Haapsalu linn peab plaani valesti pargitud autosid teisaldama hakata

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Peeter Vikman. Foto: Arvo Tarmula

Peeter Vikman arvo tarmulaHaapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul peab linnal olema valmidus vajadusel valesti pargitud autosid teisaldada. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavalitsus otsustas alustada valesti pargitud autode teisaldamise korra väljatöötamist.

„Kui see asi ette võtta, siis teisaldamist oleks ikka kõvasti,“ ütles aselinnapea Peeter Vikman ja lisas, et linnal peaks olema valmidus vajadusel autosid teisaldada.

Kuigi autoliiklus on Haapsalus võrreldes teiste, suuremate linnadega üsna rahulik, tekitavad eriti just suvisel ajal, kui pea igal nädalavahetusel toimub suurüritus, probleeme valesti pargitud autod. Valesti parkijaid on laias laastus kahte tüüpi – ühed, kes pargivad eramajade väravate ette, nii et kinnistu omanikul endal pole oma autot kuhugi parkida või ei pääse ta autoga väravast välja, ja teised, kes pargivad kohtades, kus parkimine on keelatud.

Posti tänaval on suurürituste ajal üsna tavaline pilt, et auto on pargitud tähistatud ülekäigurajale või ristmikule lähemale kui viis meetrit. See piirab nii jalakäijate kui ka ristmikul pööret tegeva autojuhi vaatevälja ning võib tekitada liiklusohtlikke olukordi. Samuti eiratakse parkimist keelavaid alalisi ja ajutisi liiklusmärke.

Liiga leebe suhtumine

Liiklusseadus ütleb, et teisaldatud auto peab olema valvega parklas, selle asukoha kehtestab kohalik omavalitsus ja sõiduki teisaldamise õigus on nii politseiasutusel kui ka kohalikul omavalitsusel.
Haapsalu politseijaoskonna patrulltalituse juhi Tarmo Tomson ütles, et suurürituste ajal on valesti parkijad paraku üks viimaseid asju, mille jaoks politseil ressurssi jagub, sest jõud on suunatud üritustel korra tagamisele ja vajadusel kontrollitakse, kas autojuhid on kained.

Probleem valesti parkijatega oli liikluskomisjonis jutuks juba suve hakul. Komisjoni liikmed leidsid, et Haapsalus on selliste autojuhtidega käitutud seni liiga leebelt ja märgiti, et kui juhil tuleb oma autol ikka korra või paar Haapsalust väljapool asuvas parklas järgi käia ning teisaldamise ja hoiustamise eest rahakotti kergendada, kaob valesti parkimise isu ruttu ära.

„Mida politsei praegu teeb, on see, et esimese asjana tuvastame sõiduki omaniku, helistame talle ja pakume kaks võimalust – pargid auto ümber või see viiakse minema,“ ütles Tomson ja lisas, et tavaliselt eelistatakse ikka esimest versiooni. Samas tunnistas Tomson, et kui käimas on mõni kontsert, on väga tõenäoline, et autoomanik telefonihelinat ei kuule. Pealegi on suurürituste ajal politsei fookus tavaliselt olulisematele asjadele suunatud.

Volikogu otsustab

Tomson pakkus, et esimese etapis võiks linnavalitsus valesti pargitud autode teisaldamisega alustada kriitilisemates kohtades, näiteks peatänaval, kuhu pandaks liiklusmärkidele ka vastavad lisatahvlid. See saadaks selge sõnumi kõigile autojuhtidele, kes seni legaalse parkimiskoha leidmisega end eriti vaevanud pole ja parkimiskultuur hakkaks paranema terves linnas.

Vikman ütles, et on juba kuulanud maad paaris ettevõttes, kes Läänemaal teisaldamisega tegelevad ja kel on võimalus teatud hulgal sõidukeid kinnises ööpäevase valvega parklas hoida. Lisaks tuleb lahendada veel mitmed juriidilised ja korralduslikud küsimused.

„Et me selle kõigega tegelema saaks hakata, on kõigepealt otsuse tegemiseks vaja Haapsalu linnavolikogu määrust, siis saame hanke korraldada autode teisaldaja ja hoiukoha leidmiseks,“ selgitas Vikman ja lisas, et kuna tegemist on üsna komplekse teemaga, siis septembris teema volikogu ette ilmselt veel ei jõua. Küll aga on eesmärk see, et järgmise suve alguseks on Haapsalus parkimisega lood paremad kui seni.

