Küttepuu on aastaga odavnenud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Erametsakeskuse tellimusel koostatud 2013. a III kvartali puiduturu ülevaatest selgub, et möödunud aasta sama ajaga võrreldes on küttepuidu hind odavnenud ligi 8%.

Küttepuidu hinnad püsivad alates juunist 2013 allpool 24 €/tm taset ja ei ole viimastel kuudel peaaegu muutunud, vahendas Erametsakeskuse pressiesindaja Regina Hansen.

Hakkpuidu hind on TNS Emori statistika järgi püsinud viis viimast kuud samal tasemel ning maksis septembris 10,76 €/pm³. Aasta taguse ajaga on hind odavnenud 2,9%.

Puidugraanulite keskmine hind oli septembris 2013 TNS Emori andmetel 207,96 €/t (sh käibemaks), mis tähendab kvartali taguse hinnaga võrreldes 3% ja aastataguse ajaga 8,6% kasvu Hinnatase 207,96 €/t tähendab uut hinnarekordit alates 2008. aastast ehk ajast, mil biokütuste hinnastatistikat on põllumajandusministeeriumi tellimusel kogutud.

Puitbriketi hind on viimase kvartaliga 3,1% ja aastaga 3,5% kallinenud ning maksis keskmiselt septembris 161,77 €/t (sh käibemaks). Turbabrikett maksis samal ajal keskmiselt 128,8 €/t (sh käibemaks). Kui juunis 2013 maksis tonn puitbriketti 32,21 eurot enam kui tonn turbabriketti, siis septembris oli tonni hinnavahe pisut kasvanud ja jõudnud tasemele 32,97 €/t.

Okaspuupalkide hinnad on möödunud kvartaliga kasvanud ja jõudnud viimaste aastate rekordtasemele. Männipalkide hind on kvartaliga kasvanud 1,3%, männipeenpalgid ja kuusepalgid on kallinenud 3,3% ja kuusepeenpalgid 6,1%. 2013. a kolmanda kvartali seisuga olid keskmine hind EMK hinnastatistika alusel männipalgil 70,57 €/tm, männipeenpalgil 65,63 €/tm, kuusepalgil 73,01 €/tm ja kuusepeenpalgil 67,55 €/tm.

Lehtpuu jämesortimentide keskmised hinnad on EMK hinnastatistika alusel möödunud kvartalil püsinud enam-vähem samal tasemel. Kasepalk on kallinenud 2,4% ja lepapalk odavnenud 2,6%. Sama trend on ka aastataguste hindadega võrreldes, kui lisada veel kasepaku 1,1% kallinemine aastaga.

Paberipuiduturul on jätkunud varasem hinnatrend. EMK hinnastatistika järgi on kasepaberipuidu hind olnud languses, okaspuu- ja haavapaberipuidu hind kerges kasvus, kusjuures haavapaberipuidu hind on kasvanud pisut rohkem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments