Lasteraamatukogu avas näituse „Talvine muinasjutt”

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Feridun Orali näituse vahendas Haapsallu Eesti lastekirjanduse keskus. ERAKOGU
Feridun Orali näituse vahendas Haapsallu Eesti lastekirjanduse keskus. ERAKOGU
Hiir, jänes, rebane ja karu teevad koostööd ainult muinasjutus. Läbi ja lõhki muinasjutuline on ka teisipäeval lasteraamatukogus avatud illustratsiooninäitus „Feridun Orali punane õun”.

Näitus on omapärane mitmel põhjusel. Esiteks on kõik 15 suureformaadilist pilti tehtud ühe ja sama raamatu jaoks. Seintel näeb täiskomplekti Feridun Orali originaalillustratsioone tema autoriraamatule „Punane õun”.

Teiseks — see raamat tõlgiti hiljaaegu eesti keelde ning on näituse juures vaatamiseks. Huvilisel avaneb võimalus võrrelda algseid pilte samade piltidega vähendatult ja raamatusse trükitult. Samuti jõuab lihtsa ja lühikese loo sealsamas läbi lugeda.

Kolmandaks — ei oleks eeldanud lõunamaa kunstnikult nii vaoshoitud ja põhjamaise koloriidiga talvepilte. Need on kui lumehelbeid täis sadanud seepiafotod, millel ainsa erksa värvina õuna küpspunane laik ruskamas. Seetõttu jätavad illustratsioonid eriliselt peene ja hõrgu mulje.

Feridun Oral sündis 1961. aastal Kirikkales Türgis, lõpetas 1985 Istanbulis Marmara ülikooli kunstiosakonna. Ta on edukas ja tunnustatud raamatukunstnik, kes tegeleb ka maali, skulptuuri ja keraamikaga. Kunstniku tööd mõjutab enim tema lapsepõlv — unenägude maagiline õhkkond, vanaema jutustatud lood linnutiibadel lendavaist pöialpoistest ja muud värvikad fantaasiad.

Türgi kunstniku pildid on lihtsa ülesehitusega. Palju vaba ruumi ja õhku. Ka vaataja mõtetele. Oralile meeldib joonistada loomi, iseäranis kasse. Tema raamatute tegelased on läbimõeldud ja veenvad karakterid nii iseloomult kui ka välimuselt. Neid vaadates tekib hea tunne ja juba eladki loomade tegemistele südamest kaasa.

„Punane õun” jutustab abivalmidusest, koostööst ja ühisel eesmärgil tehtud pingutuse viljade nautimisest.

Jänes näeb õuna. Tema kõht on tühi. Õun ripub kõrgel. Ka pisikese hiire abist ei piisa. Aevastav rebane püüab samuti aidata. Loomade püramiid ei ulatu õunani.

Suur sebimine ajab üles karu, kes üllataval kombel ei pahandagi, vaid lubab oma turjalt õunani küünitada. Pingutusi kroonib edu, õun jagatakse neljaks ja kõik kerivad end karu koopasse tudile. Lugu on lihtne ja armas. Selliseid läheb lastel kasvamiseks vaja.

Oral kirjutab küll türgi keeles, kuid jutustab lugusid keeles, mida kõik maailma lapsed mõistavad. Aastal 2011 nomineeriti Pildid jäävad lasteraamatukogusse märtsi keskpaigani.

Krista Kumberg

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments