Peaministri vahetus tähendab ka uue valitsuse moodustamist

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Et peaministri vahetamine tähendab uue valitsuse moodustamist, võib Siim Kallas valida Reformierakonnale mõne teise partneri, kirjutab tänane Postimees ja analüüsib võimalikke variante.

IRL ise ei suuda Reformierakonnata valitsust moodustada, sest on välistanud liidu Keskerakonnaga, liiduks sotsidega aga ei jagu vajalikke hääli: IRLil on 22 saadikut parlamendis, sotsidel 19.

Siim Kallas saaks uue valitsuse teha kõigi kolme parlamendiparteiga. Erakonnal on parlamendis 33 häält. Kõige turvalisem on liit IRLiga, mis annaks nn aknaaluste toetusega kokku 56 häält. Ent selle liidu suhted pole enam head ja liit võib enne 2015. aastat laguneda.

Liit Keskerakonnaga annaks 55 häält. See liit on Kallase eelmise valitsuse ajal järele proovitud, rahul olid mõlemad osapooled. Seda liitu meenutatakse kui kõige sujuvamalt klappinud võimuliitu.

Valitsus koos sotsidega tähendaks 58 häält parlamendis, kuid sotside juht Sven Mikser on teatanud, et soovib pärast 2015. aasta valimisi ise peaministriks saada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments