Juhtkiri: linnajuhid vastutavad

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Küllap loeb nii mõnigi lehelugeja täna Haapsalu Linnahooldusega seotud korruptsiooniteemalist artiklit mitu korda, et aru saada, milles võimalik kuritegu üldse seisneb. Ja ikka võib juhtuda, et ei saa aru. Keskkriminaalpolitsei, läbiotsimine, asjaosalise 48 tunniks vahi alla võtmine – need on märksõnad, mis eeldaks justkui suurt ja selget kahju. Aga kus see kahju on?

Linnaettevõte tahtis osta endale tõstukautot. Paistab täiesti mõistlik soov. Probleem tuleb nüüd: ettevõtte nõukogu tegi tõstuki hankimise otsuse 20. aprillil, kuid nõukogu ja Haapsalu volikogu liige Riho Lepp oli juba päev varem saanud Silberauto pakkumuse, mille ta siis Haapsalu Linnahoolduse juhile Alo Lõpsile edasi saatis. Hiljem osutus Silberauto pakkumus kõige soodsamaks ja valiti hanke võitjaks. Kas automüüjal oli vaja kaubast lahti saada?

Hanke ajal pakkujaga läbirääkimiste pidamine on tema lubamatu eelistamine ja keelatud isegi siis, kui eelinfot omanud pakkuja toode või teenus on odavam. Hoolimata sellest, kui suur või väike on hanketingimuste rikkumisega tekitatud kahju, peab avaliku raha kasutamine alati olema ja näima aus ning läbipaistev.

Taolisi korruptsioonijuhtumeid omavalitsustes on varem avastatud Läänemaal ja mujal Eestis mitmeid, kus paistab, et kohalik poliitik või ametnik pole üritanud mingit omakasu saada, vaid on oma tööd teinud hooletult. See on töökultuuri küsimus, aga sealt edasi on vaid väike samm ametikoha kuritarvitamiseni.

Haapsalu linnavõim ja -firmad peavad olema oma asjaajamises puhtad nagu prillikivid. Urmas Suklese valimisliidu liige Riho Lepp võiks sissejuhatuseks peatada oma kuulumise volikokku. Samuti peaks ametist kõrvale astuma linnafirma juht Alo Lõps. See ei tähendaks süü omaksvõtmist, vaid näitaks, kui tõsiselt nad seaduserikkumise kahtlusesse suhtuvad.

Haapsalu linnapea Urmas Suklese ja volikogu esimehe Jaanus Karilaiu seisukoht, et Lõps ja Lepp pole seadust rikkunud, tähendab aga seda, et kuriteokahtlust naeruvääristades võtavad nad ka ise juhtunu eest vastutuse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
siin
5 aastat tagasi

on selge, et enne oli tehing tehtud ja küllap linnajuhtide heakskiidul, siis tulid kokku mitte midagi arusaavad ja teadvad nõukogu liikmed ja tegid otsuse, et võib hanke teha. Kõik alates Suklesest ja Karilaiust lollitasid nõukogu või veel hullem mängisid kokku. Küsimus on veel selles,kas hinnaga mängiti ja kas keegi sai ka meelehead.Kuidagi väga haisev asi, aga seaduserikkumine kindlasti

PIRET
5 aastat tagasi

LÕPS KA NÜÜD VANGIELU NÄINUD MEES:)) KAS EDASPIDI ISTUDA SAAB VÕI JÄI ALASELG HAIGEKS:))

Päriselt
5 aastat tagasi

Hea juhtkiri! Samuti võiks linna valget maja puistama minna, ilmselt leiaks sealt ametikoha kuritarvitamist küllaga.

Küsimus Karilaiule
5 aastat tagasi

Kuidas aru saada Karilaiu poolt välja käidud ütlusest – kahtlusalused (!!!!) peavad ametist lahkuma? Kas riigikogu õiguskomisjoni esimees oskab vastutada ka oma sõnade eest või ta ainult plähmib?

Kratt
5 aastat tagasi

No tule taevas appi! Kas tõesti arvavad Sukles ja Karilaid, et rahvas on loll, oma juttudega mingist auditeerimisest. Kellele see auditeerimine korda läheb? Tühi sõnakõlks ainult. Lõps ja Lepp peaksid tõestama oma süütust, mitte linnajuhid hüppama oma rindadega džoti ette. Aga mida siin arvata? Üks on selge Lepp ja Lõps mängisid kokku. Kui Lepal oli tõstuki hinnapakkumine tagataskus, siis polnud selle pealt raske veenda ettevõtte nõukogu (ikkagi omad poisid) tõstuki vajalikkuses ja pakkumishindki oli teada ning miks siis mitte hankesse juba sisse kirjutada kõrgemat hinda, mis meelitaks ligi selle hinnalähedasi pakkumisi. Ja nii toimiski. Ei saa nüüd aru Suklese ja… Loe rohkem »

Elanik
5 aastat tagasi

Just! Nii ongi, et kaitsjad Sukles ja Karilaid peavad ka vastutama, mitte tellima veel lisaks “sõltumatuid” uuringuid. Tere tali!
Leppa ja Lõpsi on need kaks linnaisa toppinud igale poole, ei tea küll miks.

Kõrvaltvaataja
5 aastat tagasi
Reply to  Elanik

No ükskord peab ju tõde selguma. Ja see siin pole kindlasti veel lõplik tõde. Küllap igaüks on oma palga juba välja teeninud. Kui suure, selgub ehk peagi.