljudel neist on probleeme.

Majaomanik
3 aastat tagasi

Aga miks peab säilima 20 lapsega kool,kelle õpetajad ei ole tasemel ja hariduse kvaliteet seetõttu madal? See on ju laste karistamine,nende tulevase elu rikkumine.Minnes edasi õppima ei saa nad hakkama ja panevad oma tulevase karjääri küsimärgi alla.

eks ta ole
3 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

see, et õpetajad ei vasta nõuetele, pole päris õige. lihtsalt direktor on nende töölepingud valesti vormistanud. Nõva õpilastel pole siiani olnud mingit probleemi minna edasi õppima enda valitud kooli, on saavutanud häid kohti olümpiaadidel. ei ole mõtet puusalt tulistada ja lausvalet kirjutada …

Erapooletu Nõvakas
3 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Eks ta ole – palun tutvu haridusministri määrustega, mis käsitleb pedagoogide kvalifikatsiooninõudeid (kehtib alates 01.09.2013). Vähe sellest et nad ei vasta uue määruse nõuetele, ei vasta nad ka vana määruse nõuetele (need, kes olid tööl juba enne 01.03.2013). Kahtlust pole selles,e t enamus on tublid ja targad õpetajad ja kes neid keelas õpetajakutset omandada, seadus ju kehtib juba 8 aastat.

To majaomanik
3 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Miks te ei usalda lapsevanemaid. Enamus on nendest Nõva kooli vilistlased. Ju nad teavad väikese kooli eeliseid, kvaliteeti jne. Ega lapsed ilma vanemateta ole. Küsige praeguste vilistlaste käest ka arvamust. Tutvuge Nõva kooli toetuseks antud hääletuse vastusega ja siis tehke järeldused…. Keegi ei taha lapsi karistada.

Putkapidajale
3 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Mis jutt see on? Haridus on heal tasemel. Edukas olümpiaadidel esinemine, ka maakondlikud võidud. Kõikidesse kandideeritud koolidesse- ka eliitkoolidesse- on õpilased sisse saanud ning saavad ka väga edukalt seal hakama.

Putkapidajale
3 aastat tagasi
Reply to  Putkapidajale

*hakkama

hehh
3 aastat tagasi

Aru ma ei saa – ainult õpetajad probleemiks. Laseme lahti ja elu on lill? Teeme algkooli ja siis saavad kohe dokumendid korda, õppekavad hakkavad nõuetele vastama jne.? Taaskord valla suuniste järgi kirjutatud artikkel …

Erapooletu Nõvakas
3 aastat tagasi
Reply to  hehh

Hehh- õpetaja kvalifikatsiooniprobleemid on vaid üks väike osa kogu Nõva kooli probleemidest. Samas olen nõus sellega, et kes keelas ka Kallasel asjadega juba varem tegeleda.

Pole sa mingi erapooletu
3 aastat tagasi

Kes keelas tal kahe aasta jooksul või talle eelnenud kahel direktori KT-l enne seda dokumentatsiooni korda teha, töölepingud õigesti korraldada, endale selgeks teha koolis kehtiva hindamissüsteemi, koolielu arendada? Selle asemel lasi praegune direktor põhja huvitegevuse, võttis ilma avaliku konkursita tööle hariduseta endale meelepäraseid inimesi, mehitas nii hoolekogu kui õppenõukogu kooliga kontakti mitteomavate, kuid nii mõnelgi juhul teenetest sõltuvate inimestega ja peletas koolist eemale potentsiaalseid õpilasi. HTM õiendi põhjal korraldati viimased avalikud konkursid vahetult enne kauaaegse direktori ebaseaduslikku vallandamist. Järgnenud geeniused pole juba mitu aastat mingit kaasajastamist teinud.

Tähelepanek
3 aastat tagasi

Teadupärast hakkab kala ikkagi mädanema peast. Sellele miskipärast juhtkirja kirjutaja pihta pole saanud.

see
3 aastat tagasi
Reply to  Tähelepanek

kala mädaneb ammu peast. Huvitav, kuidas vald kohe ei saa hakkama ühe kogukonna kooliga- pole lapsi, pole õpetajaid, pole korrektseid dokumente. Tundub, et Läänemaa põhjalaskjad on oma eesmärki ka Nõval saavutamas- Mikk Lõhmus ja Neeme Suur on teinud selle suunalist tublit tööd, EKRE ja REF, kes on ka volikogus lasevad sotsidel lammutada- see on päris hirmutav

iga asi pole partei
3 aastat tagasi
Reply to  see

Kas keegi käib parteikontorist küsimas, kas võiks Nõvale kolida või sealt minema minna? Mina nii ei arva. Igaüks on oma kodu ise valimas.

Kahjuks
3 aastat tagasi

kodu ehitamise eelduseks on alati hea taristu ja muu, mille hulka kuulub ka kool. Praeguseid arenguid vaadates peaks noored suisa põgenema, hoolimata olukorrast mõni julge on ikkagi otsustanud Nõva kasuks.

Erapooletu Nõvakas
3 aastat tagasi
Reply to  Tähelepanek

Minu seisukoht on – Nõva kogukonnad. Istuge maha ja leppige omavahel asjad kokku enne. Kui asjad nii jätkuvad nagu praegu, siis ühel hetkel ei saa ka Nõva 6 klassilisest koolist asja. Hea näide on Nõva õpilaskoduga, vaatamata kokkulepitule, ei suutnud nn Nõva eestkõnelejad ja murelikud lapsevanemad seda avada, kõik ainult jutu tasemele.