Valimised Lihulas – kas Tiina Lobja tuli, et jääda?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lihula ilme on läinud tuntavalt ilusamaks, tunnustavad nii valla elanikud kui ka vallavõimu poliitilised konkurendid. Foto: Arvo Tarmula

Lihulas on sel sajandil läinud aina nii, et tee, mis sa teed, tagasi sind ei valita. Eelmisel korral muutus Rahvaliidu nimekiri valimisliiduks, aga Anu-Lii Jürman jäi vallavanema kohast ikka ilma.

Ka seekord on seis samasugune, ainult nüüd on Reformi- ja Keskerakond teinud ühise valimisliidu, lootes saada volikogus 13 kohast 7.

Jürmani valitsusele sai neli aastat tagasi saatuslikuks lasteaia remondiks võetud laen, mis pani valla suure surve alla.

Nüüd raporteerib Tiina Lobja, et kuigi laenukoormus on endiselt suur, on vald edasi läinud. Suuri skandaale pole olnud, pigem tilgub positiivseid uudiseid. Viimati näiteks Lihula gümnaasiumi kohta, kus riigieksamitulemused olid varasemaist aastaist paremad.

Eelmisel korral kogus Tiina Lobja rekordarvu hääli, 184 ehk peaaegu 40% kõigist Reformierakonnale antud häältest. Ka see oli Lihula puhul erakordne. 2005 näiteks ei saanud Lihulas mitte keegi üle saja hääle. Siis olid kolm häälteliidrit Rein Merila 74, Tiit Madisson 70 ja Mati Mandel 68 häälega.

Tiina Lobja seletab seda Lihula linna ja valla ühinemisest tekkinud olukorraga. Lihula linn ja vald ühinesid 1999 ja see mõjutas Lobja sõnul valimistulemusi kümme aastat.

Mati Mandel, kes loobus volikogu tööst ega kandideerigi enam, ütles, et küllap jäävad võimule samad inimesed.

Tänavu on võimu juurde väiksem trügimine, volikokku pürib 51 inimest, mis teeb neli kandidaati ühele kohale. Eelmisel korral oli kandidaate 62 ja siis oli konkurents viis kandidaati kohale.

Nimekirju on neli, niisama palju kui eelmisel korral.

Kui 2009 sai halva mainega Rahvaliidust valimisliit Lihula, siis tänavu on erakonna nime all söandanud välja tulla vaid sotsid 14 ja Reformierakond ühe inimesega.

IRList ja EKREst on saanud valimisliit Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik.

Volikogu praegustest liikmetest ei kandideeri enam Loit Somp, Aleksander Rammul ja Marje Loide.

Reformierakonna nimekirjast on sotside poole üle läinud Jaak Kastepõld ja Kaido Saak; IRList Hellat Rumvolt.

Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik

Kunagise vallavanema Jaan Laatsi (IRL) ja volikogu kunagise esimehe, endise rahvaliitlase, nüüd EKRE liikme Rein Merila nimekirjas on erakonna liikmeid 6: üks IRList, 5 EKREst. Kümme kandidaati ei kuulu ühtegi erakonda.

Nende valimisprogramm keskendub ettevõtlusele sobivate tingimuste loomisele. Seetõttu on nende üks valimislubadus asutada MTÜ Lihula Arenguselts, mis hakkab kirjutama projekte ja taotlusi.

Majutuskoha taasavamiseks on Mainori ettevõtluskõrgkoolis turismiettevõtlust õppival Jaan Laatsil plaan panna tööle Lihula Õpikoda, mis tegeleks loodusturismi, koolituste ja majutusega.

Läbi on mõeldud ka rahastamisallikad. Näiteks Oja tänava tööstusala arendamiseks saaks küsida toetust EASist ja KIKist, elamutega seotud tööde puhul on abi Kredexi programmidest.

Lihula toidukaubanduse mitmekesistamise vajadust toonitavad nii Vabad Kodanikud, sotsid kui ka Lihula Areng.

Jaan Laatsi sõnul on kaupluse rajamiseks soovi avaldanud mõned jaeketikaupluste omanikud. Nemad ootavad vallalt kaupluse rajamiseks sobivat maaplatsi koos taristuga.