Sadama tänava elanik: kaua võib?!

„Mul on ikka mitmed korrad juhtunud, et koduhoovist välja tagurdamist tuleb alustada politseisse helistamisega, sest värav on kinni pargitud,“ ütles Lääne Elule Sadama tänaval elav Kaivo Soon. Viimasel ajal on pahanduse tekitajateks Läti ja Leedu numbrimärkidega autod.

„Esimesel päeval mõtlesin, et turist – no las ta olla! Manööverdasin kuidagi kõnnitee kaudu välja. Aga järgmisel päeval oli sama auto tagasi ja siis enam välja ei pääsenud, sest ka teine, Leedu numbrimärgiga auto oli ennast värava ette parkinud,“ rääkis Soon.

Haapsalu politsei korrapidajalt mees paraku abi ei saanud ja helistas seejärel numbrile 112. „Patrullautot ma ei näinud, aga mingi aja pärast sõitis üks auto igal juhul minema ja pääsesin välja.“

Soon märkis, et on korduvalt olnud tunnistajaks, et politseiauto sõidab rahumeeli mööda autodest, mis on pargitud ristmikule lähemale kui viis meetrit. „No ma ei tea – mulle õpetati autokoolis, et see on keelatud.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vasja+Vase+tänavalt
7 aastat tagasi

Juba aastaid käib üks jõuramine – suvine parkimine Haapsalu vanalinnas. Hooaja lõpus ilmuvad targad välja ja hakkavad seletama,kuidas peaks tegelikult autosid parkima. krt, arutage seda talvel ja tehke kevadel asi ära. See , et väravad kinni pargitakse, on pisiasi. Tänavad pargitakse nii kinni, et päästeautod läbi ei saa. See on palju suurem probleem. Kas härrased linnavalitsusest ootavad esimest näidisjuhtumit ? Siis ei aita enam ka teisaldamine.

Tont
7 aastat tagasi

Asi lihtne- teisaldamine tuleks anda erafirmadele,kùll need asjaga hakkama saavad. Politseis on ju kuupalk -kes see viitsib mingi kinnipargitud tànavaga tegeleda…

.......
7 aastat tagasi

ou tallinalne vaata kui suur tallinn on ja võrdle haapsalut pole ime et seal parkimine metsas

ene
7 aastat tagasi

mis tallinn siia puutub,mitte ei saa aru.

tallinlane
7 aastat tagasi

Haapsalus parkimiprobleemid-ärge ajage naerma.Tahate Tallinna mängida? Ja oletegi omale probleemi tekitanud.

bgh
7 aastat tagasi

Krt jutt naelapea pihta ja nende suurürituste ajal linn orgunnis parklad, mis on max 10 minuti jalutamise kaugusel, niipalju kui nägin seisid täiesti peaaegu tühjalt, rahval vaja ikka otse lavale sõita, jalad haiged vist… Ja see, et pollaritel on täiesti savi muudest LE paragrahvidest peale kiiruse ja alko, on ka täitsa tavakas. Alles mõni nädal tagasi (vist peale usakaid), mingi farmeri kastikas oli rakseri kõrval kalda tn. risti keset teed ja ülekäigurajal ka takkapihta – seisis seal üle tunni vähemalt ja selle aja sees tavaliselt sinised tiirutavad sealt vähemalt paar korda mööda, niiet reaktsiooni ei mingisugust nende poolt. krt asi… Loe rohkem »

juri
7 aastat tagasi

see probleem pole ainult valesti pargitud autodega,pargivad ka suured bussid,lausa kõnniteedel nii et mööda ei saa.kord on linnas ära.

Ka Sadama tänav
7 aastat tagasi

Tõepoolest on see suur probleem, korduvalt samuti palutud politsei abi,et koju saada või kodunt liikuma.

qw
7 aastat tagasi

Raudteejaama juures on suur parkimiskoht, aga kõik tahavad ju kesklinna parkida

Juss
7 aastat tagasi

Aga siis kõik valesti parkijad, ka need, kes oma ärides “korraks”käivad ja kallimad autod. Elu on näidanud et ikka on erandeid meie linnas!