Haapsallane Riho Sommerman võitis ristluslaeval toiduvalmistamises hõbemedali

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

11.–15. novembrini Vahemere ristluslaeval Costa Mediterranea korraldatud Euroopa hotelli- ja restoranikoolide assotsiatsiooni (AEHT) turismi- ja hotelliõpilaste kutsevõistlustel võitis Haapsalu kutsehariduskeskuse (HKHK) kokaõpilane Riho Sommerman oma võistkonnaga hõbemedali. Rihoga samas võistkonnas võistlesid hollandi noormees ja itaalia neiu.

Teenindusvõistlusel esindas Eestit HKHK vilistlane ja eelmise õppeaasta HKHK noorteenindaja 2013 kutsevõistluste võitja Elisa Ausmeel, kes võistles koos tšehhi neiuga. Õpilasi saatsid võistlustel kokaõpetaja Kersti Raak, kes võttis osa võistlustööde hindamisest maitsekohtunikuna, ja HKHK majutus-toitlustusosakonna juhataja Enna Kallasvee.

Võistluste toidukorvi sisu selgus alles laevas ning selle põhjal tuli kokku panna menüü. Võistlustingimustes seisis, et eelroog peab sisaldama lõhet ning pearoog kana rinnafileed koos kondiga. Riho kiitis head meeskonnatööd ja tööjaotust. Kuigi hollandi noormees oli innukas ideede genereerija, jäi menüü koostamisel siiski peale Riho sõna. Aktiivsete meeskokkade kõrval taandas itaalia tütarlaps ennast vabatahtlikult abikokaks.

Kuna töötingimused laevaköögis olid väga kitsad ning suur puudus oli ka olulistest töövahenditest, siis tuli endal olla väga nutikas, et olemasolevates tingimustes soovitud tulemusteni jõuda. Riho kiitis võistlust ka selles osas, et sai olla väga iseseisev, palju ise välja mõelda ning oma eelnevaid teadmisi ja oskusi praktiseerida.

Võistlustöö eelroog (pildil): paté rull lõhest vesikressi ja apelsiniga marineeritud porgandiga, marineeritud suvikõrvits, balsamiäädika-sinepi vinegrettkaste. Pearoog: ingverileemes hautataud kanafilee, kartuli-pähklipüree, Merlot’ veinikaste hautatud sibulaga.

Kokku anti välja üks kuldmedal ning kolm hõbe- ja kolm pronksmedalit. Eesti õpilased, kes toiduvalmistamise võistlustel kaasa lõid, said kõik medaliomanikeks. Võistluste lõpu- ja autasustamistseremoonia korraldati kruiisilaeva pardal neljapäeva, 14. novembri õhtul.

Võistlused olid osa Euroopa hotelli- ja turismikoolide assotsiatsiooni AEHT 25. aastakonverentsist. Kui eelmistel aastatel on konverents korraldatud ühes kindlas linnas, siis tänavu läbis kruiisilaeval korraldatud sündmus viit sadamat kolmes riigis.

AEHT ühendab ligi 400 Euroopa kutseõppeasutust 40 riigist. Kokku õpib organisatsiooni kuuluvates koolides ligi 100 000 õpilast üle Euroopa. AEHT korraldab kutsevõistlusi ja seminare ning aitab õpilastel ja õpetajatel leida praktikavõimalusi Euroopa hotellides ning restoranides. Haapsalu kutsehariduskeskus osaleb AEHT töös alates 2005. aastast.

Riho Sommerman osales ka oktoobri lõpus Tallinnas toidumessil korraldatud võistlusel „Noorkokk 2013“ ja sai seal teise koha. Eelmise õppeaasta kooli kokavõistlustel jaanuarikuus saavutas Riho HKHK Noorkokk 2013 tiitli, veel pool aastat varem oli noormees II kohal toidumessi noorteenindajate võistlustel.

Järgmiseks väljakutseks on Sommermanile osalemine Euroskills 2014 võistluste ettevalmistavates tegevustes, et ühe võimaliku kandidaadina esindada Eestit toiduvalmistamise kutsemeistrivõistlustel 2014. a oktoobris Prantsusmaal Lille’is. Kaks aastat tagasi võitis Belgias Euroskillsi kokavõistluste kuldmedali HKHK õpilane Krestina Õun.

Aile Nõupuu,
HKHK arendusdirektor

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments