Eesti 100. sünnipäeva tähistati ka Soomes Seinäjoel

Piiskop Tiit Salumäe ja praost Mauri Pitkäranta. Foto: erakogu
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Pidulik jumalateenistus Seinäjoel. Foto: erakogu

21. jaanuaril, pisut enne Eesti vabariigi sünnipäeva, tähistasime Seinäjoel Törnävä kirikus Eesti Vabariigi 100. aastapäeva piduliku jumalateenistusega. Esmakordselt peeti missa kakskeelsena, eesti ja soome keeles.

28. aprillil toimub taas Maakiriku Missa ettekanne Seinäjoe piirkonnas, Peräseinäjoe kirikus kaastegevad Seinäjoe ja Haapsalu kirikukoorid.

Projekti initsiaator ja teostaja oli Haapsalust pärit organist Lea Salumäe, kes töötab Seinäjoe koguduses organistina. Muusikutena osalesid Seinäjoe kirikukoor ja kirikumuusikud.

Törnävä kirikus peetud missal oli liturg piiskop Tiit Salumäe, abistas kohalik praost Mauri Pitkäranta.

Seinäjoe vanimasse ajaloolisesse Tönävä kirikusse (pühitsetud 1864) oli pühapäeva õhtul kogunenud enam kui 150 inimest. Muusikutena olid kaastegevad soome ja eesti kirikumuusikud. Saatepillideks olid harmoonium, kannel, viiul, kitarr, flööt, plokkflööt, ukuleeled ja djembe.

Lea Salumäe kirjutas „Maakiriku missa“ aastal 2004 diplomitööna Viljandi kultuuriakadeemias. Diplomitöö juhendajaks oli Viljandi Kultuuriakadeemia Kirikumuusika õppetooli juhataja dotsent Ene Salumäe. Missamuusika aluseks on Eesti vaimulik rahvamuusika, millega jätkatakse Cyrillus Kreegi traditsioone. Inspiratsiooni sai Lea Salumäe rahvapärasest koraalist ja regilaulust. Üldlaulud missas kõlasid nii eesti kui soome keeles. Lea Salumäe lõpetas magistriõpingud Tartu Ülikooli haridusteaduskonnas 2009.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments