Ühinemislepingu parandusettepanekuid tuli vähe

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

„Ootasime rohkem,” sõnas ühinemise juhtkomisjoni esimees Aldo Tamm. Foto: Arvo Tarmula
„Ootasime rohkem,” sõnas ühinemise juhtkomisjoni esimees Aldo Tamm. Foto: Arvo Tarmula

Valdade ühinemislepingu projekti oli nelja valla rahvas eilseks teinud kümmekond parandusettepanekut.

„Ootasime rohkem,” sõnas valdade ühinemise juhtkomisjoni esimees Aldo Tamm.

Enamik ettepanekuid puudutas uusvalla nime.

Nõvalt pakuti nimeks Torni. „See on tuletis Taebla, Oru, Risti ja Nõva esitähtedest,” sõnas Tamm. Taeblast märgiti, et nimi peaks olema lihtne ja lühike ning arvestaks ka võõrkeeltega. Arvati, et Põhja–Läänemaa kahjuks on pikkus, nimi võib tekitada lingvistilist ja logistilist segadust.

Haapsalu lähedusele viidates pakuti ka Haavasalu nime.

Orult leiti, et seni pakutuist on Põhja–Läänemaa parim variant, kaaluda võiks selle lühendamist Lääne vallaks.

Teine osa ettepanekuid puudutas ettevõtlust, ütles Tamm.

Tamme sõnul polnud need kõik niivõrd mitte lepingu parandusettepanekud, kuivõrd nõuanded uuele omavalitsusele.

Pakuti, et uus omavalitsus võiks luua piirkondade kaupa infopanga, kust saaksid ettevõtjad endale vajalikku teavet. „Inimressursi eripära, tegevusalad, majandusnäitajad, kasvuvõimalused, töökohad, vabad hooned, kommunikatsioonide ja tehnopargi olemasolu,” loetles Tamm.

Samuti pakuti, et ettevõtjaid võiks enim tunnustada, valida aasta parim ettevõtja, parim edendaja jms. „Kajastada edulugusid, tegelikult on need kõik väga asjalikud ettepanekud,” sõnas Tamm.

Tuli ettepanek seada sisse ettevõtte n–ö sünnitoetus, mida maksaks äriühingule ühekordselt kohalik omavalitsus.

Samuti juhiti tähelepanu, et investeeringuid tuleks proportsionaalselt suunata hajaasustusaladele, kus elab 25–30% elanikest, mitte ainult keskustesse. Soovitati maamaksu määr hoida madal vähemalt järgmised neli aastat.

„Üks ettepanek oli, et ametnikud maksaksid kommunaalarved õigeks ajaks,” sõnas Tamm.

Enim ettepanekuid, kuus, tuli Oru vallast. Vähemalt üks ettepanek laekus igast ühinevast omavalitsusest.

„Ettepanekud on endiselt oodatud,” sõnas Aldo Tamm. Parandusettepanekuid saab teha veel reede keskpäevani.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
marxx
11 aastat tagasi

õige , kõik hääletama — EI poolt

kõik
11 aastat tagasi

hääletama, ja kindel ei, sest sellisel kujul pole asjal pointi, teise vallad peavad ennem aastaid läbirääkimisi ennem kui midagi otsustavad, siin mõni kuu, keegi tahab endale kannuseid teenida reg.ministri ees? Copy_paste saab sellise lepingu põhja kätte, sutsu guugeldades

marxx
11 aastat tagasi

mitte hääletama minemine on ühinemisele EI ütlemine ja protest selle vastu. aga nagu meie riigis on kombeks – rahva häält ei võeta kuulda , pigem räägib raha.
AHTOL on õiged märkused hääletamise kohta – SEE ON JAMA MIDA TE KORRALDATE , SIIN ON NÄHA JA TUNDA PARTEI PLUSS PUNKTIDE KOGUMIST.

eks ta ole
11 aastat tagasi
Reply to  marxx

ei seda sa teha ei tohiks
me peame just minema kõik ja EI ütlema
sest kui keegi ei lähe, pole pärast midagi viriseda kui volikogu ikkagi liituda otsustab, meie häält ju ei olnud

Ärge
11 aastat tagasi
Reply to  marxx

te seda hullu tükki küll tehke ,et hääletama ei lähe !Vaadake mida need tarkurid “ühinemislepingu” alguses kirjutavad. “Rahvatarkus ütleb ,et vaikimine on nõusolek ” Lasteaed mitte liitumiskomisjon .

