Lahkus eestirootsluse eestvedaja Sven Salin

Esmaspäeval lahkus meie hulgast eestirootslaste üks juhte ja eestvedajaid, Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu aseesimees Sven Salin (pildil).

Rannarootsi muuseumi direktori Ülo Kalmu sõnul jääb Salinist samasugune tühik nagu 20. sajandi alguses tegutsenud eestirootslaste suurkujust Hans Pöhlist. „Svenist tunnevad kõik puudust, pole vahet, oled sa siin– või sealpool piiri,” ütles Kalm.

Vormsis Rumpos sündinud Salin lahkus koos vanematega saarelt Rootsi 1944. aastal 11aastase poisikesena. Eesti taasiseseisvumise ajal, mil taastati kontaktid Rootsis ja Eestis elavate eestirootslaste vahel, oli Sven Salin Rootsis tegutseva eestirootslaste organisatsiooni Svenska Odlingens Vänneri SOV esimees. Rannarootsi kultuuri edendamise eest sai ta 2000. aastal presidendilt Valgetähe medali.

Eriline armastus säilis Sven Salinil oma sünnikoha Vormsi vastu ja ta lõi kaasa ka Vormsi kiriku taastamisel.

Vormsi kirikuõpetaja Ants Rajando sõnul jäid tema kokkupuuted Saliniga peamiselt just kiriku taastamisaega, 1990. aasta algusesse. „Ta oli selline sõbralik ja kena inimene,” ütles Rajando.

Vormsi kogudusel on traditsioon helistada kirikukelli Rootsis surnud endiste vormsilaste matuse puhul. Nii saadetakse kellahelina saatel ära ka Sven Salin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments