Koduveinikonkurss tuleb maitseüllatustega

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Itaalia veinipäevad 2015 Foto Arvo Tarmula

Veinilett. Foto: Arvo Tarmula

Sel nädalavahetusel peetavate Itaalia veinipäevade üheks osaks on koduveinikonkurss, mis purustab piire nii osalejate arvu kui ka põnevate maitsetega.

„Väga meeldiv oli, et tänavu toodi konkursile veine, mis olid natuke kauem seisnud. Ma olen aastaid ja aastaid rääkinud, et ärge tulge kõige nooremate ja uuemate veinidega, laske neil ikka natuke vanemaks saada. Žürii oligi seekord õnnest selili, sest maitsed olid väga head!” ütles konkursi peakorraldaja Tiina Kuuler.
Näiteks musta sõstra klassis tuli nii palju häid veine, et žürii oli lausa hädas – kuidagi ei saanud finaali lasta neid kõiki, mis tegelikult oleks lõppvõistlust väärt olnud, sest ka teistele toorainetele peab finaalikohti jaguma. „Õun ja kirss tahavad ju ka võistelda!”
Päris vanu, 20–25aastasi veine, nagu on olnud varasemail kordadel, veinikonkursile seekord ei tulnudki. „Vist on kõik rariteedid juba keldritest üles leitud ja konkursile saadetud,” ütles Kuuler.
Seekord saadeti konkursile nii palju veine, et finalistide väljavalimiseks kulus kenake kogus lisaaega ja korraldamist. Koduveinikonkursi finalistid selgitati pärast kuus päeva kestnud pingsaid eelvoore. „Osalejaid oli seekord rekordiliselt suur arv – 204 veini. Seepärast pääses ka finaali rohkem võistlejaid – 25 veini,” ütles Kuuler.

Rabarbri ja teiste traditsiooniliste koduveini toorainete kõrval läkitati konkursile ka huvitavaist ebatavalistest veinimaterjalidest tehtud veini nagu näiteks viirpuu ja must leeder. Ühe veini koostises on ka porgand, suvikõrvits, punapeet ja nuikapsas. Palju on Kuuleri sõnul seekord häid ja huvitavaid lilleveine. Mängus on roosid, nurmenukud, daaliad ja võililled. Varasemast rohkem oli ka pirniveine ja pirnisiidrit.

Kuuler ütles, et tema südame võitis kollase vaarika vein. „Ma ei olnud seda varem saanud ja see oligi nii hea, nagu ma lootsin. On ka üks väga vinge punane õuna-viinamarja vahuvein,” ütles Kuuler.

Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursi hindamine on laupäeval kell 12 Talumehe kõrtsis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments