Vallajuhid jäid Nõva kooli hoolekogule vastused võlgu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Võtke meie ettepanek teadmiseks ja minge – niisugune oli Lääne-Nigula vallajuhtide sõnum Nõva hoolekogu kahele liikmele esmaspäeva õhtul Taeblas peetud koosolekul. Nõva kooli hoolekogu liikmed Risto Kaasik ja Ivo Karindi panid seepeale õhtul kell 7 hõlmad vöö vahele ja lahkusid öhe. Leib tahab teenimist. Kaks tundi varem alanud koosolekul oli mehed pandud konkreetse plaani ette. Nõva üheksaklassilisest põhikoolist saab sügisest 2019 kuueklassiline algkool ning õpilaskodu suletakse sel kevadel.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tiiu
6 aastat tagasi

Kas ma sain õigesti aru, et osavalla administratsioon ei olnud nõus esmaspäevast koosolekut hoolekogule mugavamale ajale määrama (teisipäevale?), kuid esmaspäeval ei olnud neil ka endil õieti aega? Otsustades https://www.facebook.com/huvitavkool/?hc_ref=ARTobys2_MxHVX5yNdZ1D_Uunn1tFRlOmZ4Ed8MfNDZitmBfp0R-LWLgWZi5YKfjN4Q&fref=nf põhjal, on ju Nõva kool väga õigel ja innovaatilisel rajal. Selles valguses kostab administratsiooni otsus küll põhjendamatult lõplik. Kui 2018.a. ja 2019.a. õpilaste koosseis ei anna 6-9. klassi välja, on ajutine kokkuhoid põhjendatud. Samas mulle tundub, et kooli õpetajad ei ole kaugel näiteks loodusõpetuse teenusena väljapakkumisest või muudest lahenditest, mis eelarvet tasakaalus aitaksid hoida. Ja miks mitte mingeid muid õppeaineid Oru või minupoolest Tallinna Prantsuse Lütseumiga konsolideerida. Nõva ja Lääne-Nigula võiks… Loe rohkem »

Tiiu
6 aastat tagasi
Reply to  Tiiu

ja veel üks link Soome koolireformi kohta, mis samuti sisaldab klassikalise klassiruumi alternatiive ja segavanusega õppegruppe https://www.weforum.org/agenda/2017/10/why-finland-is-tearing-down-walls-in-schools

Pealtnägija
6 aastat tagasi

Äärmiselt konstruktiivne ja viljakas mõtetevahetus siin LE kommentaariumis. Kuidagi piinlik on. Ja sedasi juba aastaid…

Nõvalt
6 aastat tagasi

Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus
§ 80. Kooli ümberkorraldamine ja tegevuse lõpetamine

(1) Kooli korraldab ümber ja kooli tegevuse lõpetab kooli pidaja, kuulates enne ära hoolekogu ja õpilasesinduse arvamuse.
[RT I, 11.07.2013, 1 – jõust. 01.09.2013]

Kas areutelusid ja ümarlaudu on peetud? Ei ole. Inimesed ei tea, mis toimud ja kuidas edasi. Selliselt asju ei aeta.

xyz
6 aastat tagasi

Dialoog vallajuhtidega on juba aastaid täpselt selline: https://www.youtube.com/watch?v=DaxU0ut5tUw&t=67s

Kivimees
6 aastat tagasi

Nõva kooli õppetöö kvaliteet on täielik pask!

hehh
6 aastat tagasi
Reply to  Kivimees

Äkki täpsustad? Lisad mõne viite uuringutele vms.

raidur
6 aastat tagasi
Reply to  hehh

to hehh, pole võimalik pidada konstruktiivset arutelu inimesega(kivimees), kes on viha kätte lämbumas.

Kivimees ei tea, et suurem osa Nõva kooli õpetajatest, sh ka viimased lahkujad, on töötanud antud koolis väga pikka aega ja paljud nende kasvandikud on tänasel päeval kõrgharitud kodanikud.

aga
6 aastat tagasi
Reply to  raidur

miks on need õpetajad lahkunud? Eriti viimasel paaril aastal?

välja
6 aastat tagasi
Reply to  aga

arvatud ausale pensionile minejad muidugi?

Statistikast
6 aastat tagasi
Reply to  Kivimees

Mille põhjal te seda väidate? Igal aastal edukate olümpiaadidel osalemiste, üle keskmise tasemetööde ja nii Läänemaa kui Eesti keslmisest kõrgema põhikooli lõpetamisel edasi õppima (s.h. ka nn. eliitkoolidesse) mineku põhjal? Soovitan tutvuda statistikaga (www.haridussilm.ee) enne laimamist. Nõva Koolist ei lähe edasi õppima kõigest 2% lõpetanutest, Oru Koolist 6%, Noarootsi Koolist 9%. Eesti keskmine on 3%, Läänemaal 4%, Lääne-Nigula vallas 5%

Nimi
6 aastat tagasi
Reply to  Statistikast

Mina vaatasin sama tabelit ja seal kirjas, et Nõva lõpetanuist 5 % ei jätkanud aastatel 2005-2015. Statistika on selline vahva asi, et seda saab tõlgendada täpselt nii, kuidas tõlgendada tahad. Võta aga aluseks just need aastad, kus andmed sulle sobilikumad ja lajata teistele labidaga.

Statistikast
6 aastat tagasi
Reply to  Nimi

Selleks peadki erinevaid perioode vaatama ning keskmiseid võrdlema, seaduspärasusi uurima. Kui ühe numbrid on erinevatel perioodidel stabiilselt teiste suhtes erinevad samasid perioode vaadeldes, siis tekib sealt seaduspärasus, mitte enam mingi statistiline viga. Siin võib vaielda palju kulub, kuid numbrid on piisavalt kõnekad, et nendega kasvõi kursusetöö kaitsemisele või kohtusse minna. Ja võib ka kõrvale tuua teisi andmeid nagu tasemetööd või olümpiaadid. Aitab juba sellest “hariduse kvaliteedi tõstmise” mantrast, millega igal aastal kooli kinnipanemist põhjendatakse! 1-2-3 lapsega 6-klassilist kooli ei pea ükski vallavalitsus nende suurtest lubadustest hoolimata. Veelgi enam, viimaste valimiste lubaduste täitmist “mõõtes”, kui poliitik midagi lubab, kasvõi pühalikult käsi… Loe rohkem »

eemalt
6 aastat tagasi

Kui vallajuhtidel ei ole aega isegi koosolekutel lõpuni viibida ja teist osapoolt ära kuulata, siis kuidas peaks lahendused üldse leitama? Vald on võtnud mingi kindla suuna, kogukond uurib kas, kuidas ja mis tingimustel oleks võimalik antud suunda veel muuta, aga vaata seda vastust ei tule ega tule ja ega vist tulegi mitte kunagi. Surnud ring.

kus
6 aastat tagasi
Reply to  eemalt

oleks näha-kas,kuidas ja mis tingimusi on kogukond pakkunud(mingid konkreetsed ettepanekud,plaanid jne),et ka lihtne inimene teaks..

see
6 aastat tagasi

Nõva on nagu rappa eksinu. Mida kõvemini sipled ja väljapääsu otsid, seda sügavamale sohu vajud. Mitte keegi ei kuule ega näe. Möödujad kuulevad kisa, kuid mitte keegi ei kuula.

kõrvalt vaadates
6 aastat tagasi

jääb küll mulje, et Nõva inimesed sattusid ühinedes vihma käest räästa alla 🙂 oli see kohalik võim mis ta oli, teda juba teadsid ja oskasid arvestada, uus on vaata et hullemgi veel …

tuleks
6 aastat tagasi

ehk lugeda cirka 10ne aasta taguseid artikleid-juba siis oli väga tõsiselt päevakorras kooli sulgemine

mees maalt
6 aastat tagasi

Ega siis turba vedajast kooli direktori kt. suuda kooli hoida ja tahagi , sest Nõva päästekomando laiali ajamine-lammutamine ka tema teema

Jah
6 aastat tagasi
Reply to  mees maalt

Täpselt nagu küüditamiste aegu. Olid “Suured” mehed kes käske jagasid ja timukad kes musta töö ära tegid. Samuti olid olemas ära-andjad ja koputajad. Mitte midagi ei ole muutunud.

Sass
6 aastat tagasi

Tundub, et kehtib vanasõna – Üks loll jõuab rohkem küsida, kui sada tarka vastata.

xyz
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

Kui “lolli” küsib “targa” käest, et miks too teeb seda, mida ta teeb ja “tark” oskab selle peale vaid “mök-mök” öelda, kes siis lõppkokkuvõttes loll on?

art
6 aastat tagasi
Reply to  xyz

Need Nõvakad ei ole olnud rahul ühegi oma juhiga.ilmselt viga neis.Tuleb väljs vahetafa!

Aadu
6 aastat tagasi
Reply to  art

Väga õige tähelepanek. Kõik, kel sissekirjutuseks “Nõva” kiiresti Rakvere Lihakombinaati! Egas vallajuhte saa nende tähtsa töö juures segada lasta.

ärtu
6 aastat tagasi
Reply to  art

kuidas olla rahul kellegagi, kes on sulle vägisi peale surutud? sa ise oleksid rahul?

aga
6 aastat tagasi
Reply to  xyz

miks “loll” (“tark?”) ei paku ise ettepanekuid,mida võiks teha,selle asemel,et kõigi ja kõige vastu sõdida?Selle lõputu vastuseisu tõttu seal koolis oletegi ise selle olukorra selliseks viinud nagu ta praegu on

ära tegemine
6 aastat tagasi
Reply to  aga

Ettepanekuid ja erinevaid lahendusi on juba ammu ammu aega tagasi pakutud. Paraku siiani kõik vaid tühjale seinale ja nagu näha jätkub ka uue vallaga sama, mis vana vallaga – kraaksu palju sa kraaksud, aga kui tahetakse midagi jõuga läbi suruda, siis seda ka tehakse. Ei ole see ainult nõva probleem.

tulekski
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

teha hoolekogul omapoolsed ettepanekud-kuidas?,miks? ja milleks?

tegelik
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

Loll on see, kel vastusi pole!