Sotsid

Erakonna liikmeid on 14 kandidaadiga nimekirjas kolm.

Kui EKRE valimisprogramm keskendub jõuliselt majandusele, siis sotsidel on keskmes sotsiaalne heaolu, haridus ja noored. Sotsid tahavad, et huviharidusel oleks eelkooliklassis ja põhiõppes ühesugune tasu. Praegu on vahe peaaegu kahekordne: eelkooliklassis 33, põhiõppes 20 eurot veerand.

“Suure pere puhul ei suudeta kõiki lapsi muusikakooli panna,” ütles nelja lapse isa Jaak Kastepõld.

Veel lubavad sotsid oma valla lastele tasuta lasteaiatoitu. Kastepõllu sõnul tähendab see vallale 15 000 euro suurust väljaminekut.

Lasteaiaõpetajaile lubatakse samasugust palka, nagu on kooliõpetajail. Palka juurde on lootust saada ka treenereil. Konkreetset palka Kastepõld praegu siiski veel ei ütle.

Samuti loodavad sotsid kaasata eakaid näiteks lapsehoidjatena, et noored saaksid mõne vaba päeva või käia tööl.

Vallamajas lubatakse parandada suhtlus- ja teeninduskultuuri.

Sotsid lubavad loobuda volikogu liikme tasust ja annetada see heade ideede elluviimiseks. Näiteks terviseraja tegemiseks mõisamäele oli Kastepõllul idee pakkuda. Või paigutada see raha mõne projekti omaosaluseks. Istungil osalemise eest makstakse 25 eurot, miinus maksud, volikogu esimees saab rohkem.

Ka sotside meelest on vaja Lihulasse teist toidupoodi, sest toidukaup on kohati kallim kui Stockmannis, ütles Tallinnas tööl käiv Kastepõld.

Sotsid leiavad, et vald on turismiga vähe tegelnud, puudub süsteemne lähenemine. Alustada tuleks kas või kodumajutusest, kui hotelli ei saa avada.

Lubaduste seas on veel kaugtöökeskus ja taluturg Lihulasse. Kaup võiks olla kas internetist tellitav või turuplatsilt saadav.

Lihula Areng

Valimisliit on kuulda võtnud kriitikat avaliku suhtlemise kohta ja alustabki oma eesmärkide kirjeldamist lubadusega töötada välja ning juurutada valla avaliku suhtluse kontseptsioon. Paraku seisab seesama punkt ka 2009. aasta valimiste järel sõlmitud Reformierakonna, sotside ja Keskerakonna koalitsioonileppes.

Konkreetne lubadus on, et laupäeviti tuleb maaturupäev, kus kohalikud talunikud saavad oma kaupa müüa.

Vallateed lubatakse teha tolmuvabaks. Suurendatakse sünni- ja ranitsatoetust, kõik õpilased saavad tasuta lõuna, parimad koolilõpetajad rahalise preemia.

Lihula hooldekodu rekonstrueeritakse. Gümnaasiumis lubatakse käivitada tasuta autokooliõpe, rekonstrueeritakse staadion ja võimla. Kasari jõe äärde tuleb ujumiskoht.

Kavas on seenioride maja projekteerimine. Volikogu esimees Tiina Lobja selgitas, et see on maja, kus saavad korteris elada eakad inimesed. Majas töötab meditsiiniõde, on oma söökla, aga igaüks võib ise ka endale toidu valmistada. Käib ühine kultuuritegevus.

“Sellist maja on vaja, meil on vananev rahvas,” ütles Lobja.

Linna lubatakse lisada valvekaameraid ja tegelda politseijaoskonna taastamisega. Suhted lubatakse taastada sõprusvaldadega, Matsalu filmifestival võib arvestada valla toega.

Nelja aastaga saadi võlakoorem kontrolli alla

Lihula koalitsiooni üks suurimaid saavutusi on võlakoorma vähendamine.

Vallavanem Riho Erismaa ütles valimistele pühendatud vallalehes, et 2009 oli võlga 79% valla eelarvest, tänavu alla 30%. Lubatud võlapiir on 60% eelarve mahust.

Volikogu esimehe Tiina Lobja hinnangul on enamik koalitsioonilubadusi täidetud.

Nõnda on lihtne väita, kui päris palju lubadusi on selliseid, mille täitmist on keeruline kontrollida. Tavaliselt algavad need sõnadega “ollakse seisukohal”, “seistakse hea”, “tegutsetakse aktiivselt”, “rõhutatakse”.

Lobja aga ei jää vastamisega hätta. Lubadus tegutseda aktiivselt regionaalarengu programmide ja Euroopa Liidu fondide kaasamisega piirkonna arendamisse on tema hinnangul täidetud.

Lobja nimetas kaugküttetorustiku paigaldamist, mis lubas ühendada soojavõrguga tarbijate ühistu, hooldekodu ja Lääne Teed. Rajatud on jäätmekäitlusjaam ja Kirbla külamaja.

Täidetuks luges Lobja ka lubaduse toetada ettevõtluse arengut ja uute töökohtade loomist. Vald andis lasteaias ruumi ilusalongile, kus töötavad nüüd küünetehnik ja juuksur. Lasteaias said ruumi ka hambaravikabinet ja masseerija.

Vald andis eraettevõtjale Tuudi katlamaja, seal tehakse nüüd roostevabast terasest detaile ja paadiosi.

Tegemata on kesklinna detailplaneering, küll aga on tellitud liikluskorralduskava.

“Nii et see asi on ikkagi töös,” oli Lobja positiivne.

Autokauplus pandi käima, nagu lubatud, aga paari aasta pärast see hääbus, sest ostjaid oli vähe.

Ristiku tänava ühendamiseks kooliga on mingisugune tee tehtud, aga mustkatet teel veel ei ole. Küll on tehtud kõige vajalikum osa, sild üle kraavi, ja täidetud teed.

Neli aastat tagasi lubati leida lahendus tühjalt seisvaile majadele. Lobja sõnul on vald saatnud omanikele märgukirju ja üks omanik on ka trahvi saanud. Osa vanu lautu Lihula sissesõidutee ääres on maatasa tehtud.

Perearstide ruumiprobleem ei ole Lobja sõnul enam aktuaalne, aga hambaravikabinet on taasavatud.

Leppes lubatakse lõpule viia Lihula gümnaasiumi spordihoone ja staadioni rekonstrueerimine ja Lihula kultuurikeskuse korrastamine. Nüüd ütleb Lobja, et see on pidev töö. Võimla sai katuse, staadion harjutusväljaku, aga töö jätkub.

Valla kõik õpilased saavad tasuta lõunasöögi ja võivad tasuta osaleda valla koolide spordi- ja huviringides. Ainult muusika- ja kunstikoolis on väike õppevahendimaks, ütles Lobja.

Vald on toetanud kolmandat sektorit, tasudes projektide omaosaluse eest ja toetanud ka Kirbla külamaja.

Lubadused

VL Lihula Areng
* Parandame ja laiendame avalikke teenuseid tõmbekeskuse arendamiseks, loome tingimused eraettevõt-luse mitmekesistamiseks.
Käivitame laupäevase maaturu päeva, toetame konkureeriva kaubanduse tekkimist.
* Rajame kergliiklustee ja terviseraja.
* Tagame äärekülade ühenduse keskustega.
* Lagunenu dmajade rekonstrueerimine, tänavavalgustuse nüüdisajastamine, vallateed tolmuvabaks.
* Suurendame sünni- jaranitsatoetust, kindlustame tasuta lõuna kõigile õpilastele; Lihula hooldekodu re-konstrueerimine.
* Rekonstrueerime kooli staadioni ja võimla, rajame Kasari jõe äärde ujumiskoha.
* Seenioride maja projekteerimine.
* Lisame linna valvekaameraid, tegeleme politseijaoskonna taastamisega.
* Jätkame Matsalu filmifestivali korraldamist,taastame suhted sõprusvaldadega.

