Uuemõisas kasvavad hiidmunad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hiidmuna Uuemõisas. Foto: Eha Vesmes
Hiidmuna Uuemõisas. Foto: Eha Vesmes

Uuemõisa Kodu territooriumil kasvavad harva leitavad hiidmunad, teatas seenehuviline Eha Vesmes, kes on seeni juba paaril päeval jälgimas ja pildistamas käinud.

“Hilisõhtusel ajal oma jalutusringil käies nägin, et rohu seest paistab midagi valget. Tundus, nagu oleksid mingid valged pallid,” kirjeldas Vesmes. “Prille ninale seades nägin, et tegu on hoopis hiidmunadega, mida sugugi iga päev ei kohta. Kuna olen suur seenehuviline, siis teadsin kohe, kellega tegu.”

Kolmapäeva õhtul oli hiidmune kasvamas viis, kuid eilseks oli neid Vesmese sõnul juba ühe võrra vähemaks jäänud.

Hiidmunad

  • Hiidmuna (Lasiosphaera gigantea, Langermannia gigantea, Calvatia gigantea) on murumunaliste sugukonda hiidmuna perekonda kuuluv seeneliik. Ühes viljakehas võib olla miljardeid eoseid.
  • Hiidmuna on noorena söödav, väliskiht eemaldatakse ja sisu lõigatakse parajateks tükkideks ning kasutatakse toitudes nagu sirmikut.
  • Süüakse noori seeni, kui seeneliha on veel täiesti valge. Murumunad kupatamist ei vaja ja need praetakse värskelt pannil sibula ja võiga ning soovi korral võib lisada hapukoort. Sobivad ka praadida paneeritult või süüa täiesti toorelt soola ja pipraga.
  • Hiidmuna eostolmu kasutati rahvameditsiinis analoogselt teiste murumunadega kui verejooksu peatavat ja haavu puhastavat vahendit.
  • Eestis kasvab 10 liiki murumune, millest enamik on haruldased.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments