Talvine praamigraafik tekitas mitmetunnised ooteajad

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Läinud pühapäeval tekkisid lisareisideta talvegraafikus Kuivastu sadamasse ootejärjekorrad, mis küündisid kohati üle kolme tunni.

Väinamere Liinide teenindusjuhi Anu Hiiuväina sõnul näitab pühapäevane kogemus, et talvine hõredam sõidugraafik jääb koormusele jalgu.

„Talvegraafik on suvehooajaga võrreldes umbes kaks korda hõredam, reisid toimuvad tippaegadel vaid iga tunni ja 10 minuti järel ning lisareise pole ette nähtud. Samal ajal on reisijad harjunud suvise sujuva ja kiire teenindusega. On ju tõesti mugav, kui ei pea reisiaega ette planeerima, vaid lihtsalt tuled sadamasse ja pääsed lähema poole tunni jooksul laevale – nii nagu suvel oli. Seetõttu võis ka pühapäeval talvegraafikus ooteaja tekkimine osale reisijatest üllatusena tulla,“ rääkis Hiiuväin.

Kuivastu–Virtsu liinil ei toimunud sel nädalavahetusel ühtegi lisareisi ja kohe tekkisid ka ootejärjekorrad. „Kui veel Saaremaa ralli nädalavahetusel oli vastavalt riigi tellimusele planeeritud hulgaliselt lisareise ja ooteajad olid sadamates lühikesed, siis järgmine tihedam graafik on ette nähtud alles aastavahetuse pühade ajaks,“ nentis Hiiuväin. 

„Sinnani tuleb aga toime tulla hõredama graafikuga, nagu see oli ka möödunud talvel. Seega peame paratamatult paluma reisijatel talvise hõreda graafikuga oma sõiduaega planeerida.“ E-piletiga ja vähemalt 20 minutit enne väljumisaega sadamas olles saab kindlasti soovitud väljumisele. Üldjärjekorrast enam sõitmine nii libedalt ei pruugi minna, sest reisid toimuvad talvegraafikus iga tunni ja 10 minuti järel.

Operaator näeb lahendusena, et sõidugraafiku tihedus talvehooajal ei sõltu enam nii palju sõidukite hulga vähenemisest, vaid säilitab suurema paindlikkuse valida sõiduaega vastavalt vajadusele ka talvel. „See tähendaks küll, et enamik reisidest toimuks pooltäis laevaga, kuid ühenduse kvaliteet tervikuna paraneb oluliselt ja seda aastaringselt. Usume, et see kitsaskoht on lahendatav koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga, kes koostab aastase reiside arvu tellimuse, mille alusel omakorda luuakse sõidugraafik,“ märkis Hiiuväin.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Diandra
10 aastat tagasi

Just do me a favor and keep writing such trenchant anysales, OK?