Sven Mikser: Miinimumpalk 800 euroni

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Juba iga kümnes tööealine eestlane teenib täna leiba Soomes. 40000 eestlast on valinud Soome oma püsivaks elukohaks, tegelikult töötab üle lahe palju rohkem meie kaasmaalasi, hinnanguliselt võib neid olla 100000 ringis. Mõni poliitik on sildistanud need inimesed mugavuspagulasteks. Statistika põhjal on ainult seitse protsenti Soome lahkujatest olnud Eestist ära minnes töötud. Ehk siis Eestist ei lähe ära mugavad või saamatud, vaid hoopis ettevõtlikud ja edasipüüdlikud, kirjutab Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser (pildil).

Sven Mikser (4)Kõik inimesed, kes täna käivad täiskohaga tööl ja saavad miinimumpalka, on määratud elama suhtelises vaesuses. Suhtelise vaesuse piiriks on 329 eurot kuus. Kui praegu kehtivalt 355 euro suuruselt alampalgalt maksud maha arvestada, jääb sissetulek alla suhtelise vaesuse piiri. Suhtelises vaesuses elab seega kuus protsenti palgatöötajatest ehk siis 40000 inimest. Tänaseks ei ole Eesti üheks valusamaks probleemiks enam tööpuudus, mis mõistagi vaid see, kuidas tööl käiv inimene oma palgaga ära elab.

Olen täielikult nõus riigikogu esimehe Eiki Nestoriga, kes on öelnud: „Sõnad "palk" ja "vaesus" ei sobi kokku mitte ühegi arusaadava valemi abil. Tööd tegev ja selle eest tasu saav inimene ei tohi aastal 2014 maailma arenenumate riikide klubisse kuuluvas riigis olla vaene.“
Poliitikute kohus on otsida lahendust valusale "palgavaesuse" probleemile.

Inimvarasse tuleb panustada

Ainult uute seadmetega tootlikkust ja konkurentsivõimet ei kasvata. Eesti tulevik ei ole madalapalgalistes töökohtades, vaid vastupidi, kõrgepalgalistes töökohtades. Möödunud aastal oli ainult Tallinnas ja Harjumaal keskmine brutopalk üle 1000 euro. Vahemikku 800-1000 eurot jäi see Tartumaal, Läänemaal ja Hiiumaal. Ülejäänud maakondades teeniti keskmist palka, mis jäi 700 ja 800 euro vahele.

Sotsiaaldemokraadid peavad ülimalt oluliseks, et alampalk kasvaks senisest palju kiiremini. Leiame, et seda on võimalik teostada valitsuse, tööandjate ja ametiühingute vahelise tulupoliitilise leppe sõlmimisega, mille alusel tõuseb minimumpalk praeguselt 355 eurolt 2019. aastaks vähemalt 800 euroni kuus. See tõus peaks toimuma viie aasta jooksul: 2015. aastal kerkib alampalk 390 euroni, 2016. aastal 470 euroni, 2017. aastal 560 euroni, 2018. aastaks 670 euroni ja 2019. aastal 800 euroni.

Kindlasti peavad ettevõtted alampalga tõstmiseks oma tööd efektiivsemaks muutma ja muid kulusid kärpima. Samas toob ta kaasa terve hulga positiivseid mõjusid: väheneb tööjõu voolavus ja raiskamine, tõhustuvad tööprotsessid ning rakenduvad osaajaga ja paindlikud töövormid. Alampalga tõstmine suurendab madalapalgaliste inimeste ostujõudu, elavdades nii majandust. Eelkõige puudutab ta teenindussektorit, kus töötavad enamasti naised, emad, ka üksikemad. Seega vähendab alampalga tõus soolist palgalõhet.

Kõige vähem mõjutab miinimumpalga tõus Tallinna ja kõige rohkem neid maakondi, kus sissetulekud on väiksemad. Sissetulekute alumise otsa kasvatamine jätab raha riiki, mis läheb kohe käibesse ja tihendab elutervet konkurentsi.

