Sööme ära!: Margit Haerma retseptid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ahjupeedisupp (6-8 portsjonit)

Selle suppi sisse võib peita ka külmkappi nukrutsema jäänud kõrvitsalõigu või ka juba natuke närtsinud porgandi. Tõeliselt tõhus külmkapi koristuspäeva supp.

2-3 väiksemat peeti

2-3 keskmist porgandit

1-2 sellerivart või ½ fenkoli

1 keskmine sibul või ½ porrut

1 suur punane või kollane paprika

2-6 küüslauguküünt, vastavalt oma maitsele

2 spl õli

400 g purustatud konservtomateid või tomatihooajal 600 g küpseid värskeid tomateid

1 köögiviljapuljongikuubik, soovitavalt ilma maitsetugevdajateta

sidrunimahla

soola, pipart

Pese peedid ja porgandid hoolega ning eemalda vajadusel juurikate ülemine päikest saanud osa. Lõika peedid sektoriteks ja porgandid pikkupidi pooleks või neljaks. Puhasta sibul ja lõika sektoriteks. Tükelda seller või fenkol. Eralda küüslauguküüned üksteisest, aga jäta koorimata. Lõika paprika pooleks, eemalda vars ja seemned. Kui kasutad värskeid tomateid, siis lõika need neljaks.

Pane kõik ahjuplaadile, lisa õli ja sega köögiviljad korralikult läbi, et nad saaks õliseks. Aseta köögiviljad umbes 200C juurde ahju ning küpseta 40-50 minutit kuni nad on pehmenenud ja saanud veidi tumedaid laike. Sega paar korda ja jälgi, et mõni õblukesem tükk ära ei kõrbe. Võta küüslaugud välja ja nüüd on neid imelihtne koortest puhastada. Seejärel pane grillitud köögiviljad ja puhastatud küüslaugud keema u 1 liitri veega, lisa puljongikuubik ning hakitud tomatid. Keeda vaiksel tulel 15-20 minutit kuni kõik on mõnusalt pehme ja püreesta saumikseriga. Maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga. Kui supp on liiga paks, lisa kuuma vett.

 

Menemen ehk munad tomatikastmes Türgi moodi (2 portsjonit)

4 muna

1 paprika

4-6 tomatit või 400 g tomatikonservi

1 väike punane sibul

2 küüslauguküünt

1 tl fenkoliseemneid

½ tl vürtsköömneid

¼ tl sinepiseemneid

½ tl tšillihelbeid

soovi korral tilk mett

pöidlasuurune jupp ingverit

õli

soola, pipart

Jogurtikaste 

2 spl oliiviõli

1 küüslauguküüs

½ topsi kreeka jogurtit

sidrunimahla

soola

Kõigepealt valmista jogurtikaste. Selleks uhmerda maitseained ja sega need jogurtiga. Seejärel puhasta ja tükelda paprika, ingver, küüslauk ja sibul ning prae pannil.  Lisa maitseained ja paari minuti pärast tomat. Maitsesta soola, pipra ja vajadusel meega ning jätka kuumutamist kuni kõik komponendid on valmis.
Tee segusse munade jaoks pesad ja vähenda kuumust. Lisa pesadesse munad ja maitsesta. Küpseta kaane all kuni munad on küpsed, lõpus lisa veel hakitud petersell. Paku koos jogurtikastmega.

Kõrvitsa ja tomati pasta (4 portsjonit)

Eksootiline, tervislik ja kiiresti valmiv pastaroog.

suur tükk kõrvitsat

1 punane sibul

paar peotäit kirsstomateid

2-3 peenikest, vähem rasvasemat toorvorstikest

200 ml hakitud tomati konservi

250 g värsket pastat

majoraani

veidi õli ja võid

soola, pipart

Puhasta ning tükelda kõrvits ja sibul, lõika kirsstomatid pooleks ning aseta kõik ahjuplaadile. Maitsesta soola ja pipraga, lisa veidi õli ja küpseta ahjus  200°C juures kuni kõrvits on pehme.

Lõika vorstikesed kääridega lühemateks juppideks ja prae pannil läbi. Lisa konserveeritud tomatid. Kuumuta ja maitsesta.

Keeda pasta valmis ja sega pannil läbi koos küpsetatud köögiviljade ja vorsti-tomatikastmega. Lisa majoraani või mõnda muud ürti, mis meeldib.

Kuigi tihti kasutatakse pastaroogade puhul ka juustu, siis selle roa juurde on see üleliigne.

 

Grillitud köögiviljad

Vali allolevatest köögiviljadest vähemalt kolm. Seda köögiviljalisandit võid valmistada korraga paari söögikorra jagu.

2 paprikat

2 väikest suvikõrvitsat

1 punt spargleid

1 karp pruune šampinjone

2 väikest patissoni ehk taldrikkõrvitsat

2 punast sibulat

paar peotäit kirsstomateid

noori väikeseid porrusibulaid

jämedamaid rohelise sibula varsi

Valitud köögiviljadele lisa:

3-4 küüslauguküünt

tüümiani

soola, pipart

oliiviõli

Pane ahi 220 kraadi juurde sooja. Olenevalt valitud köögiviljadest toimi nendega järgmiselt: suvikõrvits lõika paksudeks ratasteks, paprika lõika pooleks ja  eemalda seemned. Sibul koori ja lõika sektoriteks. Patissonid lõika sektoriteks. Sparglitel koori alumine osa, seened jäta terveks, samuti kirsstomatid. Rohelistel sibulatel jäta alles vaid paksud varreosad, väikesed porrud lõika pikuti pooleks.

Pane valitud köögiviljad ahjuplaadile, väiksemad köögiviljad keskele ja suuremad välisringile, lisa mõõdukalt oliiviõli, soola ja pipart. Küüslauguküüned litsu laiaks, aga ära koori. Tüümiani võib lisada ka koos vartega.

Rösti köögivilju ahjus, kuni kõik on saanud ilusa jume. Edasi võid grillitud köögiviljadest valmistada erinevaid roogi, näiteks kasutada neid lisandina prae kõrvale või jahtunult valmistada neist salati.

Grillitud köögiviljad prae kõrvale

Võta grillitud köögiviljad ahjust ja eralda see osa, mis kohe ära süüakse. Ülejäänud osale piserda peale palsamiäädikat, kata küpsetuspaberi ja köögirätikuga ning lase seista umbes 10 minutit.

Salat grillitud köögiviljade ja halloumiga

Kui grillitud köögivilju jääb üle, siis jahuta nad maha ning maitsesta vähese koguse hakitud peterselli, sidrunimahla, oliiviõli ja pressitud küüslauguküüntega.

Salati valmistamiseks läheb vaja:

eelnevalt grillitud ja maitsestatud köögivilju

lehtsalatit

halloumi (kreekapärane juust) või grillimisjuustu

soovi korral värsket tomatit

keedetud türgi ube

soola, pipart

Salati valmistamiseks lõika igale sööjale sõrmepaksune viil juustu. Keeda oad. Rebi salat ja viiluta tomat. Maitsesta hästi kergelt soola ja pipraga. Eraldi kastet pole vaja, sest grillitud köögiviljade marinaad on piisavalt maitsekas.

Kasuta head teflonpanni, millel prae juustulõigud kuldseks. Ära karda, see juust ei jää teflonpanni külge kinni, ka õli pole vaja lisada, kuigi see annab juustule veel ilusama värvi. Lisa grillitud köögiviljad salatisse viimasel hetkel ja siis ka praetud juust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments