Virtsu ettevõtluskeskus takerdus kohtuvaidlusse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jüri Mõniste (Olev Mihkelmaa) (9)

„Virtsule on vaja elu sisse tuua,” põhjendas MTÜ Virtsu Arenguselts juhatuse liige Mõniste ettevõtluskeskust. Foto: Olev Mihkelmaa

Virtsu ettevõtluskeskuse vastased kaebasid ala detailplaneeringu kohtusse, süüdistades vallavanem Arno Peksarit isikliku kasu saamises.

Kui Hanila volikogu 10. veebruaril detailplaneeringu kehtestamist arutas, oli otsuse poolt viis volikogu liiget, üks saadik oli vastu ning kaks jäid erapooletuks. Ettevõtluskeskuse vastased loodavad, et halduskohus tunnistab volikogu otsuse kehtetuks.

„Kohtuvaidlus võib kesta aastaid,” ütles Hanila vallavanem Arno Peksar.

Peksar ütles, et varasemad detailplaneeringute kohtuvaidlused annavad talle lootuse, et vald saab kõigis kohtuastmetes õiguse.

„Mulle meeldis see, et kohtunik nõudis kaebajatelt täpsustust, kes neist alaliselt Virtsus elab,” ütles MTÜ Virtsu Arenguselts juhatuse liige Jüri Mõniste. Mõniste lisas, et viieteistkümnest kaebajast elab Virtsus alaliselt neli. „Virtsule on vaja elu sisse tuua,” põhjendas Mõniste ettevõtluskeskust.

Tööstusala elumajade kõrval

15 elanikku vaidlustasid detailplaneeringu, sest Hanila vallavalitsus soovib nende meelest vastuolus kehtiva üldplaneeringu asrengusuundadega luua uut tööstusala Virtsu alevi keskele eramajade kõrvale. Peksari sõnul vastab planeering nõuetele, protestijad lihtsalt ei soovi, et ettevõtluskeskus nende aia taha tuleb. „Vallavalitsuse arvates on detailplaneering tehtud korrektselt,” ütles Peksar.

„Mul ei ole praegu midagi rääkida, ootame kohtuotsuse ära, siis,” ütles ettevõtluskeskuse vastaste üks eestkõnelejaid Arne Saliste. „Hanila volikogu on kallutatud vallavanema poole. Kahjuks seda kuritarvitatakse.” „See on teadlik volikogu solvamine,” lausus Peksar.

Planeeringu vastased on seisukohal, et Arno Peksar on planeeringust isiklikult väga huvitatud, sest üks sinna jääv kinnistu kuulub tema täditütrele Triin Noorele. Peksar pole süüdistusega nõus.

„Ma pole seda isiklikku rünnet ära teeninud, isiklikku kasu mina ei saa,” ütles Peksar. „Advokaatidel lasin kontrollida, me pole [Triin Noorega] nii lähedased sugulased.”

Peksari sõnul on kavas tööstuspargi tarvis osta 1–2 kinnistut. „Nende ostmisel vahet ei tehta,” kinnitas Peksar. Lääne Elu üritas teada saada, millised on ettevõtluskeskuse vastaste seisukohad. „Ega see ei anna midagi, asi on juba sinnamaani läinud, et praegu sellest rääkimine enam midagi ei anna,” tõdes valimisliitu Hanila Kogukond kuuluv volikoguliige Õie Palu, kellele ettevõtluskeskuse rajamine sugugi ei meeldi.

Rahakraan keerati lahti

Kuigi juba enne planeeringu kehtestamist arvas vallavanem Peksar, et kohtuvaidluseta ei pääseta, hakkas vallavalitsus kohe otsima firmat, kes koostaks Virtsu ettevõtluskeskusele eelprojekti. Hankel tegi soodsaima pakkumuse Merindorf OÜ.

Hanila volikogu otsustas 8. juunil lubada vallavalitsusel võtta Virtsu ettevõtluskeskuse projekti ettevalmistamiseks ja investeeringute teostamiseks laenu 325 000 eurot. Sellest kulub EASilt toetuse omaosaluse tasumiseks 200 000 eurot, maa ostmiseks 107 225 ja teede ja tehnovõrkude projekti koostamiseks 17 292 eurot.

Enne volikogu istungit saatsid planeeringu vastased Tervo Pruuli, Maarika Soobard, Enn Vilgo, Harri Soobard, Aare Saliste ja Kristiina Paist kirja, milles soovisid juhtida volinike tähelepanu sellele, et viisteist vallaelanikku on ettevõtluskeskuse detailpnaneeringu kehtestamise otsuse kohtus vaidlustanud.

