Lihulas teevad võimuliidu sotsid ja konservatiivid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Eile õhtul leppisid Lihulas valimised ülinapilt võitnud sotsid ja Lihula Konservatiivse Vaba Kodaniku valimisliit kokku, et moodustavad koalitsiooni.

„Lähme konservatiividega edasi,” ütles sotside esinumber ja volikogu esimehe kandidaat Jaak Kastepõld.

Eile kirjutasid mõlemad pooled alla koalitsiooni moodustamise eellepingule, täna hakatakse välja töötama koalitsioonilepingut. Selleks moodustati kaheksa inimesega töörühm, mõlemad pooled on võrdselt esindatud, ütles Kastepõld.

„Paljud asjad meie programmidest kattuvad,” ütles Konservatiivse Vaba Kodaniku nimekirjas volikokku pääsenud Jüri Hinsberg. Ta lisas, et kuigi lepingut töötavad välja kaheksa inimest, on mõlema nimekirja ülejäänud liikmed oodatud kuulama ja kaasa mõtlema.

Konservatiivide nimekirjas enim hääli saanud Rein Merila pooldas koostööd valimisliiduga Lihula Areng ja oli üllatunud, et kõik teised tema nimekirjast pooldasid liitu sotsidega.

„Ju olen ikka oma valimisliidus edasi,” ütles Merila.

Lihulas said võrdselt viis kohta sotside ja praeguse vallavõimu valimisliit Lihula Areng. Sotsid edestasid Lihula Arengut kuue häälega.

Konservatiivide nimekiri sai volikogus kolm kohta.

Sotside ja konservatiivide võimuletulek tähendab, et sel sajandil ei ole mitte ühtki vallavõimu teist korda tagasi valitud. Neli viimast aastat valitses Lihulas Reformierakonna ja Keskerakonna liit, enamik praegusest koalitsioonist kandideeris nüüd valimisliidus Lihula Areng.

HÄÄLTE JAGUNEMINE LIHULA VALLAS

Hääletas 1160, osavõtt 56,28%

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Jaak Kastepõld 105
Harry Kadakas 55
Pille Kaisel 41
Aldo Vaan 39
Ain Saare 34

Vanda Birnbaum 27
Hellat Rumvolt 23
Maidu Leever 22
Peep Põldäär 19
Indrek Rajamets 18
Tiiu Aasrand 13
Kaido Saak 9
Ilme Figol 5
Maris Pähkel 2
Kokku 412

Valimisliit Lihula Areng

Tiina Lobja 119
Janar Sõber 52
Külli Raudsik 50
Vladimir Hmelik 40
Tõnu Viherpuu 27

Mairo Kanter 24
Aare Lauren 15
Aino Merevoo 12
Saima Soobard 12
Edvard Eelsalu 11
Ragne Laanemäe 10
Valdo Lomp 6
Kadi Liik 5
Lembit Pärnpuu 5
Argos Lobja 4
Elo Elissaar 4
Peeter Sepp 3
Liina Vaimla 3
Illar Viller 2
Liisa Vaimla 2
Kokku 406

Valimisliit Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik

Rein Merila 54
Jüri Hinsberg 42
Väino Põld 35

Endel Kadakas 32
Angelika Puda 23
Jaanus Getreu 22
Kuuno Anijärv 19
Jaan Laats 17
Liivi Moore 16
Viktor Kruuse 14
Avo Kiisk 12
Jaan Peet 11
Väino Vanavarblane 10
Raul Kukk 8
Lydia Truumees 4
Kokku 319

Eesti Reformierakond

Heiko Liiv 13

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Merila
10 aastat tagasi

on isiksus ja partei teda küll ei käsi:)

Lihula tavakodanik
10 aastat tagasi

Lp. Rein Merila! Kas te vastaksite minu lihtsatele küsimustele? Miks te astusite konservatiivide erakonda, kui ise pooldate koostööd valimisliiduga Lihula Areng ja mille üle olite te üllatunud, et kõik teised teie nimekirjast pooldasid liitu sotsidega? Kas te kõigepealt küsisite luba oma konservatiivide erakonna juhtkonna või ühegi lihtliikme käest selleks nõu või luba? Kas te olete tutvunud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Põhikirjaga? Kas te teate erakonna liikme kohustusi? Milliseid erakonna põhikirja, programme ja erakonna otsuseid te eirasite, või ignoreerisite, või ei tätnud ja miks? Mispärast te ei täitnud Lihula valijatele antud valimislubadusi? Kas te olete ise kaalunud lahkumisavalduse esitamist erakonna juhatusele kuna… Loe rohkem »

Endine läänlane
10 aastat tagasi

Kui Lihula kaubandust pealinna mätta otsast vaadata . ..siis on siin kohapeal kõik asjad kallimad kui mujal . ..pean silmas just toidu kaupa . ..see ei tohiks lõpmatuseni nii jääda . ..loodan,et miskit muutub äkki siin ka .

läänlane
10 aastat tagasi

“Päevapoliitikat laiemalt silmas pidades kohtab tihti pinnapealsust, inimesest mittehoolimist, nähtamatute ja arusaamatute reeglite kehtestamist, ja seda kõike väites, et see on parim.” Prohvet Jaagu sõnad. Milleks siis karta vallavanema kanditaadi nime välja käia? Ja palun ärge nähke vaeva selle kaugtöökeskusega. Igas teises vallas see vist valimislubadustes. Sellega võib kaaseda töökaugekeskus. Säilitage see, et Lihula on ja oleks tõmbekeskus, mitte tõukekeskus.

Heldur - kuulipildur
10 aastat tagasi

Loomulikult on intriige oodata nüüd – autokraatia sai neil valimistel punase tule. Ilmselge on, et nüüd, kus “Lihula emme” on opositsioonis, hakkavad intriigid jälle kogunema. Ühe mammuti võimuiha on paratamatult intriigiallikaks ja nii kaua kui tiina on opositsioonis olnud, on intriigid alati õhus, sest neid ta punub, kuniks võimule saab – siis taastatakse diktatuur ja lastesaade “Pailapsiin” võib alata, kus vallavanem “Taufa” kenasti pukki pannakse ja vallaelanikke, kui lapsi taas ravima hakatakse. Oh Sa Jaak, va koer poiss! Stagnatsioon on see, mis toimus viimased aastad. Liituma tuleb hakata – Martna juba läks. “Lihula Vara” tööpõld tuleks ka revideerida. Edu ja… Loe rohkem »

Kodanik
10 aastat tagasi

Jah vald otseselt kaubandust ei arenda ,aga ta saab luua soodsa pinnase kaubanduse arenguks.Kunagi oli vähemalt jutt ,et lLhulasse taheti teha maximat ,aga Vallavalitsus ei andnud luba ehituseks.Ja üldse vajaks Lihula uusi tuuli .Minu arust paari maja värvimine ei ole Lihula areng .Ja siiani mõistatan miks peab olema Lihula Varas kolm traktorit .Ja siis veab suur traktor kahte liiklusmärki mööda Lihulat laiali .Sealt saaks ju märgatavalt raha kokku hoida ja näiteks koolide huviringidesse investeerida .Ja siis kolmele või kahele töömehele on eraldi vaja brigaderi kes saab mitu sada eurot palka ,et kärutab Lihulas punase bussiga lihtsalt ringi.Kas siis nii väiksele… Loe rohkem »

Kah kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

See jutt, et Maxima pidi Lihulasse tulema oli tõesti väga vali, aga see, et seda ei tulnud, ei olnud vallavalitsuse töö, vaid meie kohalikku kaubanduse monopoli pidav hr Miilmets ei lubanud sellel teoks saada. Ja ma arvan, et siia võib tahta tulla ükskõik milline suurem kaubanduskett, siis see idee hävitatakse juba eos. Nii et oleme sunnitud ikka ja jälle ostma megakallist kaupa või siis nädalavahetusel käima Pärnus (kas või Maksimarketis, kus olid kanamunad suve läbi 0,99 ja meil Lihulas 1,19) odavamat kaupa ostmas.

Valija
10 aastat tagasi

Üks on kindel, Jaagu erakonna lubadused on 4 aastat “aukohal” ja ma jälgin piinliku täpsusega, kuidas need roosamannad täituma hakkavad.

eksole
10 aastat tagasi

Väike vea parandamine – ajakirjanik ja kõik teised tublid kommenteerijad: need neli eelnevat aastat lisaks Lobja sangarlikule tööle on koalitsioonis olnud ka sotsdemid ja 2 volikogu komisjoni on olnud nende juhtimise all. Nukker on vaadata kuis Lihula areng on kõik positiivse enda arvele kirjutanud. Ei valla lehes ega kuskil mujal ei poolt sõnagi koostööpartneritest, nüüd ollakse solvunud, et asjad nii läinud. Rahvas on oma valiku teinud ja siin sisisejad võivad maha rahuneda.

siia kolinud
10 aastat tagasi

Mina lähen hanila valda tagasi , kirjutan sinna end sisse , tulumaksust jääte ilma(ja see ei ole mitte väike summa). Kuidagi ei ole selle ise hakanud sotsialist Kastepõlluga rahul. see valitsemis aeg siis sotsaialist vaatame , siis edasi, mis parteijäänud veel on kuhu pole Ta kuulunud?

Human
10 aastat tagasi
Reply to  siia kolinud

EKP-sse pole vist kuulunud. Ju oli sellel ajal liiga noor.

läänlane
10 aastat tagasi

Loota, et vallavalitsus hakkab kaubandust edendama on “sinisilmne”. Vald saab tahtja(te)le luua ainult tingimused. Need peaks ka praegugi olemas olema. Olge nii head ja lugege korraks Pille Kaiseli arvamust gümnaasiumi säilitamise kohta. http://valimised2013.sotsdem.ee/wp-content/uploads/2013/10/4_pages_newspaper_Lihula_1100_copies.pdf
Kes pole juba ära läinud, sellel oleks aeg asju pakkida. On ju uus võim Jaagu suu läbi eespool viidatus leppinud, et ollakse kõigest “kõrvaltvaataja”. “Pehmod” on need, kes loobuvad gümnaasiumis Lõuna-Läänemaal.

Raul
10 aastat tagasi
Reply to  läänlane

Lugesin läbi. Väga mõistlik jutt on Pille Kaiselil seal kirjas.

Human
10 aastat tagasi
Reply to  Raul

Lugesin ka. Kas soov on siis see, et Lihula valda jääksid ainult algkoolid?

eksole
10 aastat tagasi
Reply to  Human

No siis hakka ruttu lapsi nikerdama ja ära raiska aega siin kommimisele!