Väikelaste vaktsineerimine väheneb

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Lea Kiis Kristjan Kosk

Terviseameti Läänemaa esinduse vaneminspektor Lea Kiis. Foto: Kristjan Kosk

Esimest aastat jäi alla kaheaastaste laste vaktsineerimine leetrite-mumpsi-punetiste kompleksvaktsiiniga Läänemaal alla maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovitusliku taseme.

Terviseameti statistika näitab, et leetrite, mumpsi ja punetiste vastu on Läänemaal vaktsineeritud 94,8 protsenti alla kaheaastasest lastest, WHO soovitab aga, et vaktsineeritud peaks olema vähemal 95 protsenti. 

„See on murekoht, sest Euroopas möllavad leetrid,” ütles terviseameti Läänemaa esinduse vaneminspektor Lea Kiis. Ta lisas, et alla soovitusliku piiri on Läänemaal alla 2aastasi vaktsineeritud ka B-hepatiidi vastu.

Lea Kiisi sõnul väheneb teatud vaktsiinidega vaktsineerimine Eestis juba aastaid. Eriti palju on vaktsiinidest keeldujaid Tallinnas ja Harjumaal. „Noored lapsevanemad eelistavad infot blogidest, aga nakkushaiguste vastu taimetoitlusega ei võitle,” ütles Kiis.

Seni on nakkushaigustesse haigestumine Läänemaal vähene. Lea Kiisi sõnul on näiteks rotaviirusesse haigestumist kolm korda vähem kui varasemail aastail. „Vaktsineerimine on tõhus olnud,” nimetas ta vähenemise põhjuse. 2014. aastast vaktsineeritakse kõiki 2–4,5 kuu vanuseid väikelapsi rotaviirusnakkuse vastu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
huvitav
8 aastat tagasi

kuskohas Euroopas möllavad leetrid, see on küll huvitav info, mida kuskil mujal kuulnud pole. Vaktsiseerimiste vähenemine on ilmselt osaliselt ka sellel põhjusel, et viimastel aastatel on avaldatud kümneid juhtumeid kus suurravimifirmade vaktsiinides on leitud ohtlikke ühendeid. Samuti seostatakse vaktsineerimist väga kiires tempos kasvava laste autismiga. Niiet on loogiline, et lastevanemate usaldus vaktsiinide vastu väheneb. Veame kihla, et ravimifirmade lobby hakkab varsti jõuliselt tööle, ning ilmub KÄSK kõiki vaktsineerida, ka vastu tahtmist ja politsei poolt jõuga kohale vedades.

vanamees
8 aastat tagasi

Selle-eest laste haigestumus suureneb.

juss
8 aastat tagasi

Torusiil, ja, seebikivi, need me sõbrad kolmekesi!

Miks?
8 aastat tagasi

Mis puutub taimetoitlus vaktsineerimisse? Olen taimetoitlane ja pooldan vaktsineerimist. Ei meeldi et need kaks asja ühte pannakse. Taimetoitlased ei ole kõik mingid teaduskauged ullikesed.