Ja mis peatähtis – alampalga tuntav tõus aitab parandada tuhandete perede ja seal sirguvate laste heaolu. Usun, et nii mõnigi lahkumismõtteid kaaluv noor inimene otsustab kodumaale jääda, kui need nii vajalikud sammud astutakse.

Ühiskond on juba pikemat aega olnud erinevate tabude küljes kinni: küll on väidetud, et Eestis tehtava töö eest ei saagi rohkem palka maksta ja et regionaalseid maksuerisusi ei ole võimalik kehtestada. Ka on valitsenud seisukoht, et riik ei saa tegelikult regionaalset arengut toetada, vaid elu areneb isevoolu teed. Tegelikult on võimalik asju ära teha ja mitte otsida põhjusi, miks mitte teha. Riik peab arvestama nii muutunud olukorra kui inimeste muutunud ootustega. Aeg on küps muudatuste elluviimiseks.

Sven Mikser, Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
***
9 aastat tagasi

Noh alimente hakkate ka siis miinimumpalga pealt eitedele 400.- kuus maksma. Saate praegu 800.- kuus maksate 177.- ära aastaks 2019 siis pool palgast . Irw. Siis vist kõik “issid” tõmbavad eestist tuld. Vaadake ka ikka mida see alampalk veel mõjutab.

elanik
9 aastat tagasi

Te ka kõiki usute ätil jutt jumala õige enne võib surnult sooja sedasamust saada kui miinimumi 800 saada

Raivo.
9 aastat tagasi

Ise olen päri,et see 800 võiks kätte jääda kust on juba maksud maha arvatud või
on see jälle valimiseelne pulgakomm Eesti rahvale pakkuda nagu teil tavaks on.

ätt.
9 aastat tagasi

Enne valimisi aetav plära !

kes+teab?
9 aastat tagasi

No kui täna juba makstakse 800eurot palka,mille eest niikuinii keegi tööd ei tee,siis ei tohiks ju selle maksmisega ka 5 aasta pärast probleemi olla. Aga mis on lahendus, ettevõtjad ütlevad,nemad ei jaksa sellist palka maksta, töötajad aga tahaks inimväärset tasu,millega kuu lõpuni välja veaks, hetkel 290 neto ei võimalda elamist isegi mitte esimeseks kaheks nädalaks. Kes siis alla peab andma. Kui täna Haapsalu kovikupidajad ootavad vaid rikkaid turiste,siis võiks mõelda sellele,et makstaks ka oma töötajatele nii palka,et nemad samuti oma perekonnaga kohviku tulla saaks. See suur alampalgatõus 800 eurot on netos siiski vaid 630 eurot, kas see mitte täna juba… Loe rohkem »

blah
9 aastat tagasi
Reply to  kes+teab?

Jep siin linnas ca 200 inimest löövad rõõmust tantsu, et oma “mõttetust” 800 eur brutost lahti saavad. Selle asemel, et mingit hobuse unenägu ajama hakata, võiks vähe reaalsusega tutvust teha.

juss
9 aastat tagasi

poliitik on ikka diagnoos ja on täheldatud, et enne valimisi haigus süveneb……

aga tegelikult saatke see rehvorm kukele, taastage algne tulumaks ja suurendage maksuvaba miinimumi, näiteks nii, et miinimumpalk on 500€ ja see on tulumaksuvaba.

aga
9 aastat tagasi

tehke rikaste maks nagu see on Saksamaal.Kindlasti ükski rikas selle pärast nälga ei sure ja tema elu kvaliteet ei lange.Maksudest laekuv raha andke madalapalgalistele.nad viivad selle kindlasti poodidesse seega läheb raha ringlusesse nagu peab.Ja siis tunneb ka madalapalgaline end natuke paremini.

kohalik
9 aastat tagasi

tegelikult ju nagunii juba täna keegi 800 euri eest kuus tööd ei tee.

sekser presidendiks:)
9 aastat tagasi

Money4nothing & chicks4free

Jaan
9 aastat tagasi

Ja Haapsalus on konkurentsi võimeline palk 301 euri kätte.Nii mulle Rave mööblist öeldi.