Läänemaa vallad ühinevad – mis lapsukesele nimeks panna?

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Et Läänemaad haaranud ühinemislaine ei jääks toppama sellise pisiasja taha nagu uue omavalitsusüksuse nimi, kutsub Lääne Elu läänlasi üles aegsasid selle peale mõtlema ja oma nimevariante välja pakkuma.

Nimesid võiks olla mitmeks puhuks: kui ühinevad Haapsalu ja Ridala; kui ühinevad kõik või enamik põhjavaldu kas siis Haapsaluga või ilma.

Korra on juba ühineda võivaile valdadele nimesid pandud. Aastal 2000 käis Eestis kõva liitmine–lahutamine ja joonte vedamine kaardile. Siis tehti Läänemaal mitu ühinemisvarianti ja pakuti Viigi, Voore, Lepiku, Lahe, Lihula ja Marimetsa valla nime.

Viigi vald tähendas ühinenud Ridalat, Nõva ja Noarootsit. Viigi nimi on tuletatud rootsi keelest, mis tähendab lahte. Paralleelvariandina pakutigi sellele kandile Lahe valla nime.

Voore vallas olnuksid Risti ja Taebla. Voore nimi on võetud Läänemaa sellele kandile iseloomulike pikkade kitsaste seljandike ehk ooside järgi.

Lihula ja Hanila uueks nimeks pakuti Salu valda — sealsete laialehiste metsasalude järgi. Üks variant pakkus sellele ühendvallale ka Lihula nime.

Lepiku nimeseletust antud pole, kuid selle valla all on mõeldud Kullamaa ja Martna liitumist.

2000. aastal oli käigus veel teisigi liitumisvariante. Näiteks Viigi vallana pakuti välja Ridala, Vormsi, Oru, Nõva ja Noarootsi ühendvalda keskusega Uuemõisas. Marimetsa vallana pakuti Kullamaa, Martna, Taebla ja Risti ühendvalda, mille keskus asuks Paliveres. Käigus oli ka tollase regionaalministri Toivo Asmeri plaan, et tervest maakonnast saaks üks omavalitsus.

Ühinemisprotsess oli 2000. aastal nii hoos, et oktoobris kirjutas Lääne Elu oma juhtkirjas: paari aasta pärast ei ole Läänemaal enam tosinat valda.

Praeguse plaani kohaselt võib Läänemaale moodustuda kaheksast omavalitsusest koosnev üksus: Haapsalu, Ridala, Oru, Noarootsi, Nõva, Taebla, Risti ja ka Martna, kes tänasel volikogul otsustas protsessiga kaasa lüüa. Vormsi on esialgu ühinemisprotsessist kõrvale jäänud.

Uue ühendvalla nimesid võib pakkuda ja pakutut hinnata sellesama loo all.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
70 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lugeja
11 aastat tagasi

Turismi seisukohast võiks nime baasil luua legendi ning veidi idenditeeti. Tegelikult haakub ju Läänemaa tihedalt rannarootsi ja merega. Sellest ka pakutud nimed
Rootsiranna,
Rannarootsi
Rootsimere
Läänemere
Mere
Västerby.. Läänelaht??
Muuseas, kõikidele välisturistidele kes külas on käinud, on imponeerinud Noarootsis kakskeelsed nimed – fakt mis jääb meelde ning pisut eristab ala ülejäänud Eestist.

õige
11 aastat tagasi
Reply to  lugeja

vene turistide meelitamiseks siia taastame kõik venekeelsed koha-, tänava-, ja ametiasutuste nimed ning läheme üle kakskeelsusele. kindlasti see imponeerib neile.

Lihula endine elanik
11 aastat tagasi

Lihula ja Hanila ühinemiseks:
LIHA või HALI ………VALD

Nipitiri
11 aastat tagasi

Ma arvan et varem või hiljem peame me niikuinii siin teineteisega liituma hakkama , kui rahvas väga vastu punnib siis mingi aja pärast tehakse see ikkagi pool sunniviisiliselt ära meil , seepärast olekski mõistlik parem aktiivselt sõna kaasa öelda ja avalikke arutelusid pidada , kus inimesed saaksid oma arvamust valjult väljendada ja tarkade vallajuhtide asjalikke vastuseid kuulata . Põhja – ja Lõuna Läänemaa on täitsa asjalik idee , nimeks võib siis tõesti panna Marimetsa – ilus nimi, Rannarootsi kõlab ka päris hästi , ajalooliselt võibolla oleks tõesti Ridala sobilikum … Loodetavasti selle asjaga ainult liiga kiirelt ja uisapäisa hakkama ei… Loe rohkem »

Ei poolda ültse liitumist !!!!!
11 aastat tagasi

Eks teile inimesed see ennem kohale ei jõua ,kui asi tehtud ja teie enda jalgealune õõnestatud ja tuline ning Ridala vald teie seljatagust ei kindlusta nagu ta praegult teeb ja siis te alles mõtlete kuidas hakkama saada oma enda majandamisega .Ma ei imesta ültse ,kui inimesed peale seda hangude ja põlevate tõrvikutega mõne peahoone maha põletavad .

Lemvald
11 aastat tagasi

Mis sa ikka vingud. Las teevad ära. Kui asi jama siis tea, et Tallinn-Helsingi laevad käivad tihedama graafikuga kui Haapsalu-Tallinna bussid.

kui
11 aastat tagasi

see tallinna mnt. siit ridalast läbi ei läheks oleks ridala samasugune kolgas nagu need ülejaäänud vaesed kosilased

Lemvald
11 aastat tagasi

Üks suur sitt sellest tuleks. Haapsalu võiks saada endale uuemõisa ja ülejäänud läänemaa jääks eraldi vallaks.

