Valitsuselt roheline tuli: Eesti Raudtee saab Riisipere-Turba raudtee rajamiseks hoonestusõiguse

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Valitsus andis nõusoleku seada Eesti Raudtee kasuks hoonestusõigus riigi omandis olevatele Harju maakonnas Saue vallas asuvatele kinnistutele Riispere-Turba raudtee rajamiseks, kinnitas Lääne Elule majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete nõunik Rasmus Ruuda.

Tegemist on Haapsalu raudtee esimese etapiga, milleks on riigieelarves ette nähtud 8 miljonit eurot.

“Eesti Raudtee on juba alustanud ettevalmistavate tegevustega raudtee rajamiseks, sealhulgas projekteerimisega, kuid konkreetselt ehitustegevusega seotud kohustusi saab võtta alles hoonestusõiguse olemasolul,” selgitas Ruuda hoonestusõiguse olulisust.

Samadele kinnistutele taotles hoonestusõigust ka Haapsalu ärimehe Aarne Taali OÜ Taavi, kes vaidlustas kohtus MKM-i keelduva otsuse sellele taotlusele.
“OÜ Taavi sooviks oli saada võimalus võõrandada seatud hoonestusõigus omakorda aktsiaseltsile Eesti Raudtee. Kohus ei pidanud otstarbekas rahuldada OÜ Taavi poolt õiguskaitse korras esitatud taotlust seada hoonestusõiguse andmisega seonduvad toimingupiirangud kolmandate isikute kasuks ja seega hetkel puuduvad takistused hoonestusõiguse seadmiseks Eesti Raudtee kasuks,” selgitas Ruuda.

Ta lisas, et valitsuse otsus aitab kaasa raudtee valmimisele kavandatud ajal, so praeguste indikatsioonide põhjal 2019 aasta lõpuks.

Kohtus OÜ-d Taavi esindav advokaadibüroo Sorainen partner ja vandeadvokaat Allar Jõks ütles, et edasised sammud otsustatakse pärast nõupidamist. “Arutame kliendiga,” ütles Jõks.

Tallinna halduskohus otsustas 3. mail, et ei anna vaidluses majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga (MKM) Riisipere–Haapsalu raudtee hoonestusõiguse ja omandi üle OÜ-le Taavi esialgset õiguskaitset, kuna raudtee rajamine Haapsalu suunas on avalikes huvides ja esialgse õiguskaitse kohaldamine võib raudtee rajamist takistada.

Kohus andis küll vaidluse osapooltele kuni 18. maini aega, et nood asuks läbirääkimistesse ja saavutaks kohtuvälise kokkuleppe, kuid seda ei sündinud.

Ehitis või maatükk?

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning OÜ Taavi vahelise vaidluse viis aprilli keskel kohtusse ettevõtte omanik Aarne Taal pärast seda, kui Kadri Simsoni juhitud ministeeriumiga ei jõutud üksmeelele raudteetammi hoonestusõiguse ja omandiküsimuses.

Ministeerium leidis advokaadibüroo Tark õiguslikule analüüsile tuginedes, et pärast rööbaste ülesvõtmist aastal 2004 ei ole raudteetamm enam ehitis, vaid riigile kuuluva maatüki osa. 1997. aastal Riisipere–Haapsalu raudtee erastanud Aarne Taal ei ole selle käsitlusega nõus ja taotles esialgse õiguskaitse korras keelumärke seadmist kinnistuile, millel raudteetamm asub.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
5 aastat tagasi

Vanamees jääb loodetud papist ilma.

riik müüs vabatahtlikult eraomandisse
5 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Riigile au küll ei tee eraomandist üle sõitmine. Olgu see rong või muu käru.