Saueaugu Teatritalus on sel suvel kaks Ugala etendust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

vaade19. mail alustab Ugala teater oma suvehooaega ning mängib sel suvel viit suvelavastust neljas erinevas mängupaigas juunis ja augustis üle terve Eesti.

Juuni keskel mängitakse Matna vallas Ohtla külas Saueaugu Teatritalus Ott Aardami lavastust „Mee hind“ ning augustis mängitakse Margus Kasterpalu lavastatud Gardner McKay “Mere märke”.

Lavastust Mee hind mängitakse Saueaugu Teatritalus juuni keskel. Ott Aardami „Mee hind“ oli Balti teatrifestival 2012 parim lavastus.

Kas pole imelik, et võib olla olemas ka mesilasi, kellele lilled ei meeldi? Ja võib olla olemas mehi, kes tahaksid vaadata pikka mängufilmi korteriremondist? Millest inimesed üldse mõtlevad ja unistavad? Aga mesilased? Kas inimene on nagu päevast päeva taru ja õite vahel lendav mesilane? Nagu mesilane teeb ka inimene tööd. Kuid mille nimel? “Mee hind” toob mitmetes erinevates rollides lavale neli Ugala noorema põlvkonna meesnäitlejat, kes vaatlevad läbi huumoriprisma nii lustakaid kui ka mõtlemapanevaid olukordi, mis võivad elus ette tulla.

“Mere märgid” esietendub 12. augustil, lavastust mängitakse augustis Saueaugu Teatritalus.

Gardner McKay „Mere märgid“ lavastas Margus Kasterpalu.

Üks väike saar. Küllap on selliseid maailma eri nurkades palju. Paigad, mis keelduvad muutumast, kuigi maailm nende ümber muutub järjest kiiremini. Mehed on seal lüheldast kasvu ja kõhnad. Nad kõik on selle saare peal sündinud ja kellelgi pole tahtmist olla mujal kui mere ääres või merel. Ka Colm on selline. Ühel pulmapeol näeb mees linnatüdrukut. Ilusat tüdrukut, kelle sarnast muidu seal saarel juba ei kohta. Timothead. Aasta hiljem kirjutab Colm talle kirja. Ilusama, kui temasugusest lihtsast kalurist ealeski võiks oodata.

Kenneth Grahame lavastust “Tuul pajuokstes” mängib Ugala augusti teises pooles Männimäe külalistemaja aias. “Tuul pajuokstes” pälvis 2013. aastal Salme Reegi nimelise auhinna ning Ugala kolleegi- ja publikupreemia.

Maailma lastekirjanduse klassikasse kuuluva šoti kirjaniku Kenneth Grahame'i loo tegelasteks on loomad – Vesirott, Mutt, Kärnkonn, Mäger ja teised. Nad käituvad kõik nagu inimesed ja neil on inimeste parimad iseloomuomadused – ausus, südamlikkus, abivalmidus, sõbralikkus. Aga neil ei puudu ka mõningad inimlikud pahed, näiteks Kärnkonna uhkeldav loomus ja ohjeldamatu seiklushimu viib kogu sõpruskonna sekeldustesse ja seiklustesse.

Lavastust „Vanad ja noored“ mängib Ugala mais ja juunis Vargamäe rehetares. Peeter Jürgens pälvis Juhani rolli eest lavastuse “Vanad ja noored” Eesti teatri aastaauhinna ning Vallo Kirs lavastajana Ugala kolleegipreemia.

Vargamäe voorede vahel, Albus, kohtuvad ka sel suvel Ugala teatri noorema ja vanema põlve näitlejad. Tammsaare vanade ja noorte vahelisi mõõduvõtmisi lahkav lugu ei kutsu kedagi pooli tõmbama ega valima, vaid näitab, kuidas need polaarsused tekivad. Noored on ikka hakkamist täis ja tahavad neid ümbritsevat parandada. Vanad on tasakaalukamad ega kipu nii kergekäeliselt muutma kõike, mis alati on töötanud.

Fjodor Dostojevsli „Valged ööd“ esietendub 11. juunil, lavastust mängib Ugala juunis ja augustis Õisu mõisa pargis.

On suvi. On valged ööd. Üks vana unistaja veedab aega linnakärast eemal vaikses maamõisas. Elustuvad kirglikud mälestused noorusea eredaimast seiklusest, mil ta kohtas tütarlast nimega Nastenka. Tütarlast, kes võitis tema südame, kuid kelle enda süda ei olnud enam vaba. Suveõhk ümberringi on endiselt paks ritsikate laulust ning mõistuse ja südame igavest konflikti saadab igatsuse, lootuse ja armastuse muusika…

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments