Juhtkiri: Tooge Kohver koju

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Kaitsepolitsei töötaja Eston Kohver vangistati juba eelmise nädala reedel, praegu peavad Vene võimud teda kinni Moskvas Lefortovo vanglas. Tema vangis hoidmise asemel peaksid Moskva ametnikud ta aga viivitamatult Tallinna lennukile panema ja koju saatma.

Praegu teadaoleva info järgi ootab Kohverit Venemaal kohtupidamine, mis lõpeb ilmselt vähemalt 10 aasta vangistusega. Süüks pannakse mehele spioneerimist. Kuigi teated Kohveriga juhtunu üle on kohati vastukäivad ja ilmsete lünkadega, tuleb meil uskuda Eesti versiooni, et Kohver rööviti piiril. Tõsi, kaitsepolitseinik seisis piirile väga lähedal, peaaegu piirijoonel, kuid Eesti võimud kinnitavad, et röövijad tulid Vene poolelt ja viisid meie ametniku jõuga kaasa.

Kohveri saatus kipub jätma inimesi külmaks, sest ta ise on vabatahtlikult valinud salaluuraja elukutse. Seiklusromaanidest ja -filmidest teame, et reetmisest ja topeltmängudest tulvil salamaailmas jäävad säärased luurajad omapäi. Nad on justkui oma elukutsevalikuga – olla salaluuraja – selle ära teeninud. Kuna me ei tea operatsiooni üksikasju, ei kavatsegi kaitsepolitsei neid ilmselt kunagi avalikustada. Siis on umbusklikku suhtumist ka kellelegi ette heita.

Kohveri röövimine mõjub jultunud hoobina kõigi Eesti inimeste julgeolekutundele. Esmalt üks inimrööv, seejärel tundmatud mehed, kes tahavad Setu rahvavabariiki välja kuulutada, seejärel juba Vene tankid. Selletaolist stsenaariumi oleme näinud Ukrainas. Sama lugu oli ka enne Teist maailmasõda. Mäletatavasti lõppes see 50aastase okupatsiooniga.

Praegu tuleb Eesti ametnikel teha kõik, et tuua vangistatud salapolitseinik koju. Venemaa peab tema tingimusteta välja andma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maailmast
9 aastat tagasi

Lugesin hiljuti Roland Reagani mälestusi ja sealt jäi kõlama et mees tegeles suure osa asjast igasugu spioonide ja pantvangide vabaksaamisega välismaalt. See oli oluline. Meil peaks ka aktiivsemalt kodanikke kaitsma ja spioone vahetama. Raamatus venelased pidasid kohe kui USA omalt spiooni kätte sais suvalise usalase Moskvast kinni ja ütlesid et said spiooni kätte ning vahetasid oma spiooni vastu… täielik mäng. Eesti peaks olema aktiivsem.. spioonidelt pumbatakse infot välja kui venitada….. meil liigub palju vene spioone ringi

Mart
9 aastat tagasi

Las Aken tuletab ka Saksa ahjusid meelde.Kahepalgeline Eesti tüdruk.

Egon
9 aastat tagasi

Ma eksisin paralepa metsa ära. Naine leidis mu üles….

aleks
9 aastat tagasi

No ei tea kui paljud eestlased kondavad Eesti-Vene piiripadrikutes, et enese röövimist karta?

nb
9 aastat tagasi

kõik vastutavad, aga reform saab hääled.

taat
9 aastat tagasi

Kes selle prohmaka eest vastutab? Inimene istub 10 aastat vangis, kas mõni kapokas kaotab vähemalt poole preemiast? Muide, miks ei jäädvustanud Eesti pool kogu seda sündmust kaameratega?

ätt.
9 aastat tagasi
Reply to  taat

taat oled nalja mees kuioleks kaamerate pildid avalikustatud siis ei saaks seda möga enam ajada.Eesti kontrolljoont ümbritseb niisugune padrik-uskumatu!

lp
9 aastat tagasi
Reply to  taat

Kaamerad olevat ju enne seda intsidenti ära korjatud Eesti piirilt.Lugesin seda lehast.