VL Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik
* Eeltingimuste loomine Oja tn tööstusala ja äripiirkonna väljaarendamiseks ja jaekaubandusketi poe rajamiseks.
* Lihula sajuveekraavide ja truupide renoveerimine, kõnnitee Tallinna mnt ja KEKi mäe vahele.
* Elamispinna ehituse ja renoveerimise toetamine Lihula valda elama asuda soovijaile.
* Korrastatud ujumiskohtade loomine Kasaris, Kloostris ja Keemul.
* Gümnaasiumi staadioni valmisehitamine, spordihoone remont; õpilaskodu ehituse toetamine Lihulasse; gümnaasiumisse ajaloo õppesuuna sisseseadmine.
* Tuudi endise koolimaja parem kasutamine.
* Lihula muuseumi viimine Läänemaa Muuseumide alluvusse ja taasavamine.
* Tervise- ja perearstikeskuse väljaarendamine.
* Lihula elanikele hooldusravi maksumuse osaline kompenseerimine; supiköök ja toiduabi vähekindlustatuile.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
* Tasuta lasteaiatoit oma valla lastele,treeneritele vääriline tasu!
* Pakume eakaile võimalusi jõukohaseks kaasalöömiseks valla elus!
* Tõstame vallavalitsuse teeninduskultuuri.
* Meie nimekirja liikmed loobuvad volikoguliikme tasust ja annetavad selle raha heade ideede teostamiseks.
* Lihulale on vaja teist poodi.
* Lihula peab saama majutusasutuse!
* Arendame ettevõtlust, toetame turismindust, rajame Lihulasse kaugtöökeskuse ja taluturu.
* Moderniseerime tänavavalgustust,paigaldame turvakaameraid.
* Teeme rohkem koostööd Kaitseliidu, Naiskodukaitse, Kodutütarde ja Noorkotkastega.

Reformierakonna kolm sammast: ettevõtlus, mõis ja puhkekeskus

Heiko Liiv (33) kandideerib Reformierakonna nimekirja ainsa liikmena. Eelmisel korral oli ta IRLi nimekirjas.

Alustavate ettevõtete ja projektidenõustamisega tegelev Liiv ütles, et on Reformierakonna liige, IRLi nimekirjas oli ta toona pigem toetajana.

Seekord otsustas Liiv kandideerida, sest tema meelest ei pööra keegi tähelepanu peamisele – töökohtade nappusele ja kahanevale elanikkonnale.

“Lihula ei ole atraktiivne ei valla elanike ega möödasõitjate silmis,” ütles Liiv.

Liiv pakub ühe abinõuna välja ettevõtlusklubi loomist, kus korraldatakse koolitusi ja mõttetalguid, nõustatakse alustavaid ettevõtjaid jne.

Teise postulaadina seisab Liivi programmis, et Lihula mõisast ja kultuurikeskusest saaks piirkonna tõmbekeskus. Selleks tuleks mõis renoveerida, vallavalitsus ja ettevõtluskeskus sinnakolida, teha majja esinduskohvik.

Kolmas suur plaan on kunstjärve ja kämpingumajadega puhkekeskuse rajamine Risti–Virtsu maantee lähedusse.

Teiste valimislubaduste kohta ütles Liiv, et need räägivad peaasjalikult asjust, mis käivadki vallavalitsuse igapäevaste kohustuste hulka: teede korrashoid, tänavavalgustus, kool, lasteaed, pensionärid, sotsiaalvaldkond jne.

“On normaalne, et vallavalitsus sellega tegeleb, aga valla arengu seisukohalt näib, et kandidaatidel puudub selge tulevikuvisioon, keskendutakse igapäevasele tegevusele,” kritiseeris Liiv.

Viis küsimust kandidaatidele

1. Millised on teie kolm kõige tähtsamat lubadust, kuidas need ellu viite?
2. Kes on teie vallavanema ja volikogu esimehe kandidaat?
3. Mitu kohta loodate volikogus saada, milline oleks ideaalne koalitsioon?
4. Mis on Lihula kõige valusamad probleemid ja kuidas teie neid lahendaksite?
5. Hinnang praegusele vallavõimule: mis on hästi tehtud, mis halvasti?


