Paavst Franciscus – paavst, kes tekitab kõhklusi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Paavst Franciscus Lõuna-Koreas aastal 2014. Foto: Korea.net / Korean Culture and Information Service

Paavst Franciscus Lõuna-Koreas aastal 2014. Foto: Korea.net / Korean Culture and Information Service (Photographer name), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34809703
Paavsti missale teisipäeva õhtul Tallinnas Vabaduse väljakul tuleb tuhandeid inimesi usutunnistusest sõltumata.

Stéphane Clavel, kümme aastat Haapsalus elanud prantslane, peab paavst Franciscuse visiiti omamoodi proovikiviks. Clavel on sünnijärgne katoliiklane, aga katoliku kirikut on raputanud aina uued ja uued avalikuks tulnud juhtumid, kus katoliku preestrid on lapsi seksuaalselt ära kasutanud.

Kõrgete kirikupeade reaktsioonid pedofiiliaskandaalidele peaksid Claveli sõnul olema selged ja otsesed, aga pole seda olnud. Nii ongi Clavel end paavsti missale registreerinud, aga ei ole kindel, kas ta sinna läheb. „Mul on teatud kõhklused,” tunnistas Clavel. „Ma pole kaotamas usku jumalasse, aga ma olen kaotamas usku kiriku hierarhiasse.”

Paavst Franciscusele on ette heidetud, et on juba aastaid teadnud USA kardinali Theodore McCarricki kuritegudest ja üritanud neid varjata. Nõutud on isegi tema erruminekut.

„Ma ei ole kindel, et lähen vaatama kirikupead, kes ei ole minu jaoks piisavalt range skandaalide ja nende põhjuste vastu,” ütles Clavel.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Me kõik usume midagi ja millegisse ja selleks et palvetada pole vaja suuri kirikuid ega piibliväänajatest pühamehi.Usk on muudetud juba aastaid tagasi äriks,mille nimel on sõditud,tapetud ja piinatud,valetatud ja vassitud,inimesi kuulutatud pühakuteks “sooritatud imede” eest jne.
Kui palju on Vatikani arhiivides dokumente mille avaldamine päevapealt teeks Paulustest Saulused tagasi ?

Nimi (vabatahtlik)
5 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Eks ta ole jah, aga kui nüüd kirikud peris kinni panna, see ka ju ei aitaks midagist. Kust leida meie segasel ajal kedagigi/midagigi morraalseks kompassiks? Milline organisatsioon selle rolli üles võtaks? Samas sellisena nagu praegu visiseb see kirik ka üha tühjemaks kotiks ja vajub lõpuks kokku ning annab teed elujõulisematele religioonidele…neil ilmselt pole kavas euroopalikke väärtusi selles maailmajaos edaspidigi au sees pidada. Ammu juba pole ka kiriku sees mingit ärkamist olnud, need ike tekitasid mingit uut energiat ja võtsid Kristuse õpetust taas terviklikult käsitleda. Praegu on jäänud mingi tilu lilu kristlus, kus au sees on variser kes on leige ja… Loe rohkem »

juss
5 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Aga paavsti silmis oli headus, nagu ka puutinil!