„Seega ei ole teada, kas kõnealune tööstuspargi detailplaneering üldse vastuvõetud kujul kehtestatakse või mitte. Sellises ebaselges olukorras on meie hinnangul lubamatu tehnopargiga seotud rahaliste kohustuste võtmine (kinnistute ost, laenu võtmine jms) Hanila vallale,” koputati volikoguliikmete südameile.

Märgukirja saatjad rõhusid ka sellele, et planeeringualale jääv Saare kinnistu, mida vald soovib kiirkorras omandada, kuulub Arno Peksari sugulasele Triin Noorele. See andis kirjutajaile aluse kahtluseks, et selline kinnistute ülepeakaela omandamine võib olla seotud vallavanema erahuviga.

Volikogu otsustas, et vallavalitsus võib laenu võtta.

„Kas liigume edasi või jätame üldse tegemata,” nentis Peksar. „Kuna kohus pole keelanud, tuleb jätkata.” Kohtuvaidlus võib Peksari sõnul kesta aastaid ning siis pole enam lootustki ettevõtluskeskuse rajamiseks raha leida.

Virtsu ettevõtluskeskus

  • MTÜ Virtsu Arenguselts tellitud detailplaneeringu eesmärk on planeerida uued tootmishooned, laohooned ning kaks väiksemat olme- ja kontorihoonet või hooneosa.
  • Ettevõtluskeskuse teenindamiseks kavandatakse uued teed ja parklad ning muu vajaminev taristu.
  • Ettevõtluskeskus kavandatakse tühermaale Virtsus endise Kajaka kaupluse, Tööstuse, Metsa ja Uisu tänava ning 10 kV elektriliini kandis. Ala võiks hõlmata 17 ha, millest 9 ha on tööstusala.
  • Hanila volikogu kehtestas Virtsu ettevõtluskeskuse detailplaneeringu 10. veebruaril.
  • Tallinna halduskohtule saabus 17. märtsil Aare Saliste, Kristiina Paisti, Joseph Saliste, Ester Peetsi, Mariliis Soobardi, Mariette Vilgo, Kristjan Vilgo, Merike Vilgo, Enn Vilgo, Kristiina Soobardi, Harry Soobardi, Marika Soobardi, Toivo Soobardi, Õie Palu ja Tervo Pruuli kaebus Hanila vallavolikogu 10. veebruari otsuse nr 73 „Virtsu alevikus Virtsu ettevõtluskeskuse detailplaneeringu kehtestamine” tühistamiseks.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hmm
7 aastat tagasi

Vallavalitsus võiks hakata arengupiduri auhindu jagama vms 🙂

Lääne Elust ikka loeb alati provintsielu huumorit.. “Hanila volikogu on kallutatud vallavanema poole.” 😀 Elu on ikka huvitavam kui fiktsioon.

sorts
7 aastat tagasi

lihtsalt infoks– T.Pruulil on plaan oma krundile rajada miskit hotelli-võõrastemaja laadset lootusega säält kõva raha saada.
kui aia taga on laod , siis vaevalt keegi sinna ööbima tuleks.

suvitaja
7 aastat tagasi

jaa, julgen olla Hanila vallas suvitaja. See on ju nii paha, kui keegi on suvitaja. Eksole parem kui maad oleks riigi omad ja üldse inimesi poleks? Poleks kellelgi huvi Hanila vastu. Maamaksu ei laekuks maksu ja pahad suvitajad ei käiks pool aastat poes järjekorda tekitamas ja muudki.

Eh
7 aastat tagasi
Reply to  suvitaja

Mina olen kohalik ja minul ei ole suvitaja vastu midagi…aga teie seas on neid, kes tõesti tahtmas, et siin ei oleks peale teie kedagi. Maamaksu maksan ka mina ja käin aastaringi poes ja ei ole küll saanud aru, et suvel oleks rohkem rahavast poes ja kus juures minu maksud minemas kohapeale…aga sinu omad mitte. Minu huvi oleks see, et rohkem inimesi elaks siin aastaringi ja käiks kohapeal tööl…et koolid oleks lapsi täis ja maksud tuleks kohapeale….Aga sinu huvi see ju ei ole…

virtsukas
7 aastat tagasi

Suvitajad siis otsustavad meie elu üle? Väga hea koht on see praegune valik.