Läänemaa aasta isa leiab laste muredele alati lahenduse

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Tänavuseks Läänemaa aasta isaks on Taebla alevikus elav Toomas Räli. Rälil on kokku viis last, kes jäävad vanuselt vahemikku 18-32. Räli töötab Sweconis töökoja juhatajana.

Täna andis Lääne maavanema kohuseid täitev maasekretär Kristel Jupits Rälile üle tänukirja ja meened, milleks olid Hanila valla sepa Raul Oberschneideri valmistatud haamer ja kohviku Hapsal Dietrich poolt välja pandud kinkekaart.

Jupitsa sõnul oli eriti rõõmustav, et Räli kandidatuuri puhul olid avaldusele lisatud tema laste kirjutatud arvamused, miks nende isa väärib äramärkimist. Näiteks mainisid nad, et Toomase puhul ei ole kunagi asja või küsimust, millele ta lahendust pakkuda ei oska.

Toomase, kellele oli aasta isaks nimetamine üllatuseks, sõnul on tal läbi aastate olnud laste kasvatamisel üks tähtis põhimõte. "Ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehtakse" ütles Toomas.

Perekond Rälide lapsed on sündinud küllaltki väikese vanusevahega. "Paariaastase vahega on alguses ehk raskem, aga hiljem on jälle kergem," lausus Toomas. Põhjuseks, miks laste kasvades vanematel lihtsamaks läheb on tema sõnul tõsiasi, et sarnases eas lapsed on üksteisele toeks.

Tiitli üleandmine leidis aset Taeblas perekond Rälide korteris. Lisaks perepeale olid kohal tema abikaasa Heli, pojad Mati ja Mikk ning tütar Tuuli Tütar Liisi, kes pidi samuti täna koju saabuma, oli siis veel teel Tartust Taeblasse ning tulla ei saanud äsja lapse sünnitanud tütar Liina.

Heli Räli sõnul oleks soojemal aastaajal toimunud aasta isa tiitli tähistamine Toomase sünnikodus Linnamäel, kus pere veedab kevadest-sügiseni enamiku oma ajast. "Käime siis siin [korteris] vaid magamas ja pesu pesemas," kirjeldas Heli.

Toomas on elupõline Läänemaa patrioot. Peale ülikooliaja pole ta siit kordagi pikemalt ära olnud. "Pole mõtetki olnud ära minna," ütles ta.

Kuidas plaanivad Rälid isadepäeva tähistada? "Tööpühad nagu vanasti öeldi. Puulehed vajavad koristamist ja talvepuud kuuri viimist," lausus Toomas muheledes.

Reegliks on kujunenud, et jõulud veedab kogu pere koos. "Tore on see, et laua ääres jääb iga aastaga ruumi vähemaks," ütles Toomas. Alates sellest nädalast on tal juba 3 lapselast, sest sotsiaaltöötajaks õppinud Liina on lisaks 2aastasele pojale nüüd emaks ka vastsündinud tütrele.

Peale Liina on järgmise põlvkonna kujunemisse panustanud ka Tuuli, kelle 1aastane poeg jälgis täna huviga, kuidas tema vanaisale anti Läänemaa aasta isa tänukiri.

Tallinna tehnikakõrgkoolis kaugõppes rõiva- ja tekstiiliala ressursikorraldust õppiv Tuuli elab Soomes, kuid ei ole sellest hoolimata kaotanud sidet Taeblas elavate vanematega.

Pere vanim laps Mati töötab praegu aga ASis Eesti Raudtee, tütar Liisi on Tartu ülikooli ajalooteaduskonna tudeng ja viiest lapsest kõige noorem Mikk lõpetab kevadel Taebla gümnaasiumi.

Rälide perele ei ole maakondlik tunnustus võõras. 2002. aastal valiti Toomase abikaasa Heli Läänemaa aasta emaks. Heli sõnul ei ole lasterohkus pere jaoks kunagi takistuseks olnud. "Oleme kogu aeg kõiki asju koos teinud," ütles ta. 

Toomase sõnul on hea, et aasta isa ja ema konkurssidega tunnustatakse Eestis ka traditsioonilist peremudelit. Esimest korda valiti Läänema aasta isa mullu. Siis võitis selle Nõva vallas elav Kalle Orumaa.

Fotod: Arvo Tarmula.

ralid

Toomas Räli peres sirguvad juba lapselapsed.

ralid2

Toomase noorim poeg Mikk. 

ralid4

(Vasakult) Toomas, poeg Mati, tütar Tuuli ja abikaasa Heli.

ralid3

Toomas ja Heli on uhked, et kõik nende lapsed on elus oma koha leidnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anneli
9 aastat tagasi

Tõesti tore pere! Palju õnne!

tohe
9 aastat tagasi

Õnne ja jõudu neile kõigile!