Täna algab e– ja eelhääletamine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänasest saab internetis ja maakonnakeskustes anda häält kohaliku omavalitsuse volikogu järgmise koosseisu valimisel.

Läänemaal saab esialgu eelhääletusel osaleda valimisjaoskonnas nr 1 Haapsalu kultuurikeskuses tänasest pühapäevani kell 12–20, ütles maakondliku valimiskomisjoni aseesimees Urmas Ojamäe.

Maakonnakeskuses saab hääletada isiku registrijärgsest elukohast olenemata. „Eelhääletamine aitab riske maandada. Võib ju juhtuda, et valimispäev ei sobi ja kui valimisotsus on kindel,” ütles Ojamäe.

Esmaspäevast kolmapäevani jätkub eelhääletus nii elukohajärgses valimisjaoskonnas kui ka väljaspool oma elukohta asuvas jaoskonnas.

Elektrooniline hääletamine algab täna kl 9 ja lõpeb kolmapäeval kl 18, hääletada saab ööpäev ringi.

Elektrooniliselt hääletamiseks tuleb minna aadressile valimised.ee. Isiku tuvastamiseks on vaja ID–kaarti või mobiili–ID–d ja PIN–koode.

Interneti teel antud häält saab muuta, hääletades nimetatud ajavahemikul uuesti elektrooniliselt või eelhääletamise päevadel 10.–16. oktoobril valimisjaoskonnas. Valimispäeval, 20. oktoobril häält enam muuta ei saa.

Valimispäeval, 20. oktoobril saab hääletada ainult oma elukohajärgses valimisjaoskonnas. Tervisehäire või mõne muu mõjuva põhjuse korral on võimalik taotleda hääletamist ka kodus. Kodus hääletamiseks tuleb esitada kirjalik taotlus või tellida hääletamiskast koju telefonitsi, kuid ainult valimispäeval kl 9–14.

Eelmistel omavalitsuse volikogu valimistel neli aastat tagasi osales kokku 58,22% valimisõiguslikest läänlastest, eelhääletusel käis 12,28%.

Valides tasub meeles pidada, et valimisnimekirja sisest pingerida ei otsusta mitte erakond, vaid valijad.

Kes saab valituks?

Kindla koha volikogus tagab iga kandidaat, kes saab valimistel isikumandaadi. Selleks selgitatakse esmalt välja iga omavalitsuse lihtkvoot — jagatakse omavalitsuses kehtivate häälte arv mandaatide ehk volikogu kohtade arvuga.

Kandidaat, kes saab hääli rohkem või võrdselt lihtkvoodiga, saabki volikokku isikumandaadi. Ehk kui vallas on 100 valijat ja 10 volikogukohta, saab iga kandidaat, kes on kogunud vähemalt 10 häält, otse volikokku sellest sõltumata, kui palju tema nimekirjakaaslased hääli said või kas ta on hoopis üksikkandidaat.

Isikumandaatidest üle jäänud vabad volikogu kohad ehk nimekirjamandaadid jaotatakse nende erakondade ja valimisliitude vahel, kes koguvad vähemalt 5% omavalitsuse kehtivatest häältest. Jagamisel kasutatakse d’Hondti jagajate jada.

Nimekirjamandaatide jaotamiseks reastatakse kandidaadid oma nimekirjas vastavalt igaühele antud häälte arvule. Volikogukoha saab kandidaat, kes on selles nimekirjas eespool. Mandaatide jaotamisel jäetakse vahele need isikud, kes juba on saanud isikumandaadi.

Allikas: Vabariigi valimiskomisjon

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments