Mererandade vesi on puhas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Paralepa rand 6. juunil 2011Paralepa rand. Foto: Arvo Tarmula

Neljast ametlikust Läänemaa suplusrannast võetud veeproovid olid suplushooaja alguseks korras.

Seni on ametlikud suplusrannad olnud Haapsalus asuvad Paralepa, Vasikaholmi ja Aafrika rand, tänavu lisandub neile ka Roosta rand Noarootsis.

„Võetud proovid olid kõigis neljas rannas korras,” kinnitas Terviseameti Haapsalu esinduse spetsialist Lea Kiis. Ta tõdes, et tulemus ei olnud üllatav, sest vesi on veel jahe.

Ametlikus rannas peab vähemalt kord kuus veeproove võtma ja seda teeb Terviseamet.

Väikese viigi supluskoht

Kiisi sõnul määrati Paralepa ja Vasikaholmi ranna suplusvee klassiks eelmiste aastate tulemuste põhjal „hea”.

„Teistele Läänemaa ametlikele randadele pole suplusvee klassi veel määratud, sest selleks on vajalikud nelja suplushooaja andmed. Aafrika rand avati aga alles 2011. aastal ja Roosta avatakse tänavu,” selgitas Kiis.

Kiisi sõnul peab ametlikus rannas peale nõuetekohase veekvaliteedi olema ka korrastatud rand, kuni 1,8 m sügavune poidega eraldatud ujumisala ning WCd ja riietuskabiinid.

Haapsalu linnavalitsuse osakonnajuhataja Krista Vilta sõnul on just rannale esitatavad nõuded üks põhjusi, miks Väikese viigi ujumiskohal pole ametliku ranna staatust.

„Viigi puhul hindavad inimesed just seda, et vette saab minna igalt poolt. Kui panna poid, peab olema rannavalve,” rääkis Vilta.

Tema sõnul võivad inimesed Väikese viigi ujumiskohta ikka kasutada. Sinna on linnavalitsus omal ajal liiva vedanud ja paigaldanud konteinerkäimla, samuti võetakse sealt üks kord suve jooksul veeproov.

Haapsalu ametlikes randades on Vilta sõnul tänavu küll liiv läbi freesitud ja elementaarne kord loodud, kuid muid suuremaid korrastustöid kavas ei ole. Ka ei lisandu uusi rannaatraktsioone. „Rahaga on linnal nii, nagu on,” põhjendas Vilta.

Paralepa rannas hakkab konteinerkäimlaid asendama tasuta käimla rannahoone taga, kuid see pole ööpäev läbi lahti.

„Terviseamet tegi meile ettepaneku muuta Roosta rand sellest aastast ametlikuks supluskohaks, sest seda kasutab igal aastal palju inimesi,” selgitas Noarootsi valla arendusnõunik Marika Meister.

Roosta rand

Ranna korrashoiu ja hoolduse eest vastutab Roosta puhkeküla. Roosta puhkeküla tegevjuhi Ingrid Sieberki sõnul hoolitseb puhkeküla ranna puhtuse ja prügiveo eest. Puhkeküla paigaldab randa joogiveekoha, poid on samuti Roosta omad, kuid paigaldab need rannas tegutsev surfiklubi.

Rannavalvet Roostale Sieberki sõnul ei tule, veetemperatuuri andmed tulevad Dirhamis EMHI mõõtejaamast.

Sieberki sõnul on Roosta rand külastajate vastuvõtuks valmis. Nüüd on RMK paigaldanud ka loenduri. „Esimest korda saame teada, kui palju meil külastajaid on,” ütles puhkeküla tegevjuht.

Kõige suuremat muret valmistab puhkekülale parkla, kus on kohti küll 80 autole, kuid Sieberki sõnul kipub sellest ilusa ilmaga väheks jääma.

Peale ametlike randade on Läänemaal veel terve hulk kohti, kus võib ujuda omal vastutusel. Neist kohtadest seadus proove võtma ei kohusta.

Omavalitsused on aeg–ajalt tellinud ka populaarsemate mitteametlike ujumiskohtade veeanalüüse. Näiteks tehti nii eelmisel aastal Österbys. „Suvi on ju alles ees. Küllap tellitakse tänavugi mitteametlike randade veeproove,” lausus Kiis.

Suplushooaeg algas 1. juunil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments