Lihulas peeti vanamoodi kõrgushüppevõistlus

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

lihula korgushyppajad

Lihula kõrgushüppevõistluse osalejad. Foto Martin Vänt

Nädalavahetusel Lihula kultuuripäevadel peetud kõrgushüppevõistlus tõi hüppesektorisse võistlema palju noori ja kaasa elama suure pealtvaatajaskonna.

Võistluse avas Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos ja aukülalisena oli kohal Lõuna-Läänemaa kõigi aegade üks paremaid kergejõustiklasi, selle piirkonna kõrgushüpperekordi 1.93 omanik Gert Oosim. Sportlaste ja pealtvaatajate head emotsiooni hoidis üleval Lihula muusika- ja kunstikooli puhkpilliorkester, mis mängis igale hüppajale igal katsel ergutusmarssi. Huvilistele oli näitus Gert Oosimi kõrgushüppediplomitest. Väljas oli ka võistluste plakat, millel 57 aastat tagasi, täpselt samas paigas, kunagise Lihula erareaalkooli tagusel spordiplatsil hüppab kõrgust Aino Maasik.

Noortelt ilusad tulemused

Gert Oosim rääkis noortele, kuidas tema kooliajal sporti tegi. Heade tulemuste saavutamiseks tuli harjutada ka kaks korda päevas ja sagedased olid kolmetunnised treeningud. Selline jutt ajas nii mõnelgi spordilapsel näo imestuseks suureks. Tõsi, Gert oligi omal ajal Eesti parimaid kergejõustikunoori. Päevakohase kõrgushüppetulemuse 1.93 kõrval, mille ta hüppas 18aastaselt tuleb kindlasti märkida 400 meetri jooksu. Sellel, kergejõustiku ühel karmimal alal saavutas ta 16aastaselt aja 49,4. Mitmekülgne spordimees mängib senini ka heal tasemel korvpalli. 
 

Noori võistlejaid Gerdi motiveeriv kõne igal juhul aitas. Lihula, Kõmsi, Vatla, Matsalu, Saastna ja Haapsalu noored võistlesid esimest korda sellistes tingimustes – ei mingit tartaankatet, ei mingeid kummiplaate, vaid tavaline muru hoojooksu- ja äratõukepaigana ning jalanõudeks tavalised spordijalatsid. Nii nagu meie vanavanematel 60-70 aastat tagasi samas paigas.

Hüpati kahes grupis, nooremad ja vanemad. Oli küll pingeritta seadmine, kuid sellel võistlusel jagunes kõikidele toredaid auhindu. Nooremate laste arvestuses võitis juba esimeste hüpetega publiku südame 10aastane Vatla poiss Keiro Ristikivi. Tema parandas isikliku rekordit lausa 10 sentimeetrit. Kui poiss 1.25 ületas, juubeldas rahvas nagu Londoni maailmameistrivõistlustel. Ka spordipoiss ise oskas publikuga flirtida, rusikas taeva poole ja tänud plaksutajatele. Veel olid tublid Ken-Indrek Klimpuš, Timmo Kaasik, Kai Urb, Kevin Leemets. Kõik hüppasid oma õuevõistluse rekordid.
 

Vanemate võistlejate hulgas näitasid kõik hüppajad head tehnikat. Kaks tütarlast, Vatla tüdruk Trinity Õismets hüppas uueks rekordiks 1.35. Emma-Kathrina Hein sai tulemuseks 1.30. Vanemate poiste hulgas sai Markus Sõber jagu 1.40-st ja viimase katse nagu vanasti, paljajalu hüpanud 18aastane Ainar-Sten Junker 1.65-st.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Alma
7 aastat tagasi

Vähe sellest, et Gert muljeid jagas , kihutas kohe Pärnu veteranide korvpalliturniirile. Vot on mees.

Lapsevanem
7 aastat tagasi

Väga tore. Vaatasin ise ka seda võistlust. Gert oli kohal ja lastel lõbus. Isegi puhkpill mängis.

mai
7 aastat tagasi

Tore,et Lihula sport on oma niši leidnud! Ikka jaksu ja edu!(Vabandan)

mai
7 aastat tagasi

Tore,et Lihula sport on leidnud oma niši leidnud! Ikka jaksu ja edu!