VL Lihula Areng
1. Parandame ja laiendame avalikke teenuseid tõmbekeskuse arendamiseks. Säilitame gümnaasiumi, rekonstrueerime staadioni ja võim- la. Suurendame sünnitoetust jt sotsiaaltoetusi, laiendame toetuste saajate ringi. Tagame tasakaalus ja jätkusuutliku arengu.
2. Volikogu esimehena näeme Tiina Lobjat, vallavanemana Riho Erismaa jätkamist.
3. Eesmärk on saada enamus ehk 7 mandaati 13st. Valimisplatvormilt on kõik valimisliidud üsna ühesugused. Soovime võimu teostada võimalikult laiapõhjaliselt inimestega, kellega on meil ühised arusaamad.
4. Lihula kolm suurimat probleemi on:
* spordihoone remont ja koolistaadioni lõpuni ehitamine. Selleks otsime ELi fondiraha või võtab vald laenu;
* valla säästlikum majandamine, aga mitte inimeste arvel. Lihula kui roheline vald, kohaliku energia, loodusressursi väärindamine, heakorda ja kultuuritraditsioonide jätkamisse panustamine;
* noortele oma väljund: noortemaja tööle, noorte kaasamine valla tegemistesse, pakkuda neile praktikat, anda ettevõtjaile soodsalt ruume ettevõtluse alustamiseks.

5. Valla valitsemisele võiks panna hindeks neli.

Vald on raskele võlakoormale vaatamata arenenud. Oleme investeerinud säästlikuma majandamise nimel, küttehind on olnud kõik need neli aastat ühesugune, see on suur võit tarbijaile. Alustasime staadioni rekonstrueerimist, mõisa liitmist kaugküttevõrku ja kaugküttevõrgu arendamist; Kasari kool sai odavama pelletikütte. Metsküla kool sai kogukonna toel uued elektrijuhtmed ja projektiraha abil tualetid. Tuudi koolimaja sai maakütte.

Käib Kirbla rahvamaja etapiviisiline arendamine, palju tööd on tehtud MTÜde toel. Lihulal on oma nägu, peatänav on säravam, mõis ootab rentnikke. Inimesed julgevad öelda, et nad on Lihulast, gümnaasiumi õpitulemused on paranenud, meil on särav lasteaed.

Halvem pool on seotud väljarändega, elanike hulga vähenemise, sotsiaalsete probleemide ja vajaduste kasvuga. Kahjuks ei sõltu see väga palju valla juhtimisest. Vald ootab investoreid ja tööandjaid, aga me ei ole Tallinn.

Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik

1. Tingimuste loomine ettevõtluse arenguks: Oja tänava tööstus- ja äripiirkonna väljaarendamine; elamuehituse ja renoveerimise toetamine.
Lihula gümnaasiumi staadioni valmisehitamine, õpilaskodu ehituse toetamine. Lihula tervise- ja perearstikeskuse väljaarendamine.
2. Volikogu esimehe kandidaat on Rein Merila, vallavanema soovime saada konkursiga. Sobib ka praegune vallavanem, kui ta osutub konkursil parimaks. Vallavanem ei tohi olla mõne arvamusliidri või grupi marionett, ta olgu valla administratsiooni poliitiliselt sõltumatu juht.
3. Loodame saada vähemalt 4 kohta, aga parem, kui saaks 5. Koalitsiooniks on kaks valikuvõimalust: kas Lihula Areng või sotsid. Eelistame sotse. Volikogu, komisjonide juhid ja liikmed peaksid olema oma ala asjatundjad. Koalitsioon peab olema vaba isiklikest vastuoludest, asjalikult juhitud.
4. Valukohad: ettevõtlus ei arene, töökohti napib; väljaränne, ja negatiivne iive, hariduse jätkusuutlikkus, gümnaasiumi püsimajäämine, valla imago. Lahendused on meie programmis.
5. Koalitsioonilepingust on suur osa täitmata. Näiteks arendamist, keskkonda, haridust, kultuuri ja vaba aega ning turvalisust ja korrakaitset puudutavast osast on lubadused enamasti täitmata.

Vallavõimu ja sealt lähtuv valla imago on olnud hall ja märkamatu. Pole suurt arengut. Tegutsetud on oma keskkonnas, avalikkusega eriti suhtlemata. Saavutustena nimetatakse valla lehes vallavalitsuse igapäevase jooksva töö tulemusi, kuid valla arengut muutvaid saavutusi ei ole.

