14

Karmo Tüür: USA tõestas võimekust olla jätkuvalt maailmapolitseiniku rollis

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Politoloog Karmo Tüüri hinnangul tõestas USA raketirünnakuga Süüria õhuväebaasile võimekust olla jätkuvalt maailmapolitseiniku rollis.

Ameerika Ühendriikide raketirünnak Süüria õhuväebaasile on Tüüri sõnul sündmus, millel on kaks külge. “Suures geostrateegilises sõjalises plaanis USA tõestas taas, et ta on võimeline olema nii-öelda maailmapolitseiniku rollis. Ehk siis ta on võimeline, valmis ja tahteline teostama ka ühepoolseid operatsioone, kui see on vajalik,” ütles Tüür BNS-ile.

“Teine külg on aga see, et kas ja kuivõrd see haakub nüüd rahvusvahelise õiguse poolega. Siin tõenäoliselt on väga suuri küsimärke ja meie kui väikeriik peaksime olema väga kindlad rahvusvahelise õiguse järgijad,” sõnas Tüür. “Kuna USA tegi seda ilma ÜRO mandaadita, siis igasugused sündmused, igasugused ühepoolsed teod, sõjalised aktsioonid, mida teostatakse ilma ÜRO mandaadita, on meie seisukohalt jällegi negatiivsed,” lisas ta.

Venemaa käitumises vaataks Tüür sõnade asemel tegusid. “Sõnad on jah teravalt hukkamõistvad ja nad võiksid tähendada seda, et selline habras koostöö laadne nähtus Venemaa ja USA vahel võib katkeda, aga reaalsus on see, et me ei tea seda,” rääkis Tüür. “Me saame seda teada siis, kui Venemaa on teinud oma tegeliku “päris” liigutuse. Kui ta vastab samamoodi mingisuguse sõjalise vahendiga, piltlikult öeldes laseb alla USA lennuki, siis on üks stsenaarium. Kui ta teeb seda mingil muul moel, siis on teine stsenaarium,” lisas ta.

Ühendriigid tulistasid ööl vastu reedet enam kui poolsada tiibraketti Süüria õhuväebaasi pihta kättemaksuks arvatava keemiarünnaku eest tsiviilisikute vastu.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
tigu
tigu

Pook sa vist oled üks kohalik nähtamatu spioon

arvestage+ka+sellega
arvestage+ka+sellega

usa ei tõestanud midagi

serif
serif

Kaheksa aastat oli politseniku koht täitmata,hea,et see valge mees seda teeb,ühel teisel valgel mehel üksi läheks asi raskeks….

Pook
Pook

59-st tomahoogist jõudis kohale 23 tomahooki. Surma sai alla kümne valitsusvägede sõdurit ja 9 tsiviilisikut, neist 4 lapsed.
Väljalastud rakettide kogumaksumus 70 miljonid dollarit.
Kasuefekt oi kui suur. Peale seda alustasid islamiäärmuslased lennuväebaasi ründama. Rünnak tõrjuti suure vaevaga tagasi.
Iraagis Mosulis on mikihiirte lennuväe rünnakute tõttu tapetud mitmed sajad tsiviilisikud, Mõnedel juhtudel on hukkunud terved pered ja suguvõsad kõik korraga. Ja see pole nagu mingi kuritegu. Maailma politseinikule on kõik lubatud.

juss
juss

Mitmendat päeva?

Sass
Sass

Jood Toomiga koos?

keedetud sardell
keedetud sardell

see oli massimõrv

uskmatu+toomas
uskmatu+toomas

Kuna niisuguse rünnaku ettevalmistamine nõuab aega siis nagu ette teades hakati seda ettevamistama enne keemiarünnaku toimumist.

juss
juss

Tiibraketirünnak ei vaja mingit ettevalmistusaega! tola!

usmatu-toomas
usmatu-toomas

Oi kui asjatundmatu Sa jussike oled-tiibraketid on nagu havi käsul lenda sellele aadressile ja nuppu !Debiil.

on ikka loll see tüür
on ikka loll see tüür

usa ei saa vist aru ,et nende aeg on möödas, nüüd on siin hiina ja venelased

kk
kk

Hiinlased ei taha sõdida, nemad vallutavad maailma vaikselt ja teisel moel. Venemaal pole aga USA vastu sõtta minnes mingeid šansse, seda vähemalt veel järgmised 5-10 aastat. Vene kindralstaabi arvutuste kohaselt kestaks täiemahuline sõda USA-ga 6 päeva, peale mida peaks venelased tingimusteta alla andma.

lotu
lotu

Naeru koht.Kas ise usud ka mis suust välja ajad?

juss
juss

Sa vist ei kujuta ette, kui suur ja võimas on usa!

wpDiscuz