Blogija Mallukas süüdistab Toidupanka: paremad palad pannakse kõrvale

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Toidupank Katrin PärnpuuFoto: Katrin Pärnpuu

Mõni aeg tagasi avalikkuses tuntuks saanud blogija Mallukas kirjutab oma ajaveebis, et mitmed Toidupangalt pakke saanud inimesed kurdavad nende kehva sisu üle ja viitavad sellele Toidupanga vabatahtlikud hoiavad parema kraami hoopis endale. Negatiivset tagasisidet anti Toidupanga kohta ka Haapsalus.

"Mainisin siin blogis ka põgusalt ära, et ostsin Toidupangale hunniku head-paremat, soovitasin teilgi samuti talitada. Selle peale sain ma päris mitu murelikku kirja inimestelt, kes konkreetselt ütlesid, et nemad on Toidupanga pakkidest saanud vaid kuivanud leiba (kottide viisi), kuid purgisuppidest, konservidest, mahladest võib vaid und näha. Üks kiri oli eriti kurb – naine, kahe lapse ema oli sattunud väga nirusse olukorda ja kohalikust omavalitsusest nõu ja abi paluma minnes soovitati tal ka Toidupangast abi saada. Toidupanga “abi” oli aga hunnik mädanevaid paprikaid ja kott hallitanud saia…," kirjutab Mallukas.

Mallukas palus inimestel, kellel on olnud kokkupuuteid Toidupangaga, et nad oma kogemusi jagaksid. "Kahjuks oli pea kümnes kirjas välja toodud fakt, et vabatahtlikud saavad endale meeldivaimad asjad koju tassida ja seejärel edaspidigi “toiduabi” saada. Miks? Vot ei tea," kirjutab Mallukas.

Tema ajaveebi on kopeeritud ka mõned kirjad Toidupanga abi saanute negatiivsete kogemustega. Kokku saadeti Mallukale üle 30 kirja, millest posiitiivsed olid vaid neli.

Ühes kirjas mainitakse negatiivses valguses ka Haapsalut:
"Hei! Kui juba kōik kirjutavad, siis mina ka. Haapsalus on umbes sama lugu Toidupangaga… Siin sellega tegeleja müüvat ja andvat oma sõpradele Toidupanga saadusi, ka poest saadud asju jne. Lihtsalt jagab palju asju laiali. Noh rääkimata ise söömisest. Ühte poe töötajat olen ka informeerinud sellest, aga ei tea, kas asi ka edasi jõudis. Igatahes kärutab ta selle ametiautoga ka isiklikke sõite. Ohjah… Haapsalu nii väike koht ja seepärast sooviksin ka anonüümseks jääda."

Toidupank: meie vabatahtlikel ei ole lubatud kaupa koju viia, kui nad just ise abivajajad ei ole

Toidupank vastas sotsiaalmeedias levinud kriitikale, et Toidupanga vabatahtlikele ei ole nende töö eest lubatud kaupa endale koju viia, kuid samas ei ole organisatsioonil süsteemi, mis pahatahtlikule käitumisele jälile jõuaks, vahendab ERRi uudisteportaal.

Toidupanga kommunikatsioonijuht Nele Hendrikson selgitas ERR-i uudisteportaalile, et Toidupank ei luba vabatahtlikel endale sobivat toidupoolist koju kaasa võtta, prioriteedina jagatakse kaup sotsiaalosakondadest saadud nimekirjade alusel abi vajavatele peredele.

Hendriksoni sõnul võib Toidupanka mõista kui logistikaorganisatsiooni, mis korraldab kauplustes ja hulgiladudes tekkivate ülejääkide transpordi kohalikku lattu ja seejärel jagatakse see neile, kes toitu ise osta ei suuda.Samuti tehakse koostööd ligi heategevusorganisatsioonidega, näiteks supiköökide, sotsiaalmajade, naiste varjupaiga ja kogudustega.

Hendriksoni sõnul ei ole Toidupank ühtne organisatsioon ning iga piirkonna koordinaator vastutab sealse tegevuse eest. Ka ühtset aruandlussüsteemi organisatsioonil pole. Kohaliku Toidupanga tööd juhib koordinaator. Vabatahtlikeks saavad minna kõik, püsivabatahtlikud on enamasti pensionärid, ka õpilased või töötud, kes jõuavad organisatsiooni töötukassa kaudu.

Toidupanga vabatahtlike hulka võib kuuluda ka neid, kes ise abi vajavad. Sel juhul võivad nad koordinaatoriga kokku leppides ka ise toiduabi saada ning pangast toidupoolist koju viia. Hendrikson kinnitas, et esmajärgus hoolitsetakse siiski perede eest.

"Mis seal salata, need inimesed (vabatahtliku – toim.) on meie kullafond. Raske on neile ei öelda," nentis Hendrikson.

Ta selgitas, et kaupa võivad vabatahtlikud võtta siiski alles siis, kui see on koordineerijaga kooskõlastatud. Mingit materiaalselt hüve vabatahtlikud Toidupangalt ei saa. Tööpäeva jooksul pannakse kokku kohvi- ja teelaud, kuhu koordinaator ka küpsiseid või muud söögipoolist laos oleva toidu hulgast valida võib. "See on vähim, mida me vabatahtlike heaks teha saame, ma ei näe, et see oleks halb praktika," sõnas Hendrikson.

