Galerii: "Läänemaa kalmistud" I ja II osa esitlus

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Kolmapäeval esitleti Lääne maavalitsuse saalis Lembitu Tverdjanski koostatud raamatusarja "Läänemaa kalmistud" I ja II osa.

I osa käsitleb Kullamaa kihelkonda ning II osa keskendub Ridala ning Martna kihelkonna ja Haapsalu linna kalmistutele. Raamatusarja esimene osa ilmus tegelikult juba paari aasta eest, kuid seda pole varem ametlikult tutvustatud, mistõttu otsustas koostaja teise raamatu esitlusel ka sellele tähelepanu pöörata.

Raamatute idee sündis 2011. aastal peetud Lääne maavalitsuse ja Lääne praostkonna komisjonis. Sarja koostamise võttis enda kanda pärandkultuuri uurija Lembitu Tverdjanski, kes on juba ligikaudu 15 aastat korraldanud Kullamaa kalmistutel toimuvaid külastuskäike. "Kalmistu on ainuke koht, kus on kontsentreerunud kohaliku kogukonna sotsiaalajalugu," ütles Tverdjanski.

Tverdjanski sõnul on ta olnud kalmistukultuuri huviline juba pikka aega. "Prantsuse kõnekäänd ütleb, et maailmas on ainult kolm asja, mille üle arutleda tasub. Nendeks on armastus, meri ja surm," lausus Tverdjanski.

Esialgu oli Tverdjanskil kahtlusi, kas ta saab sedavõrd mahuka tööga hakkama, sest akadeemilist ajalooharidust tal pole. Siiski otsustas Tverdjanski töö vastu võtta ning nüüd on tulemuseks juba kaks raamatut. Tähelepanuväärne on fakt, et raamatute koostaja ja artiklite autorid tegid seda tööd vabatahtlikult. Tasu ei saanud neist selle eest keegi.

Tverdjanski oli eriti tänulik ajaloolastele Mati Mandlile ja Kalev Jaagole, kes olid nõus tollal veel tundmatu sarja jaoks artikleid kirjutama.

Fotod: Arvo Tarmula.

IMG_5523 IMG_5538 IMG_5566 IMG_5573 IMG_5608 IMG_5612 IMG_5615 IMG_5629 IMG_5646 IMG_5657

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments