Läänemaa piimatootjaid ähvardab trahv

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Euroliidu piimakvoodi ületamine võib tuua märkimisväärseid trahve ka Läänemaa piimatootjaile, Eesti piimatootjad võivad kokku saada trahvi umbes 9,5 miljonit eurot.

Kõik piimatootjad, kellega Lääne Elu rääkis, tunnistasid, et tõenäoliselt ületavad nad sel aastal neile määratud kvoodi. Piimatootjate sõnul jäävad nende müügihinnad praegu vahemikku 330–350 eurot tonni toorpiima eest.

Suurim ületootmine ähvardab 400pealise karjaga Kirbla OÜd, mille juhi Toomas Laose sõnul võivad nad ületada oma kvooti 10% jagu.

„Lehma kohta toodang suureneb, kuid samal ajal selekteerime karja parendamise nimel välja vanu ja krooniliselt haigeid loomi. Karja suuruseks jääb sel aastal 350–370 looma,” ütles Laos.

Eelmisel aastal müüs Kirbla OÜ 2400 tonni piima ning ületas juba siis oma kvooti 7,5%. Kuna üleriigilist kvooti mullu ei ületatud, siis tol korral trahvi veel ei järgnenud. Trahv kvoodi ületamise eest on 27,83 eurot 100 kg piima kohta.

Kirbla OÜle tähendaks see enam kui 60 000eurost trahvi, mis oleks hiljuti uue lauda rajanud ettevõttel märgatav summa.
Söödaga ei anna Laose sõnul loomade tootlikkuse asjus väga mängida. „Kuldmunadega me neid ei sööda. Praegu on peamine silo ja oma viljast tehtud jõusööt,” tõdes Laos.

Teised normile lähemal

Ligi 500pealise karjaga Nigula Piim OÜ tegevjuht Väino Narusk ütles, et nende ettevõte mullu kvooti ei ületanud.

Nigula Piim müüs mullu 4722 tonni ehk 102,6% aasta kvoodist. Rasvaprotsent, mille järgi kvooti arvestatakse, on 4,3, kuid Nigula Piima toodangul on see 3,87.

„Korrigeeritult oli kvoodi täitmine seega 94,65%. Kuna 2013. Aastal oli meie rasvaprotsent alla kvoodinormi, on meil tänvu veel kasvuruumi. Arvutasime, et müük suureneb tõenäoliselt nii, et võib-olla läheb 50 tonni üle kvoodi,” lausus Narusk.

Tänavu on Nigula Piimal Naruski sõnul plaanis müüa umbes 5000 tonni piima. 50tonnine kvoodiületus tähendaks ligikaudu 14 000 eurot trahvi.

Piirsalu Põllumajanduse OÜ juhi Elvo Leppmaa sõnul on neil 200 loomast koosnev piimakari, mis andis mullu 7600 kg piima lehma kohta. See teeb kokku 1520 tonni. Sellega ületati oma kvooti 75 tonni võrra. Leppmaa sõnul ei ole see siiski arv, mille pärast väga muretseda.

„Selle aasta kvoot läheb kindlasti üle. Kui palju täpselt, ei oska praegu öelda, sest me ei ole veel arve kokku löönud,” ütles Leppmaa.

Leppmaa sõnul tähendaks trahv kvoodist üle läinud piima omahinnast odavamalt müümist. „Peame siis alla omahinna tootma, sest saame umbes 35 senti liitrist ja 28 senti tuleks ära anda. Omahind jääb 15–20 sendi vahele,” nentis Leppmaa.

Ületootmise oht

Piimakvoot kaob tuleva aasta 1. aprillil. Piimatootjad on ühel arvamusel selles, et kvoot on kahe otsaga asi. „Mis saab, kui terves Euroopas kvoot kaob? Hinnad võivad tugevalt langeda,” nentis Laos.

„Kui tootmine kvootide kadumisega plahvatuslikult suureneb ja piimahind langeb, tunduksid kvoodid head. Iga ettevõtte enda seisukohast vaadates on aga alati parem, kui müük ja käive on suuremad,” tõdes Narusk.

Leppmaa näeb neis oludes süüd kohalikel seadusandjail. „Mina ütleks, et see on riigikogulaste tegemata töö,” lausus Leppmaa.
„Ära see trahv ei tapa, aga ebamugav on ikka. Teeb meele täitsa mõruks. Ei ole normaalne, et piim läheb välja, inimesed saavad toorpiima töötlemise pealt tööd ja teenivad kasumit ning meie peame trahvi maksma,” on Leppmaa pahane.

Põllumajandusministeerium peab Brüsseliga läbirääkimisi, et kvoodi viimasel kehtivusaastal tootjaile trahve ei tehtaks. Siiski ei ole ministeerium valmis tootjate trahve enda kanda võtma.

„Ministeerium tegeleb järgmiste sammudega, näiteks kas ja kuidas oleks vajadusel võimalik tasu maksmist ajatada,” ütles põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Karin Volmer.

Võimalikest kvoodiületustasudest pääsemine selgub juulis, mil on järjekordne Euroopa Liidu põllumajandusministrite kohtumine. Kõik oleneb sellest, kas ministrid suudavad osapooltele sobiva kompromissi leida.

„See vaidlus on praegu väga keerulises faasis, kus 18 liikmesriiki on poolt ja 10 liikmesriiki vastu. 18 riigi toetus on praeguse seisuga vähe, et saada positiivne otsus. Aga ma pole lootust kaotanud, sest viimase istungiga lisandus mitu riiki, kes pooldavad kvoodiületustasu rakendamise leevendamist viimasel kvoodiaastal,” ütles põllumajandusminister Ivari Padar.

Mis on piimakvoot?

  • Euroopa Liit on kasutanud piimakvooti ületootmise piiramiseks. Igale riigile määratakse tootmiskvoot, mille jagab riik tootjaile individuaalseteks kvootideks. See osa üldriiklikust kvoodist, mis ei kuulu tootjaile, moodustab reservi.
  • Kvootide kasutamine lõpeb 1. aprillil 2015, kuid viimasel kehtivusaastal ähvardab Eestit kvoodi ületamine. Eesti kvoodi suurus on 693 miljonit kilo. Põllumajandusministeeriumi prognoosi kohaselt võib Eesti senise piimatootmise kasvutempo korral ületada kvooti hinnanguliselt 5–6%. Kvoodiületustasu suurus 100 kg piima kohta on 27,83 eurot, kokku umbes 9,5 miljonit eurot.

Fotod: Arvo Tarmula

lehmad (2) lehmad (3) lehmad (5) lehmad (6)
Ligi 500pealise karjaga Nigula Piim OÜ tegevjuht Väino Narusk ütles, et nende ettevõte mullu kvooti ei ületanud.
lehmad (7)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments