 Joogiekspert Ülle Valdre soovitab toidu juurde veini valimisega natuke vaeva näha, sest sobiv paariline toob toidu parimad maitseomadused veelgi paremini esile. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets.
Joogiekspert Ülle Valdre soovitab toidu juurde veini valimisega natuke vaeva näha, sest sobiv paariline toob toidu parimad maitseomadused veelgi paremini esile. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets.
Veini ja toidu sobivus on omaette teadus, mille põhitõdede kirjeldamine väärib pikki lehekülgi. Kui õigesti valitud vein tagab suurepärased ja unustamatud maitseelamused, siis vale valik võib pikaks ajaks meelde jääda ja mitte positiivses mõttes.
Seepärast pakume Itaalia veinipäevadeks (ja mitte ainult) lihtsat ja käepärast spikrit, milliseid veine konkreetse toidu juurde valida.
Soovitab joogiekspert Ülle Valdre (vinoteek MULLiga ja MULLiga)
	Austrid: Chablis, Muscadet, šampanja
	Bruschetta: Chianti, Valpolicella, kuiv roosa vahuvein
	Caesari salat: Chablis või muu Vana Maailma ilma tammelaagerduseta Chardonnay, Gavi, Provence rose
	Carpaccio (valge kala): Sauvignon Blanc, Vermentino
	Carpaccio (liha): Cabernet Franc, Barbera, punane Côtes du Rhône
	Gazpacho: Fino Sherry, Albarino, roosa Rioja
	Gorgonzola: Amarone, Recioto della Valpolicella, Vin Santo
	Hamburger: Zinfandel (Primitivo), Merlot
	Hiina toit: valged Alsace’i veinid, Riesling Kabinett, Gewürztraminer
	Hiidkrevetid (küüslauguga): Sauvignon Blanc, Fiano, Falanghina, Rueda
	Jänes: punane Côtes du Rhône, Pinot Noir, Viognier, Pinot Gris
	Punane kalamari: šampanja või muu kuiv vahuvein
	Kala (valge, aurutatud): kuiv Riesling, Muscadet, Pinot Blanc, Vermentino, Grpner Vetliner
	Kalkun: Pinot Noir, Garnacha (Grenache), Zinfadel, Chianti, punane Rioja, tammine Chardonnay
	Kana (küpsetatud): valge Côtes du Rhône, Viognier, tammine Chardonnay, kuiv roseevein
	Krevetid (keedetud): Muscadet, Picpoul de Pinet, Pinot Grigio, Vinho Verde, Grüner Vetliner
	Lambakarree: Ribera del Duero, punane Rioja, Shiraz, Malbec
	Lasanje: Chianti, Merlot, punane Rioja Crianza Lõhe: tammine Chardonnay, Viognier, Pinot Noir
	Mehhiko tortilja: Garnacha (Grenache), kuiv roseevein
	Mozzarella-tomatisalat: Soave, Verdicchio
	Pasta (tomatine): Chianti, Valpolicella, Barbera, Primitivo, Merlot
	Pasta (koorene): Chardonnay, Pinot Bianco
	Pavlova (beseekook): Moscato d’ Asti, Sauternes
	Pitsa: Chianti, Valpolicella, Barbera, Merlot
	Risoto mereandidega: Pinot Bianco, Chardonnay
	Risoto seentega: tammine Chardonnay, Pinot Noir, Barbera
	Salaami: Barbera, Sangiovese, Pinot Noir
	Sinimerekarbid (aurutatud): Soave, Vermentino, Muscadet, Picpoul de Pinet
	Sink (toores, nt Prosciutto) ja melon: Riesling Kabinett, Prosecco, Pinot Bianco
	Šokolaad: Amarone, portvein
	Suši: Riesling, šampanja või muu kuiv vahuvein, Grüner Vetliner
	Tiramisu: Vin Santo, magus oloroso sherry, Madeira, portvein
	Vasikaliha: Pinot Noir, Valpolicella, kuiv roseevein, Grüner Vetliner
	Veiseliha: Sangiovese, Barolo, Cabernet Sauvignon
Meeldejäävaid maitseelamusi!





 
                
Vein ei sobi üldse toidu juurde! Maitse muutub mõlemal rõvedaks! Joodik leiab alati põhjuse, et juua! Toidukõrvale!? Kes see siin lollakas on?
Nb!
Igal juhul oleks olnud samaka ajamise päevad kasulikumad korraldada olnud raha oleks eesti jäänud.
Et nagu ilma veini toidule peale rüüpamata enam süüa ei tohikski? Aga paluks siis hommikuse kaerahelbepudru juurde ka midagi trendikat.
no ärkulapudru juure käib ikka viru valge!
ikka tasa ja targu on vaja inimsei mürkidega harjutada
Kuidas keegi saab keelata joomast ükskõik mis toidu kõrvale seda, mis just maitseb? Mitte keegi! See rohkem selline moodu värk.