Läänemaal on juba registreeritud 59 Teeme Ära talgut

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Laupäeval, 2. mail peetakse kaheksandat korda Teeme Ära talgupäeva. Uuenenud talguveebis rõõmustavad silma juba paljud erinevad kirja pandud talgud, kirjutab talgute Läänemaa koordinaator Maret Arike.

Eelmisel aastal korraldati Läänemaal 86 talgut, kus osales 2042 talgulist. See on 8,5 % elanikkonnast ja tubli hõbedapositsioon üle-eestilises arvestuses.

Tänavu on Läänemaal juba registreeritud 59 talgut.

Talgutele registreerumine on lihtne

Talgutele kirjapanekuks vali talgute lehelt omale sobivaim talgu ning vajuta suurt nuppu "Registreeri nendele talgutele!" Kirjapanekuks on vaja vaid nime ja telefoninumbrit või e-posti aadressi (et talgujuht saaks vajadusel ühendust võtta). Talgutele grupi registreerimiseks võib saata ka e-kirja.

Seekordsel talgukevadel on 3 fookusteemat.

Tuleohutus

Koostöös Päästeametiga ja päästeala vabatahtlikega kutsume korraldama tuleohutustalguid või pöörama ka teistel talgutel tähelepanu tuleohutusele. Olgu talgupaigaks küla seltsimaja, korteriühistu või looduskaunis koht, igal pool saab muude vajalike talgutööde kõrval panna rõhku ka otseselt tuleohutusega seonduvale. Päästeauto juurdepääsuteede puhastamine, veevõtukohtade korrastamine, küttekollete ülekontrollimine, korstnate pühkimine, suitsuandurite paigaldus ning kontroll suurendavad oluliselt tuleohutust ning aitavad vähendada tuleõnnetuste arvu.

Kui tunned, et sooviksid enne talgute korraldamist teadmisi ja nõuandeid, siis Päästeamet pakub võimalust osaleda üle Eesti 16. – 30. aprillil toimuvatel tuleohutuskoolitustel, kus kõik oluline lahti räägitakse ja tekkinud küsimustele koos vastused otsitakse. Infot leiab siit.

Igale talgukohale on tänavu ette nähtud ka suitsuandur, mille kättesaamise juhised jõuavad talgujuhini e-postiga lähiajal.

Mereäärsed talgud

Koostöös Eesti Meremuuseumiga, kutsume korraldama talguid mereäärsetes paikades ja neist osa võtma. Kodune Läänemeri vajab palju hoolt ja abi, et sellest jätkuks veel ka järeltulevatele põlvedele. Selleks, et algaval merehooajal oleks kõigil hea mere ääres viibida ja merele sõita, pööramegi tähelepanu mere ja mererandade korrastamisele.

Mereäärsete talgute kirja panemisel saab lisainfosse märkida: #Merionmeie – talgud mereäärsetes paikades 2015 .

Värvijääkide taaskasutus

Koostöös Vivacoloriga on sel aastal fookuses kodudesse, keldritesse ja garaažidesse seisma jäänud kasutuskõlblikud värvijäägid, mis alatasa jalgu jäädes meenutavad juba tehtud remonti ning valesti käideldes võivad põhjustada ohtu keskkonnale. Kutsume inimesi kokku koguma oma kasutuskõlblikud värvijäägid, et suunata need heategevuslikul eesmärgil taaskasutusse aga kasutuskõlbmatud ja aegunud värvijäägid viima jäätmejaamadesse. Täpsemat infot selle algatuse kohta leiab lähiajal talguveebist.

Teeme Ära talgudPärast talgute kirjapanekut saab iga talgukorraldaja talgujuhi stardipaketi.

Koostööpartnerite toel kokku pandud stardipakett sisaldab esmaabitarbeid, väikest töökindavaru,kaelarätti talgujuhile, ajalehe Talguline värsket numbrit, peotäit pähkleid ja komme, ehitus- ja aiapoe sooduskupongi, talgukuulutusi, Talguhundi kleepse, tuleohutuse juhiseid ja kriisijuhendit. Paketid aitab kätte toimetada Itella SmartPOST.

Talgupäeva paremaks kordaminekuks pakub AS Tere talgujuhtidele omapoolse toetusena tasuta jogurtit, kohukesi, piima ja keefiri. Tellimiseks tuleb hiljemalt 22. aprillil täita ankeet kodulehel.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Päästeamet, Eesti Meremuuseum, Vivacolor, Tallinna Sadam, Tamrex, Vizeum, Nordic Hotel Forum, Tere jt.

Talguhundi pass

Talguhundi pass on Teeme Ära talgupäeva meeskonna poolt välja antud unikaalne tunnuskiri, mis tähistab selle omaniku kaasalöömist Teeme Ära talgupäeval Eestimaa erinevais paigus. Passi omaniku heasoovlikud talguteod on nagu ajas kasvav investeering, mille väärtus on alatiseks talletatud tema tänukontole maailma heade tegude pangas.

Pass on ette nähtud igale talgulisele ning selle saab endale printida talgupäeva kodulehel talgutele registreerumise käigus. Talguhundi pass on varustatud omaniku ees- ja perenime, talgute nime ja unikaalse koodiga ning seda võib kasutada vaid talguhunt ise. Seda ei saa kasutada isikut tõendava dokumendina, vaid vajadusel koos isikut tõendava dokumendiga.

Talguhundil on passi ettenäitamisel veel mõned sooduspakkumised.

Ilusat ja tegusat talgupäeva kõigile!

Maret Arike, Läänemaa koordinaator

Maret Arike (6)Teeme Ära talgute Läänemaa koordinaator Maret Arike. Foto: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
ätt.
9 aastat tagasi

Küll on tore,et elustati Leninlikud laupäevakud,siinses maailmas ei muutu midagi.