Monika Undo: sõnajahil uues ÕSis

Monika Undo. Foto: Arvo Tarmula

Iga uus õigekeelsussõnaraamat (ÕS) on toonud uusi sõnu, peegeldades uudissõnadega aega, rääkides kõnekalt, millised teemad on olnud aktuaalsed ja andes pildi meie tarbimisharjumustest.

Näiteks 1976. aasta ÕSis, mis oli õigekeelsuse suunanäitaja tervelt 23 aastat, on makk, paps, kubujuss, kreeps jt. Seevastu 1999. aasta ÕSis on teiste uute sõnade seas pitsa, hamburger, diil, meil, saund, fänn, luuser, friik. 2006. aasta ÕSi on lisandunud blogi, lainehari, isapuhkus, kinkekaart, jätkusuutlik, kodanikuühiskond, kaardimakse, lõimimine, spaa, kuskuss. 2013. aasta ÕSi sõnade sekka on jõudnud suhtlusvõrgustik, nutitelefon, kinnisvaramull, ostusõltlane, mugavustsoon, kiirlaen. 2018. aasta ÕSis on aga sõnad meem, globaalküla, sooteadlikkus, soovolinik, süvaveeb, kvoodipagulane, tõejärgne jpt.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Volli, saarlane
5 aastat tagasi

Käisin ka sõnajahil uues ÕSis.

“Artikli lugemiseks tellige digipakett või logige sisse!”

“Digipakett” saagiks ei langenud.