Läänemaal torm suuremat kahju ei teinud

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalus Pargi põigus vajus öösel viltu tänavavalgustuspost. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaal oli viimase ööpäeva jooksul tormiga seotud väljakutseid 8, mis on kõrvalmaakondadega võrreldes vähe: Raplamaal kutsuti päästjad välja 46, Saaremaal 33 korral.

Pärnumaal olid päästjad saanud kella 9.00-ks 98 väljakutset, pressiesindaja Evelin Trinki sõnul tuleb väljakutseid pidevalt juurde.

“Öösel olid Pärnumaal kutsed ootel, kuid midagi hullu ega tõsist ei ole,” sõnas Trink.

Lääne päästekeskuse tööpiirkonnas kokku oli möödunud ööpäeval oli kella 9.00 seisuga 201 väljakutset, millest enamik oli seotud teele langenud puudega ja mahakukkunud elektriliinidega.

Tormikahjustustega tegelesid nii kutselised kui vabatahtlikud päästjad, osa päästetöid jätkuvad.

Hiiumaal ei ole päästjad pressiesindaja kinnitusel saanud ühtki väljakutset.

Elektrita oli Läänemaal ööpäeva jooksul 400 tarbijat, kellest enamik on praeguseks voolu tagasi saanud.

Päästjad eemaldasid teele kukkunud puid

Läänemaal on päästjad kella 11-ks välja kutsutud 8 juhul, peamiselt eemaldama teele kukkunud puid.

Õhtul kell 23.20 teatati viltu vajunud tänavavalgustuspostist Haapsalus Pargi põigus. Pressiesindaja sõnul kartis omanik posti maja peale vajumist, sündmus anti üle elektrikutele.

Ülejäänud seitse väljakutset olid seotud teele kukkunud puudega.

Kell 23.55 käisid päästjad eemaldamas Hanila vallas Kiska külas ühe sõidusuuna kinni pannud puud, samas lähedal märkasid nad ise järgmist liiklust takistavat puud ja eemaldasid ka selle.

Oru vallast Linnamäelt teatati kell 00.42 ühe sõidusuuna sulgenud puust, Hanila vallas Ridase külas oli puu sulgenud mõlemad sõidusuunad.

Kell 3.12 kutsuti päästjad eemaldama puud Matsalu külla, kell 6.40 Kullamaale.

Kell 6.02 kutsuti päästjad Lihulasse Jaama tänavale, kus pooleks oli murdunud sideliinide post ja juhtmed rippusid sõidutee kohal.

Praeguseks viimase väljakutse said päästjad kell 9.52 Oru valda Keedika külla, kus sõiduteel on helistaja sõnul kolm pisikest puud teel väikeste vahedega. Päästjad on välja saadetud.

Evelin Trinki sõnul suhtuvad päästjad puude eemaldamisse täie tõsidusega. “Tee peab olema läbitav,” sõnas pressiesindaja.

Pärnus põles Steffani pitsarestoran

Pärnumaal oli öösel ka üks seni teadmata põhjustega tulekahju. Juhuslik jalutaja märkas suitsu Pärnu vanalinnas Nikolai tänaval asuvast Steffani pitsarestoranist ja helistas kell 04.08 päästekeskusse.

Evelin Trinki sõnul saadi tuli kella 04.55ks kontrolli alla, täielikult kustutati tulekahju kella 6.16-ks.

Evelin Trink ütles, et viimastel andmetel põles 60 ruutmeetrit söögisaali, kus on nii kuuma- kui ka tahmakahjustusi. Samuti on tahmakahjustused teise korruse söögisaalis ning köögis.

“Täna pitsat sööma minna kindlalt ei saa,” ütles Trink.

Põlengu tekkepõhjuse selgitab välja menetlus.

Kustutustööde käigus sai vigastada üks päästja. Tal pandi haiglas jalg kipsi ning ta lubati kodusele ravile.

Tormist põhjustatud väljakutseid oli Pärnumaal 98. Merevee tase tõusis kella 8ks 149,6 sentimeetrini ning üleujutusohtu majapidamistele ei kujutanud. Praeguseks on merevee tase langenud.

Kell 7.43 teatati, et Kilingi-Nõmmel Laada tänaval on elupuu murdunud vastu majaust ja inimene ei saa majast välja. Päästjad eemaldasid puu.
Kell 6.44 teatati, et reisirong on Raeküla silla juures sõitnud vastu raudteele murdunud puud, keegi vigastada ei saanud. Hetkel kui päästjad eemaldasid raudteele murdunud mändi, murdis torm samas veel ühe puu, mis langes paralleelselt juba murdunud puuga raudteele. Päästjad said kukkunud puul küll eest, kuid üks päästja vigastas kergelt murdunud puu okstega kätt. Kiirabi vaatas kohapeal päästja käe üle ning ta sai tööd jätkata.

Kell 5.37 said päästjad väljakutse Tori valda Taali külla, kus suur puu oli kukkunud majale.

Saaremaal oli ööpäeva jooksul seoses tormiga 33 väljakutset.
Hommikul kell 05.23 kutsuti päästjad Kuressaare linna Smuuli teele, kus viiekorruselisel kortermajal oli torm osaliselt katuse ära viinud ning lahtised katusetükid lendasid õhus. Päästjad palusid automanikel masinad mujale parkida ning vajadusel hoonest mitte väljuda.

Öösel kell 01.14 said päästjad väljakutse Kaarma valda Meedla külla, kus puu oli kukkunud üle tee ning sõidukijuhil ei õnnestunud selle otsasõitu pimeda kurvi tõttu vältida. Kannatanu anti üle kiirabile ning päästjad eemaldasid puu teelt. Sündmuskohale sõites sai päästeauto samuti teele langenud puu tõttu kannatada, purunes esituli, kuid masin jäi väljasõiduvalmidusse.

Raplamaal oli tormiga seotud väljakutseid 46.
Kell 03.55 said päästjad teate, et Järvakandis Tallinna maanteel on puu kukkunud lasteaia territooriumile, lõhkunud lasteaia aia ning sulgenud ühe sõidusuuna. Päästjad eemaldasid puu.

Järvamaal oli tormiga seotud väljakutseid 17.
Kell 8.15 teatati, et Kareda vallas Vodja külas on puu kukkunud vana talumaja katusele ja lõhkunud maja katuse. Puu eemaldati katuselt, sündmusest teavitati valla esindajat.

Kell 03.35 teatati häirekeskusele, et Paides Kooli tänaval asuva Paide ühisgümnaasiumi võimlalt on tuul katuse ära viinud ning terve parkla on katusetükke täis. Inimesed vigastada ei saanud ja katusetükid endast ohtu ei kujutanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments