RMK loobus lageraiest metsise mängualal

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuigi metsise kaitse tegevuskavas on mustvalgel kirjas, et selle linnu arvukus aina kahaneb ja metsa raiumine vaid kiirendab seda protsessi, on lageraie isegi metsise mängualadel endiselt seadusega lubatud. Jaanus Tanilsoo

Kuigi metsise kaitse tegevuskavas on mustvalgel kirjas, et selle linnu arvukus aina kahaneb ja metsa raiumine vaid kiirendab seda protsessi, on lageraie isegi metsise mängualadel endiselt seadusega lubatud. Jaanus Tanilsoo

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) loobus plaanist teha lageraie Noarootsis Tuksi metsas asuval metsiste mängualal pärast seda, kui looduskaitsjad keskkonnaameti antud raieload vaidlustasid.

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) sai jaanuari alguses keskkonnaametilt kolm luba teha Tuksis lageraiet. Looduskaitsjate hinnagul kahjustab raie oluliselt sealset metsiste asurkonda.

Lageraie oli planeeritud kokku 14 hektaril. Raielubadelt saab lugeda, et kõnealuses paigas on metsise elupaik, mis on registreeritud ka keskkonnaregistris. Kolmest kvartaliks nimetatud maa-alast kõige suurem eraldis – 7,51 hektarit – asub lisaks veel ka metsise mängualal.

MTÜ Roheline Läänemaa saatis keskkonnaametile neljapäeval kõigi kolme raieloa kohta vaidlustuse.

„Selline ulatuslik lageraie kahjustab oluliselt metsise elutingimusi,” ütles MTÜ eestvedaja Kätlin Tamm.

RMK teatas eile sellest uudise kirjutanud Lääne Elule, et jätab kasutamata ühe kolmest raieloast, mis puudutab metsiste mänguala.

RMK looduskaitseosakonna elurikkuse ja seire spetsialist Margus Pensa tõdes, et metsise mängualal ei tohiks üldse lageraiet teha. „RMK otsustas asustuse siseselt juba mullu, et ka nendele metsise mängupaikadele, mis ei ole riikliku kaitse all, me uuendusraie teatisi ei võta,” selgitas Pensa. „Juriidiliselt aga ei oleks RMK selle raiega seadust rikkunud,” lisas ta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Katrin
4 aastat tagasi

tuleks silmas pidada, et rmk ei lähe metsise elupaikade kallale”viha” ega “kurjuse” pärast. Need seisundid ei ole neile kohandatavad. Veel vähem empaatia. See koletu masinavärk lihtsalt töötab. Sedakorda läks õnneks ja sooviti paar pluss punkti teenida. Hea PR trikk. Õigus on sellel kommentaatoril, kes manitseb valvas olema.

Härra Õ
4 aastat tagasi

Kõik ju teavad, et see RMK üks maffia pande on ja ainus võim on rahal.

asd
4 aastat tagasi

Haige mõelda, et kui head inimesed ei sekkuks, siis RMK oleks vihaselt metsise elupaiga kallale läinud. Tahaks juba tagasi vanu häid aegu kui EKRE võimul ei olnud. Ei mäleta, et siis taolisi probleeme oleks olnud. RMK tuleks metsise vastu planeeritud vihakuritegude eest kohtu alla anda.

elan metsas
4 aastat tagasi
Reply to  asd

Olge valvsad, kes seal lähedal elavad -praegu asi rahus, aga mis mõne aja pärast rahaahnuses pähe lööb ….Metsis on niigi haruldus, peab ikka poolearuline olema kui seda ei mõista -RMK s on ju arvatavalt metsandusharidusega inimesed rooli juures ja linnu -loomakaitsjad pole ka ükskõiksed.Tuleb ikka rahval häält teha kui asi kipub halvaks.