Ukraina mereväe juht jooksis üle

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Admiaral Berezovski teatas, et asub Krimmi venemeelsete võimude poolele. Allikas: Erakogu
Admiaral Berezovski teatas pühapäeval televisioonis, et asub Krimmi venemeelsete võimude poolele.

Ukraina mereväe vastne juht kontradmiral Deniss Berezovski vandus pühapäeval truudust Krimmi venemeelsetele võimudele.

Berezovski tegi avalduse Venemaa Musta mere laevastiku peakorteris, truudusevannet edastati televisioonis.

“Ma vannun, et täidan Krimmi autonoomse vabariigi relvajõudude ülemjuhataja korraldusi,” ütles kontradmiral. “Vannun truudust Krimmi autonoomse vabariigi elanikele.”

Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov määras Berezovski ametisse laupäeval.

Kontradmirali teo motiivid on selgusetud. Krimmi neljapäeval ametisse nimetatud venemeelne peaminister Sergei Aksjonov nimetas tema truudusevannet “ajalooliseks sündmuseks”.

Ukraina uued võimud Aksjonovi võimu ei tunnista, kuid on kaotamas kontrolli Krimmi poolsaare üle. Kiievi sõnul on Sevastopolis asuvad kümme sõjalaeva jätkuvalt keskvõimule ustavad.

Ukraina väed on vähemalt kolmes baasis venemeelsete jõudude, sealhulgas neljapäevast saadik saarel patrullivate eraldusmärkideta välivormides sõjaväelaste piiramisrõngas. Krimmi lõunaosas Balaklavas baseerunud rannavalvealused lahkusid pühapäeva hommikul Odessa suunas, edastas Vene uudisteagentuur Interfax.

Vene parlamendi ülemkoda ehk föderatsiooninõukogu kiitis laupäeva õhtul ühehäälselt heaks president Vladimir Putini taotluse kasutada Vene vägesid Ukraina territooriumil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments