Uuring näitab Reformierakonna protsendilist edu Keskeakonna ees

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Postimehe tellimusel valminud TNS Emori uuring näitab Reformierakonna üheprotsendilist edu Keskerakonna ees.

Kui homme toimuksid parlamendi valimised, annaks hääletaks Reformierakonna poolt 23 protsenti valijatest, järgnevad Keskerakond 22, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 20, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 14, Vabaerakond 9, Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 9, Rohelised 2 ja Rahva Ühtsuse Erakond 1 protsendiga, avaldab Postimees.

Kõige kindlamalt võib end tunda praegu Keskerakond, kelle toetus on viimastel kuudel püsinud stabiilselt 22–23 protsendi juures. “Kui vaadata neid, kes lubasid hääletada Keskerakonna poolt jaanuaris, ja nüüd veebruaris, siis on kattuvus 97 protsenti,” ütles uuringufirma TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog Postimehele.

Teistel erakondadel on kattuvus palju väiksem ja meelemuutust esineb rohkem. “Kui Keskerakonnal on suhteliselt kindel valijaskond, siis Reformierakond konkureerib ikkagi sotside ning Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL). Ja praegused parlamendivälised erakonnad EKRE ja Vabaerakond võivad ka veel natuke Reformierakonnalt hääli võtta,” tõdes Voog.

Siiski ei pidanud Voog Reformierakonda selle küsitluse suurimaks kaotajaks. “See pole kaotus. Statistiliselt pole see oluline muutus, aga viimaseid kolme kuud kokku vaadates on neid tabanud tavapärane langev trend enne valimisi,” ütles Voog ja meenutas samasugust seisu enne 2011. aasta valimisi. “Paar kuud enne valimisi aktiviseeruvad ka teised erakonnad, inimeste poliitiline vaateväli avardub ja see juhuslik mass, kes Reformierakonnal on, võib ära kaduda.”

Toetus sotsiaaldemokraatidele on võrreldes jaanuariga kasvanud18 protsendilt 20-le. Sõna “tõus” on ka siin tinglik, sest tegelikult on nad viimased kuud kogu aeg 20 protsendi piiri peal kõikunud. “Kuna sotside kattuvus IRLi ja Vabaerakonnaga on väga suur, siis saavad tõesti määravaks viimased päevad enne valimisi ja vanemad, traditsioonilised erakonnad võivad olla siis edukamad,” ennustas Voog. Tema sõnul näitavad uuringud nii Euroopas kui ka ülejäänud maailmas, et enne valimisi kipuvad küsitlustele vastajad mängima uute, põnevate võimalustega, aga kui valimispäeval tuleb teha konkreetne valik, siis eelistatakse ikkagi minna kindla peale ehk valida erakonda, kellele varemgi hääl antud.

Voog tõdes, et eile alanud eelhääletusel saab olema väga suur roll, kuid praegu võib öelda, et riigikokku pääseb kuus erakonda.

Kuidas läheb kahel esikoha nimel võitlejal? “Seis on hästi tasavägine ja sõltub väga palju viimastest nädalatest, viimastest päevadest, kumb on edukam – Keskerakond või Reformierakond,” tõdes Voog. Kahte erakonda lahutab vaid üks protsendipunkt.

Teise valiku küsitlust juhivad sotsid ja IRL. IRL on teiseks valikuks Reformierakonna valijale ja sotsiaaldemokraadid on teiseks valikus Keskerakonna valijale, seega on need teineteisele lähedased erakonnad

Potentsiaalne valimisaktiivsus on praegu 67 protsendi lähedal. Suurim on potentsiaalne valimisaktiivsus Tallinnas, kõrgema hariduse ja sissetuleku rühmas ning ka vanemaealiste hulgas. «Ei oska öelda» vastajate osakaal oli 15 protsenti, mis on tavapärasest väiksem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
einoh,
9 aastat tagasi

keskeakond on vist ca 35 kuni 55 aastased

just-ile
9 aastat tagasi

Loll jutt !!

just
9 aastat tagasi

ainult mitte reffe ja irli….kui mõtleme,et polegi nagu kedagi valida,siis lubame jalle neid võimule ja mitte midagi ei muutu.Inimesed,mõelge palun ! Kas tõesti tahate,et järgmised neli tuhat inimest jookseb riigist minema ???

...to lepid...
9 aastat tagasi

aga keda sa siis valid, sitematest parim valik, kui suurtest rääkida!

1) Keskid- lubavad ulmeasju ja vaatavad venemaale
2) Sotsid, lubavad ka asju ja paremale elule ainult laenude abil
3) IRL – ajab lihtsalt villast suust välja kogu aeg

2 uut võiks punti võtta kes iganes, et teha pilt värvilisemaks, aga nende oskustes midagi ära teha julgen kahelda!

!
9 aastat tagasi
Reply to  ...to lepid...

keda iganes aga mitte reformi ja irli. Neil on endi tõestamiseks olnud võimalusi küll ja küll, aga paraku pole miskit positiivset tõestatud.

lepid stagnatsiooniga,
9 aastat tagasi

siis vali reformierakond! Aga pole viga, reformierakonna kuriteod tulevad päevalgel niikuinii…