Ei poolda ültse liitumist !!!!!
11 aastat tagasi
Reply to  Lemvald

Aga seda ju Haapsalu pikemat aega taotlebki. Ridala vald ilma Uuemõisata ei ole see kes on ta praegu. Haapsalu ühinemist Uuemõisaga arutati siis Haapsalu oli ainult huvitatud kõvast rahasüstist aga mitte sellest kuidas pärast aidata Ridala valda hakkama saada infrastruktuuri korras hoiuga kui ka sotsiaalabiga .

Ei ole asjapulk
11 aastat tagasi

aga asjadega natuke kursis. Ei ole ühtegi posittivset asja nende liitumiste juures. Sõnakõlkse küll on -investeerimisvõimekus ,teenuste kvaliteet jms. Tegelikkus on see ,et peale liitumist muutuvad enamus bussiliinid vallasisesteks ju. Ah ,et mis sellest?! Praegu maksab riik maakonnaliinidele toetust . Üldiselt on see kusaghil 410 000 € .Peale liitumist hakkab see monstrumvald seda raha ise maksma . Muidugi võib ka bussiliinid ära kaotada 🙂 Täpsuse huvides – on arutlusel eelnõu ,et riik maksaks siiski liitumisele järgneval aastal veel bussiliinide eest. See on siiski 1 aasta ainult Mõelge ,kui annate oma hääle liitumise poolt!

pole muret
11 aastat tagasi

rong hakkab sõitma tsuhh tsuhh tsuhh

Neeme Suur
11 aastat tagasi

Eelnõu, mis praegu sees on, ei räägi midagi ühest aastast.

Eelnõu on selline: § 3. Ühistranspordiseaduse paragrahvi 15 täiendatakse lõikega 6 järgmises sõnastuses:
„(6) Kui omavalitsusüksuste ühinemise tulemusel tekib endise maakonnaliini asemele valla- või linnaliin, sõlmib endiselt maavalitsus või tema volitatud ametiasutus vedajaga uue avaliku teenindamise lepingu, mis hakkab kehtima alates maavalitsusega sõlmitud kehtiva avaliku teenindamise lepingu lõppemisest. Maavalitsus rahastab tekkivat valla- või linnaliini nagu maakonnaliini.“.

Seletuskiri ütleb: Sellest tulenevalt on mõistlik ühtlase ühistranspordikorralduse tagamiseks jätkata maakonnaliinidest ühinemise tulemusena kohalikeks liinideks muutunud liiniveo korraldamist ja rahastamist analoogselt maakonnaliinidega, jätkates nende toetamist riigi poolt läbi asjaomase maavalitsuse.

ridala valla elanik !
11 aastat tagasi

ei poolda kohe kindlasti liitumist, inimesed tõesti mõelge natuke enne ! Haapsalu liitum ainult kasumi pärast ridalavallaga ! ei tule sealt kohe kindlasti mitte midagi head ja toetused tõesti kaovad ära olen selles kindel.

lill
11 aastat tagasi

Toesti, Ridala valla inimesed,argem pooldage uhinemist! Tegelikult laheb Ridala vallal hasti ja kui oled kusimas kainud abi ja nou,pole vastuseta -abita jaanud.Mis siis,et vahel raagitakse totrust! Nemad ka inimesed!

lisa
11 aastat tagasi
Reply to  lill

veel libestit

Ridala
11 aastat tagasi

Ridala vald elab hästi vaid seepärast, et asub Haapsalu vahetus ümbruses. Isegi Ridala oma ettevõtted eelistavad Haapsalu nime: Haapsalu Uksetehas, Haapsalu Kutsehariduskeskus, pajuvenelik Gapsal. Ei tea kust leiaks oma ostjaskonna Rannarootsi kaubanduskeskus kui mõnesaja m kaugusel ei oleks linna. Ei ole need Ridala inimesed ja juhid miskit moodi paremad Martna või Oru omadest, lihtsalt geograafilised eeldused on paremad.

samad sõnad
11 aastat tagasi
Reply to  Ridala

ridala on haapsalu parasiitvald

toreon
11 aastat tagasi
Reply to  samad sõnad

no mis sa nüüd nii, ega see päris nii ka ei ole, Toomasel ka veike rollike

Ei poolda ültse liitumist !!!!!
11 aastat tagasi
Reply to  Ridala

Eks selle poolest kunagi NSVL imustas ka Eestit 😉

valgustage inimesi
11 aastat tagasi

keegi asjapulk võiks kirjutada jah et mis muutub inimeste jaoks. ja mis kasu saab iga liituja vald. ridala kes on kõige “rikkam” vald mis point temal on.. jne
et tahaks seda läbipaistvust.

läänlane
11 aastat tagasi

Tore oleks, kui Läänemaal oleks 2 valda. Põhja-ja Lõuna-Läänemaa.
Ehk praegu arutluses olevatele valdadele ühiseks nimeks sobiks Põhja-Läänemaa.

toreon
11 aastat tagasi
Reply to  läänlane

ikka haapsalu eraldi lisaks

olid
11 aastat tagasi

ju – kihelkond, rajoon, oblast, kreis, eeskujud olemas, vali mida tahad