Juhtkiri: kui tunded keevad üle

Kelli Seiton

kelliseiton@gmail.com

Nõva kooli allesjäämine on vaekausil. Umbes 15 aastat tagasi vana mõisahoone asemele ehitatud esinduslikus koolimajas õpib praegu põhikoolis tosin last ja osalise koormusega tööl on kümme õpetajat. See on valla ainus kool ja kuna Nõva on saar keset metsi, nagu väljendas omal ajal poeetiliselt koolijuht Aino Aarniste, peab Nõva rahvas kooli allesjäämise nimel tulist võitlust.

Nõva kooli säilimise eest võitlejad peavad seejuures kooli vaenlaseks number üks vallavõimu. Koolipidamine olevat nii ebaefektiivselt korraldatud, et tekib kahtlus, kas vallavõim ei tee seda meelega. Liigub teooria, mille järgi tahab vallavalitsus kooli sulgeda või kahandada algkooliks, et kolida see siis vallamajja. Tühja koolihoone looduskaunis kohas saaks siis vaheltkasuga maha müüa vanadekoduks.

Vallajuht peab neid süüdistusi naeruväärseks. Kui kunagi üle saja õpilasega kool on kahanenud kümme korda, siis ei jaksa vald seda ülal pidada. Vähe sellest, nii pisikeses koolis olevat väga keeruline lastele tagada õpikvaliteeti ja õpetajaile küllaldast töökoormust. Isegi kui õppimisega on kõik korras, jäävad selle kooli õpilased sisult ilma sellistest koolielu rõõmudest nagu klassiõhtud, pallimängud ja klassiekskursioonid. Kooli toetav kogukond pigistavat tõsiasjade ees silmad kinni.

Eemalt vaadates tundub, nagu oleks tegemist lahutava abielupaariga. Ükskõik, mis üks ütleb, läheb teine pool selle peale raevu ja suled hakkavad lendama. Vastastikune usaldus puudub ja raske on ette kujutada, kuidas saaks selle taastada. Tahavad ju mõlemad pooled tegelikult sama, et Nõva lastel oleks ka tulevikus võimalik kodu lähedal heas koolis käia.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hehh
7 aastat tagasi

Hmm. Nõva kool on riiklikult saarelise staatusega. Miks sa seda tavakoolidega võrdled? Ja kas need 16 last ei vääri kodulähedast kooli sinu arvates?

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  hehh

“saarelise staatusega” ???
Et nende koolitee mujale on ebamõistlik?
Julgen kahelda.

eks ta ole
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

natuke on – Pürksi 30 km, Linnamäe 34, Harju-Risti 25 – kevadel-sügisel pole nii häda, aga talvel libeda või tuisuga ….

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Sel juhul on ka valla asi hoolitseda koolilaste ohutu ja mugava transpordi eest. Siiski on ebamõistlik pidada kooli olematu laste arvu juures?

hmm
7 aastat tagasi

Mis tunnetest siin rääkida. Kui 7-klassilises koolis on kokku 16 last, kellest 7ndas klassis õpib 6 last, siis pole ju midagi rääkida. Kohalik kogukond on täiesti välja surnud, inimestest tühjaks jooksnud. Koolil on mõte ikka seal, kus on inimesi.

Hitler
7 aastat tagasi

Vallawanem on ju Jumal..mis sellest et need nn.juhid ongi ju nii Noarootsit kui Nōwat arendanud selles suunas ise endalegi teadmata..et yhinetaxe Taeblaga…..
Mix Nōva ei yhinenud Harjumaaga nagu oli Eesti Vabariigi ajal?ilus maantee jne…mitte selline kiinu käänu ei tea kuhu???

hehh
7 aastat tagasi

Üsna ebaõnnestunud arvamus. Loo autor pole millessegi süübinud või võimetu süübima. Kui vald idiootseid lahendusi jõuga peale ei suruks, siis oleks ka dialoog olemas.

ha-ha-haaa
7 aastat tagasi
Reply to  hehh

pigem takistab dialoogi vallavanema suhtumine “kogukond koosneb ainult lollidest, kes nagunii midagi aru ei saa ja kellega pole mõtet rääkidagi” eriti inetu oli see viimasel kogukonna koosolekul kui ta väitis seda õpetajate kohta 🙁

ha-ha-haaa
7 aastat tagasi

geniaalne plaan – Noa-Rootsi filiaal (naerukoht)
1-3.klass Nõva lapsi õpib Nõval, 4-6. klass käib osadel päevadel Noarootsis, osadel päevadel Noarootsi lapsed Nõval ja 7-9 klass õpib kogu aeg Noarootsis
kohalik vallavalitsus elab vist küll mingis paralleelmaailmas – ei usu mina, et nad nad suudavad kvaliteetse transpordi või teede hoolduse garanteerida

En.
7 aastat tagasi
Reply to  ha-ha-haaa

Natuke veel geniaalsem oleks selline koolibuss, mis autolahvkana õpetaja, õpivahendid ja klassiruumi just sellesse külla sõidutab, kuhu vaja. Lapsed kobivad sisse, lahendavad võrrandid ära ning kobivad välja. Mobiilset koolimaja saaks kasutada üle kogu suurvalla. Veel odavam oleks, kui klassiõpetaja ka juhiloa ära teeks.

no
7 aastat tagasi

Noa-Rootsi filiaal võiks ju olla,kuid ikka Nõval kohapeal.

appetit
7 aastat tagasi

Kas mitte Lääne-Nigula vallavanem ei otsusta—üldiselt?4 aastat on praegu kindlustatud koolile,ja seejärel saab näha.Aga ootaks näit. prantsuse keele vms.kallakut,õpetaja leiaks ning lapsed jooksevad kokku.

eks ta ole
7 aastat tagasi
Reply to  appetit

selles see häda ongi, et ei ole kindlustatud – liitumislepinguga antud 4 aastat hakkab kehtima liitumise hetkest so. oktoobris kui valimised läbi. sellepärast vallavanem nüüd asja tagant kiirustabki, et enne sügist veel kähku koolist lahti saada

Kas ongi nii
7 aastat tagasi

et vallavanem teeb KÕIK selleks, et NÕVA LASTEL OLEKS KA TULEVIKUS VÕIMALIK KODU LÄHEDAL HEAS KOOLIS KÄIA .
Andke andeks – naeru koht !!!