Üle poole Eesti elanikest ei pea homoseksuaalsust vastuvõetavaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hoiakud lesbide, geide, biseksuaalsete ja transsooliste (LGBT) inimeste suhtes ei ole võrreldes kahe aasta taguse ajaga oluliselt paremaks muutunud, üle poole Eesti elanikest ei pea homoseksuaalsust vastuvõetavaks, selgub uuringust.

Projekti „Erinevus rikastab“ raames Turu-Uuringute AS-i poolt läbi viidud avaliku arvamuse uuringust selgub, et homoseksuaalsust ei pea vastuvõetavaks 59 protsenti Eesti elanikest. Enamik neist, kelle jaoks see ei ole vastuvõetav, arvavad, et see on keskkonna ja kasvatuse tulem. Samas peab homoseksuaalsust vastuvõetavaks 34 protsenti, enamik neist, kelle jaoks on homoseksuaalsus vastuvõetav, peavad seda sünnipäraseks.

Homoseksuaalsus on keskmisest vastuvõetavam eestlaste, 15-29-aastaste, kõrgharidusega ja kõrgema sotsiaalse staatuse kui ka sissetulekuga inimeste seas. Keskmisest vastuvõetamatum on homoseksuaalsus aga muulaste ja üle 60-aastaste seas, lisaks oskustööliste ja piirkonniti Ida-Virumaa elanike seas. Vene elanikkonna negatiivsed hoiakud on Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja Kari Käsperi hinnagul seotud Venemaa meedias leviva homofoobse propagandaga.

11 protsenti vastajatest pidas homoseksuaalsust hälbeks, haiguseks või psühholoogiliseks probleemiks. “Negatiivsed hoiakud võivad viia vägivalla, diskrimineerimise või ebavõrdsete võimalusteni nii LGBT inimeste kui ka nende pereliikmete jaoks. Teisalt mõjutavad negatiivsed hoiakud Eesti atraktiivsust kõrge kvalifikatsiooniga professionaalide jaoks ning Eesti inimeste valikuid Eestisse jääda või siit lahkuda,” kommenteeris projekti uuringute koordinaator Egert Rünne.

Oma perekonnas on homoseksuaalne inimene vaid 1 protsendil, sõpruskonnas 9 protsendil ning töökaaslaste seas 12 protsendil Eesti elanikkonnast. Suhtumine homoseksuaalsusesse on paranenud viimase kahe aasta jooksul keskmisest enam neil, kelle jaoks see teema on vastuvõetav ning kelle lähikonnas on homoseksuaalseid inimesi.

Samas 64 protsenti Eesti elanikest arvavad, et geid ja lesbid peavad olema seadusega kaitstud diskrimineerimise eest ka väljaspool töövaldkonda, vastu on sellele vaid 26 protsenti.

Siiski on toimunud samasooliste kooselu registreerimise võimaluse osas väike toetuse vähenemine, eriti vene keelt kõnelevate vastanute hulgas. Kui aastal 2012 oli toetus 46 protsenti, siis tänavu toetab samasooliste kooselu registreerimise võimalust 40 protsenti elanikkonnast.

Uuringu jaoks viidi tänavu mais ja juunis läbi personaalintervjuud vastajate kodudes, kokku küsitleti 1010 inimest üle Eesti.

Uuring on osa Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituudi võrdse kohtlemise projektist „Erinevus rikastab“, mida kaasrahastavad sotsiaalministeerium, Euroopa Liit ja Tallinna Tehnikaülikool. Uuringu viis läbi OÜ Turu-Uuringute AS.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
:-!
9 aastat tagasi

Mitte asemele,vaid k õ r v a l e.

:-)
9 aastat tagasi

a` kas kooseluseaduse asemel lahusolekuseadus ka juba tuleb-ma ootan

...
9 aastat tagasi

keegi pani tutvumiskuuluse koos tel.nr-ga,ah-ahh

Gen.
9 aastat tagasi

Lp. Andres.Olen Teiega nõus.Aga tegu pole siiski riigireeturite,vaid meediamulliga. Õnneks. Ja häbi meediale.kes seda 0,1 % soovi võimendavad.

Andres
9 aastat tagasi

Pederastid kuulutada riigireeturiteks!!!Kes on selle seaduseelnõu poolt helistada
tel.54591345

Peaks
9 aastat tagasi

selle homode asja jätma siiski nende endi otsustada.Pealegi pole see kooseluseaduse ainus külg.

jajah
7 aastat tagasi
Reply to  Peaks

siis peaks vargad iseendaga tegelema ja petturid ja pedofiilid. ühesõnaga kõik kes ei ela üldtunnustatud reeglite alusel, las tegelevad endaga ise? no anna kannatust

kui
9 aastat tagasi

sa oled inimloom,siis loomast üle ei saa,ja kui see on ohutu,siis-miks mitte?see “loom”pole rumal või kui on,saab targemaks;
tehismaailmade loomine nagu NL aeg kukuks ju läbi

Vastaline
9 aastat tagasi

Arvan, et inimesed ei peaks loomastuma! Mõistus ja võimalus mõeldaon inimesest teinud looduse “kuninga”.Kas hälvetega inimestele, kes ei suuda mõelda, tehakse eriseadused oma hälvete seaduslikuks kasutamiseks teiste inimeste arvel? Siiani ei tea oma tutvusringkonnas mitte ühtegi inimest, kes loomastunuid inimesi mõistaka või soosiks. Kunagi oli pederastija ja lesbilisus ja kõik ülejäänud väärastunud suhted kriminaalkorras karistatavad. PALUN TAASTAGE SEE NÕUKA AEGNE SEADUS!

soovitus
9 aastat tagasi

“padjaklubist” : muretsege endale üks isiklik homo,kes teile kõik probleemid lahti seletab

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  soovitus

mis probleemid?

-
9 aastat tagasi

kui ikka öösel und ka ei saa,mida teha….