Ahto
11 aastat tagasi

Ühinemise fanaatikutel on vist vesi ahjus ,et minnakse juba vassimise teele.On keegi näinud maakonnalehes teadet rahvaküsitluse toimumise kohta? Kas keegi on näinud infot rahvaküsitlse komisjonide kohta ? (Risti vallal on see küll olemas) Kas keegi on kuulnud ,kuidas saaks ennast küsitluse juurde vaatlejaks registreerida?Kes on näinud liitumise ajaloolist põhjendatust ?Mõju ettevõtluskeskkonnale ? Mõju elanike elutingimustele ?Mõju transpordi ja kommunikatsiooni korraldusele ?
Kui nüüd maavanem sellele jamale vetot ei pane ,siis tuleb halduskohtusse minna !

eks ta ole
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

5+ Sulle
Nõval oli väike nupuke rahvaküsitluse toimumise kohta postkastidesse toodavas perioodilises infolehes, mis ilmus EILE ?! Kõige iroonilisem on see, et teade oli kenasti paigaldatud surmateadete kõrvale 🙂
Täna hommikul on siis ka valla kodulehele üks rida pandud, aga ei kellaaegu kohta ja muud infot, ainult kuupäevad.
Tõepoolest, me ei tea mitte midagi, kuuleme ainult ilusat lillelist juttu

S.R.
11 aastat tagasi

Mis parandusettepanekuid?Sellist jama ei anna kuidagi parandada.Parandaks seda asja 5-7aprill kui saab ühe paberilipaka peal EI märkida,aga tore on asja juures see,et volikogu ei ole kohustatud rahva arvamusega arvestama. Ja peale ühinemist hakkab Taeblast Nõva poole autokoormate kaupa raha tulema,nii et elu läheb meil jube heaks.Ja mitu (päris) Nõvakat sinna uue pudrukausi juurde otsustama pääseb?Ja minu arust räägib MARXX õiget juttu.

lootusetu
11 aastat tagasi
Reply to  S.R.

ei sa siis paranda enam midagi siis on FEB fondi ja juutide rahavõimuga sinu ajud juba ära pestud. keegi teine teeb otsused sinu eest ettemääratud tõenäosusega ära ja võimul on sind hea mõnitada kus sa siis olid kui arutelu aeg oli.

ootab
11 aastat tagasi

ehitame tuumajaama, laskepolügoni, tuulepargi ja prügimäe

Mõtlik
11 aastat tagasi

Kuidagi liiga tõtakalt käib see asi.
Tahaks selgitusi, mis meie (Nõva) vallas siis teistmoodi saab olema. Praegu rääkida mingitest kommidest Nõva rahvale – veevärk Rannakülla jne., mida peale ühinemist jagatakse, on imelik kuulda. Kommid kommideks, inimene tahaks teada, mis teda siin Nõval tulevikus ees ootab.
Praegu pole aga veel ühinemislepingutki, mida hääletamisel aluseks võtta.

marxx
11 aastat tagasi

minu suur ettepanek – jätke see ühinemine pooleli!!! selle valdade ühinemisega sa lgp.vallavanem Tamm suretad Nõva täiesti välja. sinul on sellest täiesti suva sest sina Nõvale elama ei jää ja Nõvakaks vastu ei võeta eriti sellist kuulsust taga ajades. pigem tuleks mõelda Nõvale mingi tootmise loomisele ja toomisele, see ,et pood ja paar ettevõtjat hooajliselt mingit tööd annavad ,ei ole perspektiiv. paari investeerimise süsti pärast Nõva maha müüa — SEE POLE AUSA MEHE TEGU!

Aldo Tamm
11 aastat tagasi
Reply to  marxx

Olen vallavolikogult saanud ülesande osaleda juhtkomisjoni töös ja teen seda tööd meeleldi, kuna pean valdade ühinemist vajalikuks.
Vallavanemaks kandideerimisest alates olen deklareerinud, et pean seda ametit Nõval volikogu praeguse koosseisu tegevuse tähtaja lõppemiseni. Seda loomulikult juhul kui volikogu minu teeneid sinnamaani vajalikuks peab. Valdade ühinemise puhul tunnen endas küll nii teatud vastutust kui ka siirast huvi uue omavalitsuse käimavedamisel kaasa aidata.

eks ta ole
11 aastat tagasi
Reply to  Aldo Tamm

Kahjuks ei kasutanud Aldo Tamm ära võimalust vait olla, oleks targem paistnud 🙂

eks ta ole
11 aastat tagasi
Reply to  marxx

Ja mitte ainult vallavanem Tamm. Ei ela ju ka meie volikogu esimees Kalle Saar Nõval, küll aga Taeblas ja eks talgi omad huvid mängus.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Rahvastikuregistri seaduse järgi peab esitama enda ja oma alaealiste laste kohta RR-ile tõesed andmed oma elukoha kohta . Seda ei saa need turistid kahjuks teha ,sest siis peatuvad nende volinike õigused. Vallavanemate kohta see ei kehti ,need võivad kasvõi kuu peal elada .
Valeandmete esitamise eest võib karistada rahalise karistusega või kuni 1a vabadusekaotusega .

eks ta ole
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

mulle teada olevatel andmetel on ta end küll kuidagi sisse kirjutanud, aga kus see maja võiks olla kuhu talle külla minna 😉

Gen.
11 aastat tagasi

… Ega keegi ei kannata. Sest kui pole kooli, valllavalitsust või päästekomandosid,siis ju polegi PEAAEGU kedagi. Kuigi on palju kohalikke (inimesi). Millal te ärkate ?? Põhiseaduse (muinsajutu) järgi peaks linna- ja maainimene olema võrdsed. Aga pole. Nii et maarahvas peaks ka poole vähem tulu- ja sots. makse maksma.