Juhtkiri: nukker lõbustusteta suvi

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Ees ootab nukker suvi, mil pole ühtki muusikafestivali ega vabaõhuetendust. Teisalt tähendab see ka, et veinifestivali järel ei ummista tänavaid tühi taara. Ära jäävad vabaõhupeod, mille eeskaval pole kunstilist väärtust, sest õlleuimas publikut see niikuinii ei huvitaks. Nii Haapsalu vanalinnas kui ka teistes linnades saavad püsielanikud rahu, sest muusika ei tümpsu enam varahommikuni koduakende all. Nii et pole halba heata.

Spordimees Jaanus Getreu muretseb tänases Lääne Elus selle pärast, et tippsportlased on üle makstud, et nende tasu on kasvanud sedavõrd suureks, et nad ise enam ei teagi, kui palju teenivad. Getreu arvab, et ehk lööb pandeemia siin korra majja ning sportlaste teenistuste vahel pole tulevikus enam ülisuuri ja põhjendamatuid kääre.

Niisamuti on suveüritustega. Alles võiks jääda vaid need, millel esinevatel muusikutel on inimestele midagi öelda. Et vabaõhuteatris etenduks vaid see, mis südamest tulnud ja asjatundlikult tehtud. Et hirm nähtamatu viiruse ees sunniks inimesi hindama seda, mis ehtne, ja jätma seda, mis võlts.

Samas tähendab suvefestivalide ärajäämine tuhandetele inimestele ja ettevõtetele sissetuleku kadu. Kel pole laene, võib selle aja isegi üle elada. Teisi ähvardab pankrot. Ning mis elu see siin Haapsalus ongi, kui aasta ringi on peatänav tühi nagu novembriõhtul.

Ees ootab suvi, kui tohib koos olla vaid pereliikmetega. See on enesesse vaatamise aeg. Karta on, et see muudab väga palju inimesi ja ühiskonda. Ennekõike selle suhtes, et mida me hindame ja millele oma aega pühendame.

Lõbustusteta aeg hirmutab, sest pole midagi hirmsamat vaikusest, kus kuuled vaid enda mõtteid. Kui pole pugeda ühegi tühise ajaviite taha, kui hinges tuhiseb tühjus. Lõbustusteta suvel on aega seda tühimikku täita.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tänu
3 aastat tagasi

Jumalale, et palju tûhisuste tûhisust ära jääb. Loodame, et keegi igavusse ei sure.

enesesse vaatamise aeg
4 aastat tagasi

kui lõust on kõver, ära peeglit sõima! 😀

Kodanik
4 aastat tagasi

Siis tuleks lasteaedadele ka käsk kätte anda, et igasugu lõpupeod jäävad see aasta ära.

Mina.
4 aastat tagasi

Ei maksa unustada , et ka ajakirjanikel on hapukurgihooajal tööd vähem pole üritusi mida kajastada.Ja igasugu Katrin Lustid võiks tootvale tööle minna.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Mina.

Ei saa minna ju tootvale tööle, kui tehased karantiini tõttu suletud on.

Peoleo
4 aastat tagasi

Mõistusega inimene saab aru,et 3-4 kuud suveüritusi on paljudele Haapsalu inimestele eluliselt tähtis,sest siis liigub rahvas. Ning raha.Ja kui rahvale senised suveüritused ei meeldiks,vaevalt nad siis siia tuleks. Lugu lugedes tekib tunne,et vene aeg on tagasi,kus keegi otsustas,kus rahvas käib ja mida vaatab.Ja jaanipäevaks on taud juba läbi.

Olen sinuga
4 aastat tagasi
Reply to  Peoleo

….sama meelt- paari kuupärast võib olukord palju parem olla. Aga eks elu näitab …

Misasja
4 aastat tagasi
Reply to  Peoleo

Mis rahvas, mis meeldib. Te ei saa aru, et surmav viirus levib inimeselt inimesle praegusel ajal? Rahvarohked üritused peavad vähemalt seeaasta küll ära jääma. Ravi pole ju veel! Oma rahaga, kui hingamisaparaadi all lesid, siis kaob raha mõte kiirelt peast ära.

Pamp
4 aastat tagasi

Absurd. Juunini on poolteist kuud ja jaanipäevani 9 nädalat. Selleks ajaks on asi ammu möödas ja hakkab mingi jokutamine pihta. Normaalsed kärsad tahaks harakaid üritustelt rebida, aga mitte kuskil põõsa all sitsida nagu Kübe ja Pook.

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Pamp

1,5 kuuga ei ole veel midagi möödas. Ja pealegi ei kao viirus mitte kuhugi.

K.S
4 aastat tagasi

“Ära jäävad vabaõhupeod, mille eeskaval pole kunstilist väärtust, sest õlleuimas publikut see niikuinii ei huvitaks” Millist Haapsalu suveüritust autor silmas peab, kas Itaalia veinipäevu, Ameerika autode kokkutulekut, Augustibluusi või hoopis Tsaikovski päevu???
Õnneks jäävad ära ka üritused kus lällab veiniuimas publik, need on veel hullemad kui õlleuimased…
Ja kas on oodata mingi ameti loomist kes siis otsustab kas eeskaval on ikka kunstiline väärtus? Nagu vanasti õitsval sotsialismiajal… Unistage edasi…

juss
4 aastat tagasi
Reply to  K.S

Kas päevu, päeve, päevasid, päevaid või hoopiski päevi?

Aleksei
4 aastat tagasi

praegu on esmane prioriteet säästa inimeste liigset nakatumist mis oma korda viib kellegi lähedase kaotuseni sestap on igati mõistlik praegu mitte rahva kogunemisi teha nii oleme teistele riikidele eeskujuks hoides oma rahvast

Peamine
4 aastat tagasi

Kõige olulisem, et suvel “Aed” kinni oleks.