Heina hind tõuseb taevasse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Saarte Hääl 19. juuli 2018 (urmas lauri)

Saarte Hääl, 19. juuli 2018. Repro: Urmas Lauri

Tänavune põud kujuneb Saaremaa karjakasvatajatele söödavarumises tõsiseks väljakutseks ning toob tõenäoliselt kaasa osa väikeste karjade vähenemise, kirjutab Saaremaa päevaleht Saarte Hääl.

“Viimati oli ligilähedaselt sama põuane 2006. aasta, aga vist mitte nii hull kui selle aasta oma,” ütles Saaremaa põllumeeste liidu juht Tõnu Post.

Läänemaal asuva Hiie-Tõnise talu peremees Kuuno Anijärv, kes on mitmel viimasel aastal Saaremaa loomakasvatajatele müünud tuhandeid rulle Matsalu luhaheina, sel aastal saarlastele väga suurt tuge ei luba. Kui möödunud aastal sai Anijärv oma maadelt ligemale 4000 rulli heina, siis nüüd hindab ta saagiks maksimaalselt 2800 rulli. Kui eelmisel aastal maksis rull heina 5 eurot, siis nüüd küsib Anijärv luhaheina eest 15 eurot ja põlluheina eest 20 eurot.

“Saaremaalt helistatakse päris palju, aga hind paneb inimesed mõtlema,” sõnas Anijärv, kelle sõnul ükski luhamees enam alla 10 euro rulli ära ei anna.

Sel aastal müüb ta Saaremaa tootjatele varasema 2500 rulli asemel ainult umbes 1000 rulli. Ülejäänud toodangu müüb läänlane mandri tootjatele, kel samuti valitseb suur heinakriis. “Arvan, et kevadel lõpeb söödapuudus krahhiga, suurem osa viib oma loomad kombinaati,” lausus Läänemaa heinamüüja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sass1.
5 aastat tagasi

hein ise koos lehmade-pullidega võiks taevasse tõusta.

Nono
5 aastat tagasi

Artikkel on vähe vigane. Tänu haldusreformile ei ole enam tegemist Läänemaa heinamüüjaga.