Juhtkiri: kõige jämedam vorst

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

EKRE liidrid Mart ja Martin Helme kirjeldasid valitsuskoalitsiooni kokkuleppeid sõnadega „meie vorstid on jämedamad”. Jutt pole lihatööstusest, vaid lehmakauplemisest, mis tähistab valitsuskoalitsioonis käivaid kõnelusi ja nende tulemusena sõlmuvaid kokkuleppeid.

Vorsti sisu sõltub vaataja isust. EKRE vorst on diisli- ja viinaaktsiis, Isamaal pensionisammas, Keskerakonna vorst on erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK).

Edgar Savisaare poliitika pärandina on Jüri Ratase juhitud Keskerakond saanud järjest karistada ebaseadusliku rahastamise eest. Ootamas on aga tõeline pomm, sest ERJK soovib, et peaministripartei tagastaks 1,2 miljonit eurot ebaseaduslikult saadud annetusi. Jutt käib Paavo Pettai korraldatud reklaamikampaaniast, mille eest partei pole maksnud.

1,2 miljonit on rangelt võttes Keskerakonnale jõukohane summa, sest erakond saab igal aastal riigieelarvest toetust, aga pole kahtlust, et tegu on siiski ülisuure kohustusega, millele liitub häbi.

Nn Savisaare kohtuasjast lahkus peategelane õige mehena, sest süüdi teda ei mõistetud, aga Keskerakond jäi süüdi varjatud annetuse vastuvõtmise eest ja pidi maksma trahvi kriminaalasja lõpetamise eest. On häbiasi, et Eesti peaminister juhib erakonda, mida on ebaseaduslikult rahastatud.

Kui ERJK kaob, kaob ka nõue partei vastu ja Ratas saab teha näo, et midagi pole olnud, et kõiges on süüdi Savisaar. Partei saab minna valimistele vastu puhtana.

Mõnikord on vorst süües jämedam, kui esialgu paistis. EKRE juhid võivad rääkida väsimatult madalamast aktsiisist, kuid kasu, mille Keskerakond saab erakondade rahastamise kontrolli kaotamisest, on võrreldamatult suurem. Laitmatu maine aitab eelseisvatel valimistel rohkem hääli tuua kui odav viin või rahvale kulutamiseks jagatud pensioniraha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Pada ütles katlale – sa oled must, sina oled nõgine ei jäänud viimane võlgu, aga mina olen homme puhas…

Erx
3 aastat tagasi

Isamaa enam sibulaid (Vene kodanikele elamislubasid) ei müügi? Läinud vist vorsti peale üle, rammusam ka teine. Peamine, et pensionisambad lammutatud saaksid. Ja rahvas on kannatlik, nimetades seda kõike tagasihoidlikult tsirkuseks.

Kägu
3 aastat tagasi

Las kaklevad- nalja peabki saama.Või nagu öeldi vanasti-tsirkust ja leiba.Hea seegi,et vähemalt sotsid võimul pole.Muidu toidaksime varsti aegade lõpuni moslemi illegaale. Normaalne inimene ei taha ju,et Eesti Soomeks või Rootsiks muutuks,kus tüüpe karjakaupa sisse lastakse.

Käole
3 aastat tagasi
Reply to  Kägu

Ei toeta sotse aga kindlasti oleks olukord täna moslemitest illegaalide osas sama siin ei oleks mingit muutust see on üsna kindel. EKRE juhtide väljaöeldut ei tasu küll tõena võtta. Soomet, Rootsit kindlasti keegi ei taha ja ei tule ka.

Mees
3 aastat tagasi

See on ikka uskumatu, mida tahetakse teha. Missugune müüdavus, missugune võimuiha. Kuidas saab Jüri Luik olla edasi selles valitsuses? Tõnis Lukas? Raivo E. Tamm hääletada selle seaduse poolt, kui asi on sealmaal? Üllar Saaremäe? Lotman?

Maakas
3 aastat tagasi

See on ikka täiesti nõder jutt. Autor pole julgenud oma nime ka panna. Mis siis praegu õieti on? Teostatakse kontrolli iseenda üle. Nüüd hakkab seda tegema palju tõsisem seltskond. Väikese vorstiga on see kloun olnud kes selle jura kokku kirjutas.

Mees
3 aastat tagasi

Sellist võimu pole varem olnud, kes niimoodi õigusriigile vett peale tahab tõmmata. Aga see on nende tõeline pale ja kahjuks ka meie peaministri – tema on hunt lambanahas.

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Mees

Väga õige! Ilmselt nii valelikku, omakasupüüdlikku, rumalat ja äärmuslikku valitsust ei ole Eestis ennem nähtud ja väga loodan, et ei nähta ka.

juss
3 aastat tagasi

Laitmatu maine aitab eelseisvatel valimistel rohkem hääli tuua kui odav viin või rahvale kulutamiseks jagatud pensioniraha.

Ei ole kindel!

kilekott
3 aastat tagasi

ää nuuksu