Ringkonnakohus jättis Nurme vabriku kohtusasjas õigeks mõistva otsuse jõusse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kohtunik Piia Jaaksoo luges 7. augustil Haapsalu kohtumajas ette otsuse, milles tunnistati Nurme vabriku kohtuasjas süüdistatud kõigis punktides õigeks. Foto: Urmas Lauri

Tallinna Ringkonnakohus tegi 12. detsembril otsuse, millega jättis nn Nurme vabriku kohtuasjas Pärnu Maakohtu 7. augusti 2018 kohtuotsuse Stanislav Podžuki, Olga Tihhina, Aleksander Pieli, Alari Engmani, Valeri Raja, Igor Štšerbani suhtes muutmata ja prokuröri ning kannatanu apellatsioonid rahuldamata.

Kassatsiooni võib esitada Riigikohtule 30 päeva jooksul.

Prokurör vaidlustas maakohtu otsuse tervikuna.

Ringkonnakohus leidis, et maakohus on oma seisukohti üksikasjalikult ja ammendavalt põhjendanud, peatudes eraldi igale süüdistatavale etteheidetud käitumisaktil ning analüüsides neid kriminaalasjas uuritud tõendikogumi põhjal. „Maakohtu veendumuskäigu kujunemine on lugejale selge ja jälgitav, mistõttu on alusetu prokuratuuri seisukoht, et maakohus on rikkunud oluliselt kriminaalmenetlusõigust sellega, et süüdistatavate õigeksmõistmine kohtuotsuses ei ole põhjendatud, mis viis materiaalõiguse ebaõige kohaldamiseni“ selgitas kohtukolleegium oma otsuses.

Ringkonnakohus nõustus ka maakohtu põhjendustega: „Maakohus leidis ainuõigesti, et süüdistatavate õigeksmõistmine on tingitud paljuski umbisikustatud süüdistuse tõttu, mis on täis ohtralt sisemisi vastuolusid ega sisalda konkretiseeritud käitumisakte või tõendite põhjal tuvastatavaid faktilisi asjaolusid, mis näitaksid süüdistatavate tegudes inkrimineeritavate tegude faktilisi tehiolusid. Kohtul ei ole võimalik vaatamata faktiliste asjaolude tuvastamisele, väljumata süüdistuse piiridest, omaalgatuslikult korrigeerida prokuratuuri minetusi süüdistuse sisus“.

Kohus leidis kokkuvõtvalt, et kuna süüdistuses nimetatud tegevuses ei ole tõendamist leidnud ja kohus ei ole esitatud süüdistuse ja tõendite pinnalt tuvastanud, et isikud said kuritegeliku tegevuse tulemusena vara, ei ole täidetud karistusseadustikus sätestatud objektiivne teokooseis ja S. Podžuk, O. Tihhina ja A. Piel tuli nendes süüdistustes õigeks mõista.

Tänase seisuga ei ole asjas kassatsiooni esitatud, teatas esimese ja teise kohtuastme avalike suhete teenistuse pressiesindaja Anneli Vilu.

Vt ka: “Nurme vabriku kohtuasi lõppes õigeksmõistva kohtuotsusega

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mesilane
5 aastat tagasi

Õiglane otsus Ringkonnakohtu poolt! On näha, et see asi oli kellegi soovmõtlemine!

rebane
5 aastat tagasi
Reply to  Mesilane

täitsa nõus!