Loe pikemalt ERR-i portaalist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kus...
8 aastat tagasi

…suitsu, seal tuld!

Ülle
8 aastat tagasi

See on tõeppolest tõsi, et väikeses linnas ei jää midagi nägemata. Olen isegi näinud ja see ei ole mingi laim, et Toidupanga kirjadega auto vurab hommiksut õhtuni ringi. Ei usu, et iga päev toitu poest lattu viiakse.
Seda küll ei arva, et vabatahtlikud ilma koordinaatori loata endale annetatud söögikraami võtavad. Kui nad tõepoolest toitu saavad, siis on see usutavasti kokku lepitud.

Terje+toidupanga+koordinaator
8 aastat tagasi
Reply to  Ülle

Toidupanga auto kohta. Mul on toidupanga juhataja Piet Boerefijnilt luba kasutada seda autot nii töö kui isiklikeks sõitudeks. Eesti toidupank ei kata autoga seotud kulusid, see on üks põhjus, miks on lubatud selle autoga ka isiklike sõite teha. Kindlasti ei jaksaks ma ei selle vabatahtliku töö kõrvalt ega ka selle autoga seotud suurte kulude kõrvalt veel ühte autot pidada. Toitu aga vean tõesti iga päev ja mitte ühe aga rohkem kordi. See on ka kindlasti selle tasuta reklaami tulemus, mida ma iga päev, oma privaatsuse arvelt, toidupangale teen – ega te vist ei sõidaks ainult sellise, kirjadega autoga, ringi? Aga… Loe rohkem »

Merle
8 aastat tagasi

Olen ise olnud vabatahtlik koguja ja ka pakkide kättetoimetaja.Olen kokku puutunud igasugu inimestega ja sealjuures ka sellistega,kes ei hinda seda mis neile antakse ja arvavad,et neid jäetakse kindlasti millengist heast ilma.Õnneks pole need inimesed enamuses,kuigi lärmi löövad kõvasti ja jääb tunne nagu neil oleks õigus.Mina ei ole kokku puutunud ühegi AHNE vabatahtlikuga.Need on inimesed, kes tahavad aidata ja on sigadus mingi anonüümse jutu põhjal paisata soppa avalikult nende inimeste peale.Inimesed võtavad ikka enda järgi,kui ise olen ahne ja varas siis näen seda teistes.Kui asi oleks päriselt selline,nagu laimajad väidavad,siis miks nad seda anonüümselt teevad.Kui sa ikka õigena õige asja eest… Loe rohkem »

Marje
8 aastat tagasi

Inimesed, kas te ei karda, et valetamine ja laim võib teile bumerangina tagasi tulla.

Terje vee toidupanga koordinaator
8 aastat tagasi

Kui sa räägid täna ühte ja homme vastupidist, siis pannakse su vaimne tervis küsimärgi alla ja võidakse ravile suunata. Mida arvata Lääne Elust? Ei tea. Oleks võinud kohe panna üles kuulutuse – otsime toidupangale uut koordinaatorit. Ilmselgelt puudub neil isiklik arvamus ja mälu. Oluline pole see, mida ma eile rääkisin aga see mida inimesed mu jutust arvasid. Selle nädala suur pettumus.

njaa
8 aastat tagasi

Olen isegi saanud toidupangast abi. Ja oli tõesti väga niru. Rohkem pole mulle midagi antud. mõtlevad vist et söön siiamaani seda kuivanud leiba .

Linnakodanik
8 aastat tagasi

Kummaline tõesti, et üks kommentaator rikub kogu hea ürituse maine. Samuti on veider lugeda tasuta abi saanud inimeste rahulolematust. Selle asemel, et aitäh öelda vabatahtlikele, öeldakse, et vähe või vilets. Olen ise vahendanud toidupanga abi hädasolijatele ja see abi on olnud alati mitmekülgne ja tervislike toiduainetega muuhulgas. Meie kohalik toidupanga juht tegutseb ju pealegi ise selle eest tasu saamata ja on üks suure südamega inimene, kes abi andmisel kella ei vaata. Oleks tore kui ajakirjandus kuulaks ära mitu osapoolt enne kui keegi poriga üle kallatakse.

Inna
8 aastat tagasi

Ka mina osalesin viimases kogumiskampaanias koos lastega vabatahtlikuna. Kaasa me midagi ei saanud ega tarbinud ka kohapeal. Tahtsime lihtsalt abiks olla. Oleme kunagi ka ise hädas olnud ja Toidupangalt ka abi saanud!

Mari
8 aastat tagasi

Nii silmakirjalik tekst on siin kirjas ja teada on ju ka see, et “mallukas” otsib igal pool tähelepanu kus võimalik on. Kurb kui võetakse mingi suvaline netikommentaar uudiskirja aluseks. Olen isegi olnud abivajaja ja ainult positiivse kogemuse osaks saanud (ei mingit hallitust ega kuivand saia). Koerad hauguvad.

küsija
8 aastat tagasi

No see tibist mallukas on siis nüüd mingi arvamusliider vist.