Presidendivalimised jätkuvad 3. oktoobril riigikogus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

"Esmaspäeval, 3. oktoobril kell 13 algab riigikogu täiendav istung, mille päevakorras on vabariigi presidendi valimine," teatas riigikogu pressiesindaja.

Riigikogu esimees Eiki Nestor kutsus pärast presidendivalimiste teise vooru ebaõnnestumist valimiskogus tänaseks kokku riigikogu vanematekogu, kes hakkas arutama presidendivalimiste korralduslikke küsimusi.

Riigikogu vanematekogusse kuuluvad riigikogu esimees, kaks aseesimeest ja kõigi fraktsioonide juhid.

Laupäeval toimunud presidendivalimise esimeses hääletusvoorus valimiskogus ei saanud ükski kandidaat nõutavat häälteenamust ning teise vooru pääsesid Allar Jõks, kes kogus 83, ja Siim Kallas, kes kogus 81 häält. Teises voorus kogus Kallas 138 ja Jõks 138 häält.

Välja jagatud 333 sedelist oli teises voorus ristiga märgistamata 57 ja kehtetuid kolm. Üks ümbrik oli tühi. Seega võttis hääletamisest osa 332 valimiskogu liiget.

President jäi valimata, kuna kumbki kandidaat ei saanud nõutavat häälteenamust, seaduse kohaselt peab 14 päeva jooksul toimuma erakorraline valimine riigikogus. Valimistoimingud algavad taas riigikogu esimesest hääletusvoorust ning sellele eelnevast kandidaatide ülesseadmisest.

President Toomas Hendrik Ilves pani kohe pärast valimiskogu nurjumist ette, et riigikogu võiks presidendi valida 3. oktoobril täiendaval istungil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments