Matsalu loodusfilmide festival räägib murest planeedi pärast

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Läänemaa fotoklubi näitusel Lihula mõisas on ka Arvo Tarmula pilt lageraiest Uuemõisa lähedal. Esmaspäeval pildistas teda foto tegemise paigas fotoklubi liige Kauro Kuik.

Läänemaa fotoklubi näitusel Lihula mõisas on ka Arvo Tarmula pilt lageraiest Uuemõisa lähedal. Esmaspäeval pildistas teda foto tegemise paigas fotoklubi liige Kauro Kuik.

Kolmapäeval Lihulas algav 17. Matsalu loodusfilmide festival toob vaatajate ette 84 loodusfilmi, hulga näitusi, arutelusid ja kontserte.

Festivaliprgrammi jõudnud filmid valiti festivali direktori Silvia Lotmani sõnul välja ligi tuhande korraldajatele saadetud linateose seast. Viie festivalipäeva jooksul näidatakse filme Lihula kultuurimaja kolmes saalis, kuid festival jõuab ka kaugemale – Tallinna, Pärnusse, Haapsallu ning isegi Pürksi ja Nõvale.

Festivali võistlusprogrammis osaleb 27 filmi, mis on omakorda jagatud kahte kategooriasse: loodus ning inimene ja loodus. Võistlusprogrammi filmidel on eestikeelsed subtiitrid.

Lotman ütles, et tänavu on festivalilprogrammis palju filme kliimamuutuste ja maailma tuleviku teemal. „Filmid, mis muretsevad, mis meie planeedist saab,” ütles ta.

„Peaaegu iga film räägib sellest, et kõik on kadumas,” ütles Lotman. Kui kümme aastat tagasi oli filme, kus portreteeriti näiteks mõnda loomaliiki, siis nüüd on teemaks liikide kadumine.

Huvitavatest filmidest tõstis Lotman esile „Tugev kui karu”, mis räägib sellest, kuidas arstiteadlased karusid uurivad, et leida lahendust inimeste terviseprobleemidele. Karud söövad ja magavad palju, aga sellegipoolest pole neil südamehaigusi.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Hõiskame valju häälega – loodust tuleb hoida,kliima soojenemise vastu tuleb kõikide vahenditega võidelda jne.Ise teeme lageraiet ja kui mööda Eestimaad ringi sõita siis ca 80% lagedaks raiutud lankidel lokkab võsa !

Murelik
4 aastat tagasi

Ainult murest planeedi pärast vist võib väheks jääda, plaanist mis poleks pakazuuha või rohepesu pole midagi kuulda veel olnud.

Metsaga sinapeal
4 aastat tagasi

Tean härra Tarmulat umbes 40 aastat. Aga nii reklaamile alla jäänut ma ei kujuta teda ettegi. Vaadake, is foto peal paistab ja mis pildil on. Kus siin lageraie on? Liiga palju igasugu tegelaste reklaami. Nii vana mees võiks ise ka mõelda.

Asunik
4 aastat tagasi

Ja kas Tarmula & CO tegi nüüdse pildi tegemisel ka mõne järelduse?