Sotsiaaldemokraatlik erakond
1. Säilitada praegune koolivõrk, lasteaialastele tasuta toit, Lihula koolistaadion ja spordihoone korda, ettevõtluse elavdamine ja kaubanduses konkurentsi tekitamine.
2. Volikogu esimehe kandidaat on Jaak Kastepõld. Vallavanemaks tahame leida noore teotahtelise inimese, hea suhtleja, kes ei karda muudatusi ja vaatab tulevikku selge pilguga.
3. Loodame saada 5–7 kohta. Ideaalne koalitsioon: kuni kaks partnerit, eelkõige loodame koostööle Lihula Konservatiivse Vaba Kodanikuga.
4. Majanduslik võimekus ja tasakaal on taas paigas, kuid vajakajäämisi suhtlemisel, kogukonna kaasamisel ja avatud tegutsemisel.
5. Kõige põletavam on kogukonna kaasamine ja suhtlus. Meetodiga “Meie teame, mida on tarvis” ei jõua kuhugi. Võti on kogukonna kaasamises. Rakendada kõik ressursid.

Kandidaadid

Reformierakond
Heiko Liiv
VL Lihula Areng
Tiina Lobja
Külli Raudsik
Janar Sõber
Aare Lauren
Edvard Eelsalu
Mairo Kanter
Tõnu Viherpuu
Liina Vaimla
Vladimir Hmelik
Valdo Lomp
Liisa Vaimla
Lembit Pärnpuu
Peeter Sepp
Elo Elissaar
Argos Lobja
Ragne Laanemäe
Saima Soobard
Aino Merevoo
Illar Viller
Kadi Liik

VL Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik
Jaan Laats
Rein Merila
Endel Kadakas
Liivi Moore
Jüri Hinsberg
Jaanus Getreu
Väino Põld
Angelika Puda
Avo Kiisk
Raul Kukk
Jaan Peet
Viktor Kruuse
Kuuno Anijärv
Väino Vanavarblane
Lydia Truumees

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Jaak Kastepõld
Aldo Vaan
Vanda Birnbaum
Harry Kadakas
Pille Kaisel
Ain Saare
Maidu Leever
Maris Pähkel
Indrek Rajamets
Tiiu Aasrand
Peep Põldäär
Ilme Figol
Kaido Saak
Hellat Rumvolt

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lihttööline
10 aastat tagasi

Ega Tiina võikski muretut elu elada, mehe paigutas sooja koha peale, nüüd saab ise ka külje alla pugeda ja sohvoosi mäel lehti riisuda Niipalju peaks tal raha juba korjatud olema, et saab ühe reha osta 😀

Juula
10 aastat tagasi

Jumal tänatud, et sa Tiina saad nüüd puhkusele minna, selle aasta jõulude ajal saavad inimesed ehk muud süüa kui tangupuder. Uuel vallavanemal saab ehk rohkem raha olema, et vanade inimeste eest hoolt kanda, mitte ainult enda ninaesise eest.

hahale
10 aastat tagasi

miks nii arvad?

haha
10 aastat tagasi

jah ma vaatsin täna valides nimekirja ja naer tuli peale 😀 kui see kastepõld sinna saab on veel rohkem per…:D

inimene
10 aastat tagasi

Aga elu näitab, läbi aegade ikka valitakse. Mitte midagi uut pole siin taeva all.

Daam
10 aastat tagasi

Lobja “parim enne” on igatahes ammu möödas. Ka poliitilises mõttes.

a.
10 aastat tagasi

Palun defineeri sõna “daam”. Me saame vist mõnest olulisest asjast väga erinevalt aru.

Niikaua kui
10 aastat tagasi

see Lobja seal võimul olnud on, ei ole Lihula edasi arenenud. Sama hall ja luitunud külake nagu 30 aastat tagasi. Ma pole ise Lihula elanik ja satun sinna paar-kolm korda aastas, aga arvan, et valige keegi asisem inimene etteotsa, siis ehk hakkab ka Lihulasse värve juurde tulema.

Kohalik
10 aastat tagasi

Millal krt tuleb Lihulasse peale Konsumi mõni normaalne kauplus juurde. Tavaliselt enne valimisi ainult lubatakse aga tegelikus näitab midagi muud. Lihulas on hetkel võimul Lihula TÜ ja see vist ei muutu. Vahet ei ole milline on volikogu koosseis 🙁

Valija
10 aastat tagasi

Kontrollimatu sõnavalik ja kõva kisa tekitab kohalikes võimetuse samale pulgale laskuda.:)