Põõsaspeal saab nüüd tuulevarjus linde vaadelda

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Põõsaspea linnuvaatlusonn. Foto Tarvo Valker

Tuulisel põõsaspea neemel pakub nüüd linnuvaatlejatele tuule- ja vihmavarju uus vaatlusonn. Foto Tarvo Valker

Kuigi keskkonnaministeerium on nimetanud Põõsaspea linnuvaatlusjaama järgmisel aastal valmivate objektide hulgas, oli majake novembri alguses valmis ja linnuvaatlejate kasutada.

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) Lääne-Eesti külastusjuht Marju Pajumetsa sõnul nimetatakse Põõsaspeal linnuvaatlejatele tuule- ja vihmavarju pakkuvat ehitist küll linnuvaatlusjaamaks, kuid sisuliselt on tegemist vaatlusonniga.

Hoone rajamisel arvestati ka linnuvaatlejate näpunäiteid. Ornitoloog Tarvo Valker nimetas neist olulisemaks akende kõrgust ning nende avanemist sisse ja allapoole. Vana onni aknad avanesid üles ja see segas vaatlemist.

Teise plussina nimetas Valker kivipõrandat varasema vineerpõranda asemel. „Kui keegi liikus, hakkas statiiv vineeri peal vibreerima,” põhjendas ta. Kahe ukse olemasolu muudab Valkeri sõnul suurema seltskonna puhul mugavamaks hoonest sisse-välja liikumise — nüüd ei pea teistest vaatlejatest mööda trügima.

Valker ütles, et pole veel testida jõudnud, palju vaatlejaid onn mahutab, kuid ta arvas, et 10-12 inimest binokiltega või 4-5 inimest vaatlustorudega peaks mugavalt mahtuma. „Kümnese grupiga on seal mõnus toimetada,” kinnitas ta.  

Ehituse käigus sai vaatlusonn ka uue valatud vundamendi, sest eelmise oli 2005. aasta jaanuaritorm ohtlikuks muutnud.

Euroopa parimaks arktiliste veelindude sügisrände vaatluskohaks peetaval Põõsaspea neemel pidid linnuvaatlejad paar aastat varjualuseta hakkama saama. Vana, osaliselt mädanenud onn oli kõrvale tõstetud, kuid uue paigaldamine võttis linnuvaatlejate meelehärmiks loodetust kauem aega.

Marju Pajumetsa sõnul oli toonane ehitus ebaseaduslik ja et RMK objektide puhul on tegemist avalike objektidega tuli kõigepealt korda ajada paberid — teha nõutavad projektid ja kooskõlastused. 

Põõsaspea linnuvaatlusjaama rekonstrueerimisprojekti on teinud Argepo OÜ ja nüüd on objekt kantud ehitusregistrisse.

„Loodetavasti turistid hoiavad vaatlusonni,” ütles Tarvo Valker. „See on koht, kus ei käi ainult kohalikud, vaid sinna tulevad just Soome, Rootsi ja Lääne-Euroopa linnuvaatlejad, ” lisas ta.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Raivo
8 aastat tagasi

Lindude vaatlemiseks on kõige parem aaeg õhtusel või öösisel ajal siis nad annvaad paremini kätte. Aga vaevalt et ükski tõsiselt põrutav lind sinna puuri sellisel ajal minna tahab.